Kategorier
Vardagstrams

Tipsa om bra kalas för den med mindre plånbok eller mindre plats!

Idag ordnar vi födelsedagskalas. Det blir litet och enkelt. Med alla bästisarna och andra nära vänner (barn). Varmkorv med bröd. Glasstårtabomb typ istället för tårta. Skattjakt utomhus med godispåse som pris. (alla får pris om det var oklart!) Bullar och snask.
 
Det behöver inte vara stort, inte ens så här halvstort, för att vara lyckat och speciellt och fint. Bara att man bjuder in barnets bästa vänner, äter nåt gott, tänder massa ljus, kanske pysslar vid bordet om det finns lite plats eller så har man det utomhus för springyta. En diskolampa från rusta kan få till partystämningen. Ballonger för nån tjuga. 
 
Har ni några tips på bra kalas för den som kanske har begränsade resurser eller plats hemma eller helt enkelt begränsat med kompisar?
 
Jag får ofta frågor och funderingar om just detta från flera av er och min egen barndom var ju kraftigt begränsad av all of the above samt en mamma som inte hade tid eller ork att ordna med några kalas alls. Jag fick ju gå på andras och det var ju kul men det förstärkte ju också den där känslan att jag inte var viktig nog. Kanske mamma inte visste helt enkelt hur hon skulle göra? 
 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Tipsa om bra kalas för den med mindre plånbok eller mindre plats!”

Vi lånade ofta skolans gympasal för ngn 100-lapp till barnens kalas. Så bjöd vi hela dagisgruppen/klassen. På så sätt fick alla i gruppen bli bjudna, vi fick rum med många, det fanns gott om utrymme för lek och spring. Så brukade vi lägga ut gympamattor och ställa fram bänkar och ta fram rep och ringar. Vi ordnade lite lekar som skuggboll, äta godisar gömda i mjöl utan att använda händerna. Vi hade också bord med papper o kritor för de som inte ville rusa runt hela tiden. Till det varm korv o Festis och glass som efterrätt. Plus godispåse vid dörren när de gick. Mkt uppskattat o mkt enkelt fixat.

Vi har ofta haft små hemmakalas med bara några få barn, tårta och sång och fri lek, har funkat jättebra för de små barnen, men ibland har vi haft kalas i lekpark. Hemmagjord tårta är billigt och en fiskdamm under rutschkanan, mysigt och kul kalas för mindre barn.
Filmkväll, barnen kan baka kladdkaka att ha som tårta och göra popcorn själva och så dukar man fint och kollar en film, extremt enkelt kalas för den trötta föräldern, men mysigt ändå för barnen.
På sommaren: vattenkalas vid en plaskdamm, med vattenballonger och vattenpistoler.
Fotbollskalas på en äng, miniturnering med typ fyra små lag och alla får hemmagjorda medaljer av aluminiumfolie, avslutas med korvgrillning eller glass.
Vinter: Kalas i pulkabacken med varm choklad och mackor/bullar istället för tårta. De som kan tar med pulka och så turas man om.

Det jag kommer ihåg från mina kalas var att mamma alltid ordnat med massa lekar. Under hökens vingar, typ tipsrunda och femkamp (skjuta vattenpistol på burkar, hoppa sopsäck osv.) Sen var det typ vanlig hemmagjord kalastårta med köpt botten och marsankräm samt grädde och ljus typ. Och pyntet var ballonger och serpentiner. Tror verkligen inte att nutidens exrravaganta kalas behövs för att barnet ska känna sig speciellt. Jag minns mina kalas som underbara!

Jag är en mamma som inte gillar att ha barnkalas. Har haft det 2 ggr/barn ungefär. Har 4 st barn. Har frågat dem om de vill ha kalas men ingen av dem vill (säger de till mig i alla fall, om det beror på hänsyn till mig eller deras faktiska känsla vet jag ju inte). Däremot är jag engagerad som tränare i mitt minsta barns handbollslag (har varit för fotbollen innan fram tills de blir så stora att de blir för duktiga för min ickekunskap) De har vänner som sover över, den äldsta hade middag med vänner och deras kompisar följer med till ex Liseberg vi har påskäggsjakt på påsk, osv. På själva födelsedagen gör alltid vi i familjen något som födelsegrisen önskar och sen har vi släktkalas närliggande helg. Jag vet inte om det är för att alla fyller år på sommarlovet som de inte efterfrågar kalas mer. Ibland känner jag mig "dålig" för att de inte har kalas. Det kanske är något som framtiden får svara på om jag gjorde "fel" eller inte. Jag har ju egentligen förmåga att ha kalas för dem.

Therese: Förhoppningsvis säger dina barn så för att dom inte vill ha kalas. Min mamma har sex barn och har verkligen inte fixat barnkalas ofta. Vi har gjort saker med familjen och sen haft släktkalas (stor släkt dessutom) så firade har vi blivit rejält! Vi har haft något kalas var ibland men det är inget återkommande. Vi hade sällan barnkalas som små men när vi blev lite större frågade mamma alltid om vi ville ha hem några ur kompisgänget för mat, film och övernattning t.ex! Det var jättemysigt och något jag uppskattade MYCKET mer än ett stimmigt barnkalas.
Kalas kan vara ganska överskattade men kan också vara underbara så att lyssna på sina barn är viktigt! Hade min mamma arrangerat stora, stimmiga barnkalas så hade hon nog inte varit säkert lyhörd gentemot mig som person!

Om man bor i Sthlmstrakten så kan man arrangera helt gratis kalas på Naturhistoriska museet. Inträde =gratis. De har färdiga typ rutter för kalas med uppgifter mm. Man får ta med egen matsäck o duka upp i matsäcksrum. Dvs kostnad =matsäcken. Om man lägger kalaset efter lunch så funkar det med bullar o saft o kanske en godispåse.

Ska också tillägga att i volontärarvete m familjer som har det dåligt ställt har jag mött stressen hos föräldrar vars barn blivit bjudna på kalas på lekland. En förälder hade samlat pengar under två år för att kunna "bjuda tillbaka". Så även om man har råd kan det vara värt att tänka på att hålla nere kostnaderna för andras skull också.

1) vi är alltid ute = inte beroende av att bo stort/städa/hyra lokal, upplever mindre kaos och konflikter än inomhus med många barn. I vår kommun finns flera fina naturområden/lekparker med grillplatser, vindskydd, natur, klätterställning/gungor.
2) det behövs inte mycket för att det ska kännas festligt och kalasigt istället för vanlig utflykt – hänger upp lite ballonger och flaggor (av resttyger, behöver inte ens sys utan kan klistras/häftas till ett snöre och återanvändas varje kalas)
3) våra barn önskar sig skattjakt, gör olika varianter beroende på ålder, men alltid baserade på samarbete för att hitta skatten (=godispåsar)
4) maten: vi grillar eller annan enkel mat (pizzabullar etc) plus barnens favoritkaka som med pynt på blir födelsedagstårta, och frukt i bitar – gärna med träspett som barnen kan komponera egna fruktspett med
5) fri lek eller några organiserade lekar vid ’behov’ – i naturen känns det enklare och skojigare tycker jag

Fiskdamm och frågeslinga. Ballonger. Det är det jag kommer ihåg från när jag var barn. Det fanns säkert bullar och hemgjord tårta av något slag. Men fiskdammen är nog det som var mest spännande.

Mina föräldrar arrangerade alltid fångarna på fortet (under 90-talet när det var hett) vilket jag fortfarande minns som jättekul och spännande. Plus att alla var i samma lag så ingen blev sur.. en och en fick vi göra uppdrag (plocka lappar från tvättlinan som skulle bilda en mening, kasta boll i en hink, sätta knorr på grisen), enkla grejer som blev spännande av att laget hejade på och så samlade alla poäng/ledtrådar tillsammans som ledde till skatten = godis!!
Nej kalas behöver verkligen inte kosta mycket pengar 🙂

För lite större barn och inte så många deltagare: cupcakebuffé. Muffins, hembakta eller färdigköpta. 2-3 påsar med marsankräm/chokladpudding/smörkräm att spritsa. Strössel/kokosflingor /fruktbitar/minimarshmallows att pynta med. ’Tårta’ och aktivitet i ett 🙂
Oändliga variationer möjliga, och succé varje gång vi gjort det

Var med min dotter (sex år) på ett kalas idag, grymt lyckat. Två barn i klassen bjöd hela klassen (25 barn) på utomhuskalas på en lekplats och det var lekar (potatis på sked, dansstopp, kasta boll i hink mm) samt lite fri lek och de samlade barnen mha visselpipa. Grymt uppstyrt och bra och vi föräldrar som stannade kvar (jag fick inte gå för min dotter) hjälptes åt att se om ngt barn kände sig utanför. Grillkorv, Festis, piggelin och godispåse. Thats it. Fördelar; utomhus, alla bjudna, nöjda barn och minsta möjliga kostnad.

Det här var nog det finaste inlägget jag läst. Blir lite gråtfärdig, och tänker dels på barndomens alla kalas (mer eller mindre lyckade, och dem man inte blev bjuden på…) och de man försöker kompensera med som vuxen.
Älskar lekar – och leka är gratis och kräver sällan dyr rekvisita.
Saft med snygga isbitar/frukt och två sugrör per barn.
Duk att rita på eller typ med en ritad bilbana + massa leksaksbilar.
Tårta har ingen föredragit på själva kompiskalaset, vi kör ofta "glassbuffé", dvs. snyggt strössel i glasburkar, såser, minimarshmallows, smarties… Sen gå loss på parasoll, små plastskedar osv på t.ex. TGR.
Tipspromenad/lösa chiffer/lösa uppdrag.
Vi är föräldrar som älskar att ordna egna kalas. Barnen får beställa, så kör vi. Senast detektivkalas, som vi inledde i bästa Cluedo-stajl med en "who dunnit"-mordscen. Om man behöver uppslag, kolla valfritt Pinterest-inlägg för uppslag.

Vi brukade köra dockteater med mjukisdjur som sen utmynnade i fiskedamm eller skattjakt från rum till rum i lägenheten där ett mjukisdjur liksom ledde. Det var rätt kul faktiskt.
Tårta och färggrann dukning, serpentiner och ballonger, en gång fick de kokta majskolvar innan tårtan, det var uppskattat. Nån gång hamburgare, men för det mesta bara sötfika.
En gång hade vi hamsterkalas för vi och alla de andra polarna hade hamster, så de fick också vara med. Sånt man minns. Alla satt och gosade med varsin hamster…

Jättefina tips alla har! När jag tänker tillbaka på min egen barndom och födelsedagskalasen där är det inte så stor skillnad ifrån vad många redan har föreslagit. Jag var på många olika slags maskeradkalas dock, och det måste ju inte vara dyrt att klä ut sig till någonting. Jag har varit katt ett flertal gånger, och köpte då kattsvans + kattöron och sminkade sedan morrhår och nos i ansiktet. Häxa har jag också varit, och köpte då bara en häxhatt och klädde mig helt i svart. Prinsessa har jag också varit, men en prinsessklänning är förmodligen dyrare att köpa än mina andra förslag. Annars var det ju ofta kalas hemma hos födelsedagsbarnet i fråga, där det ofta var lekar, presentöppning och fika (tårta och bullar etc, ibland glass). På mellanstadiet blev det populärt att hyra en sporthall i min stad som hade trampoliner och skumgummihav osv, då var nästan alla barnkalas där, men hur mycket det kostade att hyra vet jag ej, men förmodligen en relativt stor peng då jag fick tjata mycket på mina föräldrar för att få ha mitt kalas där. På högstadiet och framåt var det ju inte längre lika viktigt att bjuda alla i klassen och ha lekar osv, utan då bjöd man oftast bara över antingen alla tjejer i klassen (jag bjöd iofs alltid alla tjejer i klassen sedan jag var 7 år gammal tills jag var tonåring, hehe, för ville inte ha stökiga killar) eller sitt kompisgäng och hade övernattning. Fika fanns det givetvis alltid, är ju inget födelsedagskalas utan fika imo. Var det mat som behövde bjudas på var det oftast hamburgare eller tacos.
När jag var i mellanstadieålder, 10-12 år, och bland annat tjatade mig till att ha kalas i den där sporthallen, så gjorde jag det för att jag kände press på mig att ha awesome kalas, nästan alla andra tjejer i min klass hade ju det och jag ville inte vara sämre. Att mina föräldrar inte riktigt hade råd med det var mindre viktigt för mig då just för att jag inte ville hamna utanför på något sätt. Jag fick inte alltid mina krav tillgodosedda, men två-tre år senare så betydde det ju ingenting, huvudsaken var ju egentligen att få ha kalas och äta tårta oavsett var det skedde någonstans, om det nu var i en sporthall eller hemma i köket liksom. Jag känner definitivt inte att jag berövades någonting bara för att mina föräldrar inte alltid hade råd med spexiga kalas. Så även om det kan kännas som det viktigaste i världen för ett barn just då, så spelar det förmodligen ingen roll något år senare 🙂

Är det bara jag (och uppenbarligen även min man) som tycker att det här med att "bara hålla i lite lekar" är fruktansvärt obekvämt? Oron för att kalaset inte ska bli bra och att det därmed drabbar det egna barnet? Så mycket kan gå fel med barn i grupp; någon kan känna sig utanför, konflikter kan uppstå, man själv kan säga/göra något dumt som gör att det egna barnet skäms för en etc etc. I övrigt ser vi oss som funktionella vuxna men här har vi verkligen våra akilleshälar. Vi har haft hemmakalas för båda barnen, det praktiska mecket kan jag gärna göra typ anyday, men den mentala påfrestningen är helt brutal – så jäkla rädd för att det inte ska bli bra… I kommentarstråden hade jag hoppats stöta på någon annan som kände lika men nu känner jag mig ännu mer udda :-S stackars våra barn…

Anna: jag relaterar! Är inte bekväm i lekledarrollen. Är alltid så himla nervös och orolig innan kalasen (kommer alla barn att vara nöjda? Tänk om nån inte trivs? Om det blir konflikter? Osv) jag har "bitit ihop" och ordnat kalas för mina barns skull. Men efteråt är jag helt dränerad på energi.
Tips för oss som tycker att det är jobbigt: bjud bara en liten grupp barn (bästisarna som ni känner och som redan hängt hos er en del). Strunta i avancerade lekar. Styr lekarna så att de är sådana att barnen gör dem självständigt, tex lek i lekpark. Eller ordna fredagsmyskalas. Poppa popcorn och sätt på en film.

Anna: här har du en till som relaterar helt och hållet. Min stackars man får alltid hålla i lekarna för jag pallar inte, men han tycker inte heller om det. Det är dock bättre nu när barnen är större och inte vill ha lekar mer, det brukar bli kvällskalas med middag, glass och film, och de brukar underhålla sig bra själva. Det var skönt också när föräldrarna slutade att stanna kvar tyckte jag. Vi har dock en tvååring som vi kommer att bli tvungna att ha kalas för så småningom så då börjar det om…

Jag hade alltid fantastiska kalas som barn som verkligen inte var dyra! Ett av de bästa var Fångarna på fortet-kalaset. Vi balanserade en apelsin på en trälist, löste gåtor, klättrade och löste "celler" för att få nycklar. Det roligaste var att stoppa in handen i läskiga burkar med plastspindlar, slime och blöta makaroner för att hitta nycklar.
Ett annat popùlärt kalas var mitt spökkalas där vi satt och berättade spökhistorier på en matta i ett mörkt rum.

Köp saker på loppis eller t ex Myrorna för att skapa stämning eller hitta prylar/skatter/roliga saker till påsar. Det börjar poppa upp partybutiker nu som har "färdiga teman men som blir sjukt dyrt ofta om allt ska matcha. På loppis kan man hitta en massa knas i färgtema eller pyssel som folk lämnat in, tyger att klippa i, garn, papper m.m.
Jag förvandlade hela vårt vardagsrum inför pyjamasparty (billig utklädning för övrigt!) förra året till tusen och en natt-känsla med hjälp av massa tunna gardiner och kuddar från Erikshjälpen. Hängde i taket och lade på golvet, plus enkla ljusslingor bakom/under gardinerna. Skulle blivit en förmögenhet om jag köpt detta nytt. Sedan efter festen lämnade jag tillbaka det mesta och gjorde därmed lite nytta också.
Annars: lek är gratis
Ha fest på parklek, grilla korv
Och: ta hjälp av folk! Om t ex lekledarrollen är jobbig. När min dotter var på kalas hos en kompis från Pakistan var hela släkten där och hjälpte till. Jag fick en riktigt tankeställare. Så smart med en faster som kom med en maträtt, en kusin kom med all dricka och gamla farmor hackade någon god röra i köket. Hos oss svennar sliter oftast enbart föräldrarna ensamma med allt, och är helt slut efteråt. Kanske har man en hejare på lekar i en släkting, ett syskonbarn som bakar härliga grejer, en pojkvän till en kusin som kan komma och köra fotboll eller jaga alla barn till de stupar (som man inte orkar själv)?

Anna, och alla som tycker lekledandet är jobbigt:
det vi gjort ibland är att samla flera barn som fyller år ca samtidigt och bjuda till gemensamt kalas, då är det ju enklare att fördela uppgifterna på flera föräldrar – den som inte kan/vill baka/fixa får ta lekledandet!
I vår umgängeskrets är det i princip alltid någon annan förälder som stannar under kalaset. Vi (som alltid är utomhus) fixar alltid lite kaffe och bjuder de föräldrar som har lust att stanna. Har upptäckt att det faktiskt finns vuxna som gillar barnkalas! Jag tycker det är skoj att fixa kalas, älskar såklart att barnen lyser av lycka men väntar egentligen mest på att det ska ta slut.. Det jag vill komma till är att om man känner föräldrarna till barnen som ska komma och vet att någon är naturlig lekledare så går det ju att fråga om hen kan tänka dig att köra ett par lekar – vissa gillar verkligen detta!
Jag fick vara lekledare på mina småsyskons kalas, jag är äldst av många syskon så mina föräldrar hade kanske lekledat färdigt där nån gång.. Jag tyckte som tonåring att det var jättekul att organisera, klä ut mig, fixa spökspår etc – och nu kör ofta barnens äldre kusiner skattjakt och lekar med våra och gillar att fixa med detta (tips till Helena med stora barn + tvååring: låt storbarnen orga lekar till det mindre barnet).
Sen finns det ju också lekar med minimal insats från lekledaren: dansstopp, stolleken + lekar barnen redan kan och leker själva så det inte blir så mycket förklaring och risk för missförstånd.

Jag älskar att ordna kalas 😀 Men vi kör enkelt. En del tycker det ser mycket ut, det vi ordnar, men det är egentligen back to basics kan man säga. Vi har t.ex. inte så gott med plats i vår lägenhet (en 3:a), men vi har en härlig gemensam gård precis utanför dörren med stor lekplats och stor yta med bord och bänkar. Där dukade vi upp årets barnkalas. Vi hängde upp ballonger i taket på ett öppet utrymme med staket och spjälor till tak och där satt piffen. Vi hade såpbubbelmaskin (liten grej från Flying Tiger som jag tror jag gav 100 kronor för, men som verkligen gav många bubblor. Vi använde inte ens all såpa.) och det roade barnen enormt! Jag hade skrivit ut en Pikachu och klippt loss svansen, kopierat den och så körde vi "pin the tail". När det gäller fiskdamm så hade vi goodie gusher i år. "Hemligheten" där är att köpa storpack. Blir mycket billigare! Vi köpte även några grejer på matsmart. Tuggummikulor i en låda på 1,6 kg för 49 kronor liksom 🙂

En gång satte pappa upp kolor med gummiband i ett träd vid lekplatsen och berättade att vi hade tillstånd att plocka all frukt från trädet. Det var magiskt! Inget annat barn hade fått en som fin present!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *