Kategorier
Vardagstrams

Postpatriarkatet #2. Mor skiljer sig

Godmorgon! Onsdag är er nya favoritdag för då kommer ett nytt avsnitt av postpatriarkatet ut!
 
Veckans avsnitt heter ”Mor skiljer sig” och den här gången hänger jag lite med min bff Anna aka Apan Satt i Granen. Vi pratar om hennes tidigare hemliga blogg ”familjesplitter” (kommer ni ihåg den? Så fantastisk bra och känslostark blogg kring hennes separation) och mycket annat.
 
 
”Hur vet man när det är dags att gå? Vad gör man när man slutat älska? Varför är vi så rädda för ensamhet och hur överlever man när familjen splittras? Vi pratar om separation, om frigörelse, om kvinnofällan som heterorelationen faktiskt är och frågar oss om det går att leva lyckligt i alla sina dagar.”
 
 
 
Finns där poddar finns:
 
Itunes
 
Acast 
(Här kan ni lyssna via dator)
 
OBS! Glöm inte att recensera! Skriv gärna en hyllning (hehe)
Och ge fem stjärnor!
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Postpatriarkatet #2. Mor skiljer sig”

Jag tycker separation är intressantare som ämne när det diskuteras ur den "lämnades" perspektiv. Ofta vill ju en av de två fortsätta förhållandet. Den som tar initiativet till separation har ju nära till skuldkänslor osv men har samtidigt bestämt sig för att respektera sig själv och sina känslor fullt ut.
Den som blir lämnad har en lång väg att gå för att hitta tillbaka till sig själv, och går dessutom den vägen ofrivilligt. Och utan all den energi som den andra partnern får av att bejaka sig själv. Det kan man kalla uppförsbacke.
Jag har många vänner som lämnat, men fler som befunnit sig i den lämnades situation, och att följa deras resa är spännande.

Tror att det finns två stora bidragande faktorer till att det blir extra svårt för en kvinna att lämna:
1) Tvåsamhetsnormen är så extremt stark och hela bilden kring att vara lyckad = lycklig = familj. Som ett exempel: En kvinna som är 37 år gammal, har barn och är i en dålig relation (som inte syns utåt) kommer alltid ses på som mer lyckad än en 37-årig singelkvinna med barn. Det är väldigt konstigt eftersom singelkvinnan har mycket större chans till att vara lycklig än den som lever i en olycklig relation. Den bilden gör ju att folk hellre stannar längre i en dålig relation är gör slut på det.
2) Kvinnor är generellt sett dåliga på att rå om sitt eget hus. Jag vill mena att utbildning och jobb är nyckeln till frihet, självständighet och att kunna ta sunda nyktra beslut i sin relation för en kvinna. Finns det ingen beroendeaspekt eller ekonomisk aspekt att förhålla sig till när det gäller sin partner är det enklare att lämna, för man har något att falla tillbaka på. Sedan förstår jag självfallet att det är annorlunda och svårare att ha barn tillsammans. Det kanske är bra att liksom vara försiktig (och ja det är för jävligt att kvinnor ens ska behöva tänka så men nu ser ju tyvärr samhället ut så), tänka tre varv extra, även om man känner sig kär och galen kanske man inte ska flytta ihop direkt och säga upp sin lägenhet det första man gör, eller skita i att utbilda sig och jobba för att man har en välbärgad man som kan försörja en, osv osv som exempel.
Jag ser tillbaka på den relationen jag hade som slutade med att jag fick fly därifrån för att rädda mig själv, och att jag gick in i den relationens ens från början handlade mycket om punkt 1. Att jag ganska enkelt kunde gå därifrån snabbt innan det eskalerade för mycket handlade om punkt 2.

Imponerande bra podd!!
Mycket mer känsla och feminism på ett personligt och vardagligt sätt istället för så politiskt som Penntricket var.
Härliga röster, härliga kvinnor och vilka livshistorier ni delar med er av, på djupet med känsla. Underbart!

Riktigt, riktigt bra podd! Detta var till och med bättre än det första avsnittet, kanske för att jag själv behövde höra era ord just nu.
Mycket behagligt att lyssna på er två, härligt mjukt samspel och så himla kloka ord. Tack!
Längtar redan till nästa avsnitt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *