Kategorier
Vardagstrams

Klart det känns när nån man gillar är taskig mot en

”God” morgon! Jag försökte skriva den meningen cirka femton gånger innan det blev rätt för av nån anledning så har mina fingrar förvandlats till klumpar som inte kan hitta rätt på tangentbordet. Kanske beror det på migränen jag vaknade med i natt och som klamrat sig fast sen dess men NU ska vi välja glädje eller vad säger ni? 
 
Nån undrade vad jag tyckte om Mia Skäringers parodi på Isabella Löwengrip och jo ja nej jag tyckte inte om den. Inte så pass illa att jag egentligen behöver skriva ett brandtal om det, men jag känner att det var onödigt. Inte mobbing eller världens grej. Men onödigt. Och lite taskig. Kanske framförallt just pga vem som framförde den (Mia) och vilken respons den fick. Jag tycker generellt att det är ok att raljera kring eller till och med göra lite narr av kändisar eller personer i maktposition, men saker sker inte i ett vacuum heller och Isabella är inte en maktfaktor på samma sätt som en politiker är även om hon såklart har inflytande. Och hon är framförallt en människa med känslor som alla andra.
 

Jag såg en parodi som Mia Skäringer hade gjort om mig på Instagram. Det är inte ofta jag reagerar på kommenterar eller hårda ord från människor. Det mesta rinner av mig. Men just när det kom från Mia Skäringer sved det lite. 

– Isabella Löwengrip

 
 
När en folkkär person som Mia gör eller säger nåt så kommer hundratals, kanske tusentals, människor sluta upp och klappa händerna. DET är nog det största problemet med hennes parodi. Inte parodin i sig. Alla som i efterhand skrattade med Mia och skrattade ÅT Isabella. Då bllir det ju större än den enskilda ganska harmlösa klippet. Det är som att populära tjejen i klassen säger nåt hånfullt som kanske inte spelar nån roll men som blir mer förödmjukande när alla andra skrattar med och pengar fingret mot den utsatte. 
 

Jag vet inte hur det är med er men hade just Mia Skäringer gjort narr av mig så hade jag fan brytit ihop. Inte hon liksom. 

 
Aja. 
 
Nu startar vi denna vecka tycker jag. 
 
(Ps. Jag tycker också att Isabellas företagande och budskap ska ifrågasättas. Det gör jag också hela tiden, ifrågasätter just kapitalism och influencers som tjänar pengar på unga kvinnor genom att försöka sälja på dem antningen en förljugen livsstil eller produkter de egentligen inte behöver men uppmanas att köpa för att bli lika lyckliga eller lyckade som influencern i fråga. Det måste vi göra. Men det är ju en helt annan sak.)

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Klart det känns när nån man gillar är taskig mot en”

Nej nu! Att Blondinbella är "inte en maktfaktor"? Hon är Sveriges just nu kanske mäktigaste unga influencer. Hon vältar sig i pengar och visar upp en förljugen bild av verkligheten, det får unga tjejer att MÅ PISS för att de aldrig kan leva upp till hennes ideal. Dessa konsumtionshetsande influencers SKA tas ner från pidestalerna och ifrågasättas. Är ni helt galna ni som inte ser det?
Mia Skäringer är KOMIKER, hennes jobb är att fånga upp samtidsfenomen och göra satir av det.
Så sjukt ängsligt av alla er som tycker att den här parodin var fruktansvärd.

Just denna tycker jag faktiskt Bella ska kunna ta. Det är ju inte ett hån mot henne som person utan mot personan Blondinbella. Bloggen är ju inte än spegling av henne som människa utan allt är väl genomtänkt för att hon ska tjäna pengar på det. Och visst suger det att Skäringer väljer att göra en parodi på henne men gissar att det funny because its tre och det inser Bella också.

Jag håller i princip med dig, men jag tycker Isabella är så skenhelig och jag kan inte låta bli att tänka att de här kommentarerna från henne är en klick-strategi. Hon är ju så extremt slipad i den konsten. Och hon har ALDRIG nånsin förut skrivit att hon tagit illa vid sig av kommentarer eller annat. Tvärtom har hon ju alltid gjort stor poäng sv att hon skiter i det och går vidare. Näää jag tycker det här luktar för mkt strategi från hennes sida.

Läste ditt inlägg igen och fattar din poäng med hur det sätter igång en oproportionerligt stor hatvåg.
Ja, fler måste ifrågasätta kapitalism/influencers, fast på ett genomtänkt sätt, inte personangrepp. Upp till kamp!

Hej! Jag upplever att Isabella har en enorm personlighet, att hon är stundtals superglad och kreativ och ler mycket och stort. Hon är entreprenör och har ett enormt driv. Hon har väl alltid varit på det här viset, redan som tonåring. Och hon är väl en av dom som har fått ta emot vulgärt mycket näthat just kring dessa egenskaper. Hon har fortsatt gjort sin grej, gör reklam, lever på sin blogg och tjänar massa pengar. Vi kan prata om det som en slags samhällskritik. Men FÖRTJÄNAR hon att hånas? Det verkar som att majoriteten av alla speciellt kvinnor tycker att hon gjort sig förtjänt av detta hån? Jag vet att hon tjänar pengar, mycket pengar. Men jag har aldrig sett eller hört henne tala illa öppet om andra kvinnor. Men hon tjänar massa pengar. Ska vi gå på henne för det, eller prata om helheten? Hon är nyseparerad, kan hon få vara ifred ett tag? Läser på henne blogg och verkar om hon mer ån får sin del av näthat bara baserat på att hon just gör reklam, så jag tror hon har så det räcker, än att Mia Skäringer som är så älskad behöver gå på henne, och andra hejar på…

Fast nej, det här är _inte_ ’ populära tjejen i klassen som säger nåt hånfullt’, Mia är _inte_ ’taskig’ mot Bella.
Mia, som är komiker, parodierar en reklam, möjligen ett ’varumärke’ – men _inte_ en person. Hade hon varit journalist hade hon möjligen skrivit om det, men nu är det ju parodin som är hennes format?
Det som Bella här tycker känns jobbigt och som ett personangrepp är ju precis det samma som hon själv använder konstant för att tjäna pengar: utsuddandet av gränsen mellan henne som privatperson och som varumärke.
Detta är kapitalismens mest snikiga ansikte, och genom att Bella då använder sig själv – och sina barns sovrum?! – i en reklam så kan vi alltså inte kritisera den reklamen, eller sättet att göra reklam på, för då är vi taskiga mot henne?

Det är också en total diskreditering av både Bella, som är en framgångsrik företagare, och Mia, som är en framgångsrik komiker, att jämföra med högstadeitjejmobbing – en analogi som för övrigt i princip bara används om kvinnor. Båda gör här precis vad de är proffs på.
Parodi på reklam är väl dessutom ganska inarbetad och ofarlig komediform?
Är Markoolio ’taskig’ à la högstadiet mot Zlatan här?:
https://www.youtube.com/watch?v=6CdiPYNESTc

Det är också en total diskreditering av både Bella, som är en framgångsrik företagare, och Mia, som är en framgångsrik komiker, att jämföra med högstadeitjejmobbing – en analogi som för övrigt i princip bara används om kvinnor. Båda gör här precis vad de är proffs på.
Parodi på reklam är väl dessutom ganska inarbetad och ofarlig komediform?
Är Markoolio ’taskig’ à la högstadiet mot Zlatan här?:
https://www.youtube.com/watch?v=6CdiPYNESTc

Jag har så sjukt svårt för den här typen av "skämt", att håna någon annan är väl aldrig roligt? Saklig kritik förtjänar Isabella väldigt ofta, men jag förstår inte varför hon skulle förtjäna det här och är väl extra besviken för att det kommer från Mia Skäringer. Jag kanske tar extra illa vid mig pga att jag själv blev utsatt för den här typen av "roligheter" i högstadiet och pga vetskapen om den mobbing Isabella själv blev utsatt för i skolan, men mår illa av hur många det är som kallar henne humorlös när hon berättar att hon blev ledsen.

Ibland upplever jag att "systerskaps"-kortet utnyttjas när personer känner sig kritiserade eller sårade.
När Hannah & Amanda kritiserades för ful marknadsföring av verkningslösa, överprisade vitaminpiller, "Hers", så gick också HELA deras försvar ut på att "det här hade aldrig hänt en man".
Och nu försöker Blondinbella rikta om hela kritiken till en ren systerskaps-fråga, som att Mia har försökt basha henne som medkvinna, och det är vad vi egentligen ska fokusera på här.
Visst visst, hon har väl en poäng att patriarkatet hela tiden finns där och spökar. Men jag kan inte låta bli att känna att feminismen kapas i kommersiellt syfte. Ger mig en så jäkla falsk känsla bara.

Det jag reagereade mest på var att hon angrep Isabellas föräldraskap. Hon insinuerade att Isabella inte har tid till sina barn när hon sade att en av de viktigaste funktionerna var att de ska sitta tyst i vagnen medan hon drikker sin kaffe. Om hon bara hade angripit själva premissen bakom reklamen, nämligen behovet för flera vagnar, så hade jag tycket att det var mer ok. Om Mia hade synliggjort/skämtat med att det ju är fåtalet som har råd med mer än en vagn, det är ett dyrt köp för de flesta, då hade hon angripit reklamidén och inte Isabella. Men när hon blandar in Isabellas föräldraskap så tycker jag att det slår över i ett personangrepp, en slags förakt för personen Isabella blir tydligt. Det är stor skillnad på att göra en parodi på privilegier (eller åsikter, politik etc) och på personangrepp.

Linda:
Precis så!
’Va, så osysterligt att bli synad i sömmarna när jag bara försöker bli rik på att kränga skit till sina ’medsystrar’!!!’
Såg i en annan kommentar att någon sökt på ordet ’systerskap’ i BBs blogg (jag har aldrig följt henne, men hon måste väl ändå bloggat några tusen inlägg på de över tio åren hon hållit på) och att det bara förekommer en enda gång:
i reaktionen på Mias parodi..

Jag har aldrig riktigt "förlåtit" Isabella för hennes totalsågade av feminismen och alla kvinnorättskämpar i hennes tidigare inlägg. Jag tycker därför att det är lite hyckleri att nu börja prata om systerskap, något som hon rent av förlöjligat innan (visst, hon kan ju ha ändrat sig, men jag tycker ändå att det skaver).

Du vet vad jag syftar på men vill tydligen inte diskutera saken. Fegt, tycker jag. Jag uppskattar sin blogg väldigt mycket och tycker den är jättelärorik. Tyvärr tappar jag lite av respekten för dig när du inte vill stå för vad du gör.

Anna
Jag tänkte precis samma sak. Hur hon har hånat feminismen och hela kvinnokampen och NU kommer hon dragandes med systerskap? Jag gillar Isabella och förstår hennes känslor här. Men det skaver att systerskapet passar först nu när hon känner sig påhoppad. Och att hon säger att hon aldrig skulle hacka på nån offentligt utan konfrontera direkt, samtidigt som hon "svarar" Mia just offentligt via bloggen och inte direkt.

Alla ni som säger att det inte är mobbning: enligt Wikipedia kan mobbning vara "Psykisk mobbning (blickar, suckar, kommentarer, utfrysning, imitationer (till exempel imitera någons haltande, sätt att tala, etc.), vända ryggen till, inte lyssna på förslag, flytta sig om någon sätter sig bredvid, resa sig upp och lämna sällskap när någon anländer, ignorera, utfrysning, ogrundad portning och svartlistning)".
Där imitation är psykisk mobbning. Ni säger att det är reklamen hon gör på men blondinbella gör den reklamen som Mia gör kul på(röst på eng, reklamen hon gör), alltså är det en form av mobbning. All mobbning är olika, Hey baberiba har fått mycket skit av flera. Jag tror till och med kungen gick ut med ett tal angående Hey baberiba ang mobbningen om kungahuset.

Utöver att jag tycker att det kändes som ett personangrepp mer än en rolig parodi på privilegiet att kunna köpa flera barnvagnar, så förstår jag inte helt varför Isabella ska straffas så hårt för att hon har uttalat sig elakt om feminister en gång i tiden. Något av det största, mest ödmjuka, en människa kan göra är väl ändå att erkänna att de har haft fel. Isabella var mycket ung när hon började synas i medierna med sina åsikter. Jag skulle vilja veta hur många av de som kritiserar henne för att vilja ta del av systerskapet nu, när hon föraktade det förut, som skulle kunna stå för allt de tänkte och kände när de var så unga. Läs till exempel detta: http://www.isabellalowengrip.se/2016/05/allt-ar-kvinnligt/ Visserligen så vet jag inte om hon idag kallar sig feminist, men borde det inte uppmuntras att hon börjar tänka om? Dessutom så kan det ju aldrig rättfärdigöra mobbning att någon har andra åsikter än en själv.

Hannah: Jag läser här mycket och ofta och fattar nada av vad du är ute efter. Om du rent allmänt vill att en person ska förstå vad du syftar på är ett hett tips att tala klarspråk. "Du vet vad jag syftar på men vill tydligen inte diskutera saken" är bara SÅÅÅ dumt. Hur i helvete kan du vara så säker på att den andra personen vet vad du syftar på? Och vad har du för belägg som gör det rimligt att dra slutsatser som att den andra personen "tydligen inte [vill] diskutera saken". Säg vad du vill ha sagt. Sakligt. Omsorgsfullt. Se till att mottagaren får tillräckligt med information för att kunna bemöta ditt påstående. Svara på eventuella följdfrågor. Var inte så jävla insinuant och PATETISK. (Har haft pojkvänner som uppfört sig på det här synnerligen irriterande sättet, man har ju noll chans att försvara sig! Man ska bara vara tankeläsare och FÖRSTÅ ALLT DET SJÄLVKLARA, UPPENBARA!!!)

H
Jag hade inte läst inlägget du länkade men gjorde det nu och det var bra! Och kanske har jag missat fler liknande inlägg (troligtvis), men mig veterligen har Isabella aldrig dementerat sina uttalanden om feminism och alltid beskyllt kvinnor som skitsnackare och "dåliga" kvinnor, snarare än att se att det beror på något större (könsmaktordningen och internaliserat kvinnohat). Det är därför det skaver hos mig, pratet nu om systerskap, som är en sån stark del av just feminismen.
Att hon däremot ÄR feminist (oavsett vad hon eventuellt själv skulle säga) är jag helt övertygad om. Hon kämpar för kvinnor.

Hannah
Är du medveten om att du använder dig av en härskarteknik? Om du inte är det bör du vara på det klara med att chansen för ett givande samtal minskas drastiskt när man inleder konversationen med vaga anklagelser som man dessutom anser att mottagaren ska förstå utan att man förtydligar dem. Tror du inte det är större chans att du får ett uppriktigt svar på dina frågor om du är tydlig och förklarar exakt vad du menar?

Hannah:
Du ger inte ens LD en chans att föra en diskussion med dig då du antar att hon redan vet vad du syftar på.
Det är rätt så befängt att du sedan menar att du tappar respekt för henne eftersom du inte var tillräckligt tydlig i din fråga. Du säger att LD inte vill diskutera saken, men det låter snarare som om att du inte vill det.
Om du vill ha en diskussion så får du ju se till att förtydliga när parten som du efterlyser diskussion med faktiskt ber dig att förklara vad det är du syftar på. Hade LD inte brytt sig om en diskussion alls så hade hon troligtvis inte ens besvarat din kommentar. Du hade chansen att förtydliga men sumpade den.

Fast jag upplever inte alls att hon hånar Isabella. Gulletussan är ju sen gammalt och henners persona är ju i mångt å mycket likt Blondinbellas. Att hon använder delar av Blondinbellas image om kaffe och reklam i en satir som Gulletussan är väl inte alls konstigt. Att sen Isabella tar åt sig visar väl att det är något som skaver. Och jag tror även det skaver hos andra föräldrar med liknande tänk. Helt ärligt fattade jag inte ens referensen till Isabella innan jag läste detta. Har svårt att tro att Mia ville håna Isabella som person.

Jag är också förvirrad om Mia bara spelar karaktären Gulletussan eller om hon hånar Isabella. Hoppas innerligt att det inte är nåt sorts personangrepp mot Bella, sånt förtjänar väl ingen. ❤️

Jag tycker Bella behöver detta, hon kanske inser vad hon håller på med ifall ngn folkkär artist gör parodi på henne. Hon har stoltserat med att feminister är överdrivna, att Sverige minsann inte ens har några klasskillnader (?!), hon medicinerar med antidepp samtidigt som hon säger att hennes lycka är djup och unik. Hon är så präktig så jag kräks. Jag unnar henne dock allt hon har åstadkommit, men tycker samtidigt att Mia som är komiker för Guds skull ska få skämta om hennes reklamfilmer. Bella själv tjänar ju storkovan på kvinnors utsathet så hur kan hon ens åberopa systerskap istället för att skratta MED Mia (och resten av Sverige).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *