Kategorier
Vardagstrams

Vikt eller viktigt

Ny vecka. Ny tid att förspilla!
 
Det är dags att börja förbereda mig för min framtida bröstreduktion. Jag tänker att vintertid blir en bra tid, då är det kallt, mindre risk för infektion alltså (pga ingen värme som såren kan ligga och götta sig i). Vintertid om ett år ungefär. Då är Fjutten inte lika klängig, han kommer ha slutat amma och jag har tid att researcha lite. Inte för att jag vet hur man gör det.
 
Vad ska jag göra? Hur hittar jag rätt? Vad ska jag tänka på? 
 
En annan grej som är jobbig att tänka på är min övervikt i det sammanhanget. Övervikt innebär risker under operation. Jag undrar om det är just vikten som är riskfaktorn eller om det är levernet som ofta associeras med högre vikt? Nån som vet? Och med VET menar jag VET, inte killgilla sig fram utifrån föreställningar kring vikt a la ”ät mindre och rör på dig mer”. Är det nåt annat man ska tänka på när det gäller risker? (för dålig läkning och för typ död) Måste jag banta? Hur mycket isåfall? Jag vill inte banta. Det vet ju ni. 
 
Apropå just bantning och kroppspositivitet, som jag ändå försöker förmedla, så har jag tänkt på hur jävla deprimerande det är när man ser kroppsaktivister (oftast amerikanska) helt plötsligt börja instagramma eller skriva om sin ”nya viktminskningsresa”. De kamoflerar den oftast med hälsoargument för man kan tydligen vara kroppspositiv och ändå försöka gå ner i vikt. Jo klart man kan, men du kan inte förmedla kroppspositivitet om du samtidigt bantar inför publiken du försöker få att tycka om sig själva. Det är liksom helt tvärtemot budskapet faktiskt. Jag har avföljt flera som jag gillade av just detta skäl. 
 
Aja, glad måndag på er. Jag ska skicka iväg printen för tryck idag. Borde vara klar inom ett par dagar och redo att skickas. Handlade frimärken igår: 
 
 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Vikt eller viktigt”

Har man bra värden borde ju inte övervikten spela någon roll? Och är själva tyngden ett problem borde man ju kunna vinklas, så som de gör vid kejsarsnitt för att minska tryck på kroppspulsådern..
hehe Nu fick du visst en "killgissning" ändå 🙈
Hoppas någon som verkligen vet kan svara, för det är väldigt intressant..

Risken med övervikt är väl att det blir svårare att ventilera (maskin som andas åt dig) personen under narkos. Själva operationen i sig eller läkningen försvåras inte av övervikt. Bara narkosen. För att det ska bli svårare att ventilera en patient måste patienten vara gaaaaanska tjock dvs tjockare än du. Kom ihåg att man opererar på personer som är större än du och att alla operationer innebär en risk för alla oavsett storlek men att risken är minimal. Är du frisk i övrigt så löser det sig. De få (väldigt få!) patienter som inte vaknar efter narkosen är oftast gamla och sjuka. Narkosläkaren har förmodligen erfarenhet av patienter i alla storlekar.
Bröstreduktion är en ganska stor operation. Det är mycket vävnad som tas bort. Du kommer behöva mycket hjälp med
saker efteråt. Du ska absolut inte lämnas ensam med barnen den första tiden eftersom man ska undvika fysisk ansträngning efter så pass stora operationer. De första dagarna ska du förmodligen inte göra nånting förutom att ligga i sängen och vila. Skulle inte förvåna mig om du inte får lyfta tungt under flera veckor efteråt.
Det är konstigt med de där som bantar av hälsoskäl. Jag bantade för att slippa smärta i knäna. Hur hade jag kunnat visa upp med bilder på insta att mina knän gjorde mindre ont? Just det, det kunde jag inte och därför lät jag bli. Jag har aldrig hört en hälso-bantare prata om sina förbättrade blodfetter, sitt sjunkande blodtryck eller att sömnapnén försvunnit. Det är bara före-och efterbilder på kroppen som gäller med tillhörande godkännande och hyllningar från omgivningen. Blä!

Det är många faktorer som påverkar om man är i skick för att kunna sövas, men det handlar framförallt om kroppens och organens funktion. Hur bra kondition man har, om man har t.ex. diabetes eller hjärt/kärlsjukdomar osv. Det är alltid anestesiologen som avgör om en patient är lämpad för sövning. Är du frisk och har ok kondition? Är svaret på den frågan ja behöver du nog inte oroa dig för bantning och sådant.

Jag är inte medicinskt utbildad men tjock och har genomgått operation och läste på inför det. Den enda faktor som verkligen hör ihop helt med tjockhet är vad jag förstår risken för blodpropp. Är en tjock så har en mer östrogen och det gör högre risk för blodpropp. Det gör operation också. Jag fick därför blodförtunnande sprutor längre tid än jag skulle fått om jag inte hade varit tjock. Jag var också noga med andningsövningar och att röra de delar av kroppen jag kunde på de sätt jag kunde efter operationen för att minska risken.
Jag tror att det är mycket viktigare att få i sig bra med näring och ha en så glad ocy välmående kropp som möjligt inför operation än att väga så lite som möjligt inför den.

Såhär står det på vårdguiden, de nämner inget om övervikt specifikt:
När är narkos olämplig?
Narkos innebär alltid en viss risk, även om den idag är betydligt mindre än tidigare. För en ung, frisk person är riskerna vid sövning mycket liten. När det gäller äldre personer som kanske har problem med hjärtat, hjärnan, blodtrycket eller andningen ökar riskerna både med narkos och med operation. Inför varje undersökning eller operation görs därför en individuell bedömning av eventuella sjukdomar och behandlingar. Riskerna måste alltid vägas mot vinsterna av att bli opererad, och det är därför inte ovanligt att du får vara med i diskussionen om behandlingen med narkosläkare och kirurg före operationen.
Läkaren kan föreslå en mindre riskfylld bedövningsform om det är möjligt med tanke på ingreppet. Det kan också förekomma att narkosläkaren helt avråder från narkos eller annan bedövning, vilket kan innebära att operationen inte kan göras, men det är ovanligt.

Jag ville extremt gärna killgissa här, men jag höll mig och letade lite på pubmed istället.
Här skrivs om potentiella risker: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3725387/ Dock i cancerpatienter, men man kan titta generellt på vad som påverkas. Det finns många referenser att titta i också för vidare läsning. Hoppa direkt till "Conclusion" och "Discussion" för att slippa traggla igenom statistik och metod.
Här har man gjort en liten sammanfattning som ovanstående använder som referens: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15849518/
Det jag snabbt kan läsa mig till är att de som har ett BMI över 25 har längre operationstider och förlorar mer blod än de som har ett BMI under 25.

Jag har också tänkt göra en bröstreduktion så fort jag flyttar hem igen (pluggar utomlands just nu), och jag hoppas att kunna få detta beviljat genom Landstinget. MEN, om jag inte skulle få det beviljat, så tänkte jag ändå höra av mig och fråga var de i sådana fall hade tänkt att operationen skulle utföras för att få ett litet hum om var man ska börja leta. Jag känner mig helt vilsen i djungeln av kliniker. Ett ganska fjuttigt tips, men ändå!

Jag gjorde min bröstförstoring på den här kliniken, de var fantastiska.
http://www.kosmetiskkirurgi.se/html/brostoperationer.htm
De gör även bröstförminskningar. Nu är det 15 år sen jag gjorde min förstoring så jag vet ju inte hur de är i dag men då var de kanon. Blev verkligen respektfullt, professionellt och omtänksamt bemött. Allt förklarades i detalj, alla risker togs upp, mina önskemål lyssnades på och efterlevdes i den mån det bara var möjligt. Sköterskorna gjorde allt för att min vistelse skulle bli så smärtfri och trevlig som möjligt. Fick ha ett långt samtal med kirurgen och fråga om allt jag undrade över. Alla tog sig tid och jag var i fokus hela tiden.

Inte läst kommentarerna så du har kanske fått bättre svar där men… Vad jag minns fån grundutbildningen när jag läste till syrra handlar det bla om att det kan vara svårare att hålla fria luftvägar på en överviktig patient. Överviktiga gör av med mer syre även normalt och nånting kring det gör att de är svårare att både söva å väcka. Men egentligen ska du prata med en nakosläkare så får du riktiga besked direkt.
För övrigt opereras betydligt mer överviktiga människor än du hela tiden. Tror inte det kommer vara något problem. Kram

Jahapp, nähäpp. Det fungerade en gång men när jag försökte posta nästa länk så fungerade det inte.
I vilket fall, referens nummer 46 i artikeln ovan har gjort en sammanfattning, det går även att läsa hela den artikeln genom att klicka sig vidare. Den har dock bara undersökt tiden på sjukhuset, inte huruvida det tillkommer fler komplikationer efter hemgång. Det nämns att det kan vara svårare att intubera och hitta vener i överviktiga patienter.

Läkare ska bliva vid sin läst, dvs. ägna sig åt det de är specialister på. Det vill de inte alltid — t.ex. nämnde min mamma för sin neurolog att jag äter LCHF, varvid han hälsade till mig (!) att "det ger skyhögt blodsocker". Han fick alltså inte ens till rätt fördom — "alla vet ju" att det är skyhögt _kolesterol_ det ger. En kirurg ska ägna sig åt kirurgi. Om hen slänger in ’ät mindre och spring mer’ bland råden inför operationen får hen allt vara beredd att förklara vad det har med din återhämtning att göra.
Röka ska man inte göra, men det gör väl inte du. Jag skulle också undvika socker eftersom socker eldar på infektion, men det är jag. Och att hitta en bra klinik kan du säkert få hjälp med av alla kloka här. Du som hjälper oss så mycket, låt oss hjälpa dig! 🙂

Kan tillägga att den enda gång jag opererats var vid 39 års ålder och med 20 kilos övervikt. Ingen sade ett ord om det, och det enda problem jag hade med narkosen var att jag kräktes som en räv efteråt. Men det har de ju hela hållare med särskilda påsar för. 😉

LD Generell forksing är inte alltid så interesant att spekulera i när det är en idivid, du som vi pratar om. Vi är alla unika.
Så det enda du bör göra är att prata med den som ska uföra en din operasion och hålla dig till det hen säger gäller dig.
Ja och så så klart som ovan rekomenderat. Träna upp konditionen så mycket som möjligt och sluta rök eller annat nikotinitag en månad innan och flera efter op. Gäller alla oavsett vikt.

Nu har jag inte läst kommentarerna du redan fått..men min enda erfarenhet av bröstförminskning är en nära vän, överviktig, som gick veta att hon var yvungen att gå ner 7 kg för att få göra op. (Pga hon hade stora bröst för att hpn var fet enligt läkaren) Hon hade i-kupa och led fruktansvärd av ryggont mm, levde på nutrilett (läkarens råd) i 6 mån. Gick ner 2 kg. Sen mådde hon för psykiskt kasst för att orka fortsätta. Meeeeen alla kan ju gå ner i vikt osv -.-

Dels är det ju som du säger, att det finns en del andra riskfaktorer som ibland förekommer samtidigt som övervikt (exempelvis hjärt-och kärlsjukdom) som ökar riskerna med ffa narkos. Sedan har man när det gäller en del specifika komplikationer i vissa studier kunnat visa att övervikt är en oberoende riskfaktor. Det gäller tex sårläkning, risk för blodpropp och risk för utveckling av bukväggsbråck (det senaste alltså vid bukkirurgi). Sedan är vissa saker mekaniskt svårare, tex att intubera om det skulle behövas, pga ökad mängd vävnad runt halsen. Som flera sagt opererar vi ju överviktiga människor varje dag, men riskerna måste ju alltid vägas mot operationsindikationen.
Det viktigaste tycker jag är att du väljer en seriös och välrenommerad klinik, ex Akademikliniken men finns säkert fler. Då kan du boka tid för rådgivning inför ev operation där och också gå igenom alla sådana här frågor i god tid. Så skulle jag göra. Mvh kirurg

Jag ska träffa kirurg den 20e nu inför min navelbråckoperation
Haft ett smärtanfall av de och obehag när jag böjer och vrider mig ibland och känns läskigt att gå omkring med ett hål i bukväggen som de kan trilla tarmar ut i och spricka upp och grejer
Är fet, och kort 😅
Vill inte sövas! Men kanske måste :/ har redan genomgått en operation vaken (förminskat och justerat öronen) och de gick bra, lugnande is the shit!
Är orolig inför OP men också efter! Vill ha ett tredje barn om 4-5år men har läst att det kan vara smärtsamt att ha nätet i magen samtidigt som livmodern växer och dom brukar rekommendera att skaffa barnen en vill ha och sen göra op men jag vill inte ha 3e nu och inte heller gå runt med hål i magen 5-6år..!
De är "valfritt" att göra op nu men samtidigt kan de när som helst bli akut ändå 🙁 tarmvred och grejer
Usch hatar såna där grejer.. och ja, vikten och banta och what to do
Min son sövdes ju nyss, för klipp av tungbandet, och de gick ju bra! Men de tog över 1 timme för honom att vakna ur narkosen.. läskigt!

Min bästis gjorde en magsäckförminskning i våras och hon var tvungen att gå ner lite i vikt för att klara av operationen. Detta var kopplat till hennes luftrör och kroppens syreförbrukning i relation till hennes övervikt. Sen kan det blir problem när de sätter in själva röret i halsen (vet inte vad det heter men det röret som kommer ge kroppen syre). Sedan hade hon andra saker som ökade risker med hennes operation men de var liksom individuella problem om du hänger med?

Varför skriver du om att du ska förminska brösten? Är inte hela poängen med den här bloggen att jag som kvinna ska slippa läsa om sånt? (Nu vet jag inte dina motiv, men var den tanken jag fick.) kram!

När man sövs under operationen intuberas man (tub i halsen). Detta är lite svårare på kraftigt överviktiga (beror ju såklart på var fettet sitter, men om det är mycket runt hals/nacke) eftersom det blir svårare att vinkla nacken rätt då. Då kan det också bli bökigare att trycka ner luft på manuell väg eftersom när kroppen slappnar av blir det trängre ner i luftvägarna om det är mycket vävnad runt omkring som pressar ihop luftvägen. Det kan också vara svårare (men inte på något sätt omöjligt) att få i patienten ordentligt med syre, framförallt om hen har stor byst eftersom den pressar på lungorna och gör lungvolymen mindre (mindre plats att få in syret). Så rent mekaniskt är det lite krångligare, men narkosläkarna söver stora personer hela dagarna så det är inget nytt eller ovanligt för den läkaren som kommer att söva dig!

Det du kan göra för att bättra på läget är att vara i bra nitritionsstatus avseende prroteinintag och näringsämnen (men det är du trol redan) och sedan att ha så god kondition som möjligt. God kondition = bra cirkulations kroppen och bättre förutsättningar vid narkos + trol lättare att komma igång efter också

Jag har gjort bröstreduktion. Fick den genom landstinget. Det tog ca ett år från remiss till op. Jag är verkligen nöjd. Kände mig visserligen lite chockad i början med min lätta byst. Så skönt att slippa värken . Nu slipper jag också slippriga blickar och kommentarer. Opererades på sahlgrenska

Gjorde bröstförminskning 2015. Ska man få det betalt av landstinget så krävs ett BMI på 25 eller lägre. Jag vet inte huruvida reglerna är desamma om man bekostar det själv..
Är det bästa jag gjort i mitt liv, men man får bereda sig på att det är tufft ca 2 månader efter. Jag hade en bebis på 9 månader så min man fick ta semester 6 veckor för att hjälpa mig. Får ju inte lyfta alls första tiden och sen väldigt lätt under 2 månader. För att ärren ska bli så fina som möjligt krävs det mycket jobb. Men det är sååå värt det. Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *