Kategorier
Vardagstrams

Vad har hänt i Svenska Akademien?

Ok så vad har hänt i Svenska Akademien? Jag fattar cirka lika lite som er men ska försöka sammanfatta lite. Ni får rätta mig där jag har fel!
 
Förra året i November, i samband med att #metoo dragit igång och kvinnor äntligen börjat prata ut om vad som händer dem, så anklagades en ”kulturprofil”, Jean-Claude Arnault (vi kan kalla honom för Jean-Kladd) för sexuella trakasserier och övergrepp av hela arton enskilda kvinnor. Han har kunnat svina runt i årtionden och detta har varit som en allmänt känd hemlighet i de kretsar han rört sig. Som det ofta är. Alla vet, men ingen gör nåt och kvinnorna vågar inte bråka då de vet att det kan kosta dem ganska mycket. 
 
Jean-Kladd är iallafall gift med Katarina Frostensson, ledamot i Svenska Akademien. Jean-Kladd driver även en kulturklubb där hans fru, ledamoten, även är delägare. Många av övergreppen har ägt rum här.
 
Klubben har dessutom fått bidrag från Svenska Akademien vilken påstår att den inte vetat om att Frostensson är delägare. (HAHAHAHA) Förutom detta så anklagas Frostensson för att ha läckt Nobelpristagare till sin make som i sin tur skvallrat vidare. 
 
Huruvida det är hon eller Jean-Kladds BFF Horace Engdahl, som också är ledamot i Svenska Akademien, som läckt är oklart. Horace är också ett kapitell för sig. Han var tidigare gift med feministen och grupp 8-grundaren Ebba Witt-Brattström och hon skrev en bok efter skilsmässan som avslöjade våld och kränkningar. Hon har även vittnat om att Horace läckt uppgifter om nobelpristagarna under tiden de var gifta.
 
Horace är även BFF med Stig ”Tonårsflickors fittor smakar bättre” Larsson. Och han refererar till Jean-Kladd som en gentleman, en bra förebild för unga killar. Trots att han vet vad han är anklagad för. Om kvinnor säger han så här: ”Kvinnor samarbetar och relaterar till varandra i dag. Förr skulle de till varje pris vara rivaler och det var praktiskt för män: man behövde aldrig befara att tjejerna skulle gadda ihop sig.” Obekvämt för er gubbar va? 
 
Efter dessa avslöjanden klipper iallafall Svenska Akademien sina band till Jean-Kladd. Frugan Frostensson anklagas också för jäv pga pengarna till klubben och pga sekretessbrott. Och man röstar om att hon ska uteslutas ur akademien efter en utredning kring Jean-Kladds band till Akademiens ledamoter och kring huruvida han påverkat beslut som tagits i Svenska Akademien. Man röstar tydligen emot detta dock. Samt röstar emot en polisanmälan mot Jean-Kladd och hans verksamhet.
 
Och då avgår tre manliga ledamoter. (Man tror dock att avhoppen även har att göra med utredningen av Jean-Kladds övergrepp.)
 
– Akademien bär ingen skuld i att dessa kvinnor har blivit utsatta. Men många av oss känner väldigt starkt ett ansvar för att övergrepp har skett i Svenska Akademiens namn, säger Sara Danius till SvD direkt efter. Ni vet hon som precis avgick. Svenska Akademiens ständiga sekreterare. (Som det tydligen heter?) Och första kvinnan på posten. 
 
Horace skriver en debattartikel i Expressen där han menar att allt är Sara Danius fel och att hon är sämsta sekreteraren som Svenska Akademien nånsin haft. GW Persson glider in från sidan och säger ”Du är sämst” till Horace. Det Danius gjort är att försöka städa upp efter alla år av skit orsakat av männen med makt. 
 
Men några dagar senare håller ledamoterna som är kvar en sk ”förtroendeomröstning” om Sara Danius. Dagen efter meddelar Danius att hon avgår. Och även Frostensson avgår. 
 
Så kortfattat då: Män svinar, kvinna får skulden. 
 
Så på torsdag kl. 17.00 så håller vi en knytblusmanifestation som uppmaning till kvarvarande ledamoter att avgå. Denna sker utanför Börshuset när ledamöterna ska ses för sitt veckovisa möte. Kom dit ni som kan! 
 
 
Engdahl vevar mot Danius, hon som i samband med #metoo i höstas fick åratal av samlade skandalhändelser att hantera. Hon som nu försöker städa upp efter över tvåhundra år av mäns härjande, inklusive de tio år då Engdahl var ständig sekreterare. Mig veterligt har Danius inte pekats ut som den som begått vare sig trakasserier, jäv eller läckor.

Men Engdahl nämner inte ens orsaken till konflikten. Hans egen vän, kulturprofilen, som anklagats för sexuella trakasserier och övergrepp. Som dessutom anklagats för att ha spridit information om Nobelpristagare i förväg. Och som enligt Engdahl är en riktig gentleman.

Precis som män gjort i alla tider. Blundat för manligt svineri, och sökt upp en kvinna att lägga skulden på.

De som inte lägger skulden på Danius försöker istället att lägga den på Katarina Frostenson som är gift med kulturprofilen. Som om hon vore skyldig för sin mans handlingar. Att hon varit delägare i makens bolag som tagit emot pengar av Akademien är uppenbart jäv, men är det inte något som är hela Akademiens ansvar, Akademien som beslutade om utbetalningen? Men det är såklart enklare att lägga skulden på en kvinna, försöka bli av med henne och sedan fortsätta som om ingenting har hänt.

Så har det alltid varit.”

– ur ”Förvirrade farbröder förfäras när makten tas ifrån dem” av Sofia Mirijamsdotter

 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Vad har hänt i Svenska Akademien?”

Frostenson tog emot pengarna vilket är värre än att ge dem och hon visste iaf garanterat att hon satt med i bolaget och bara faktum att hon läckte borde vara orsak nog. Hon borde avgå och hon är långtifrån oskyldig i den här soppan vare sig henne man är ett vider eller inte.

💪 Bästa sammanfattningen och förklaringen jag läst. Nu fattar jag äntligen! Och intressant det där om att kvinnor alltid setts som rivaler och att det varit bra för männen, men nu jävlar är det andra bullar! Jag älskar att vi kvinnor håller ihop (det har vi alltid gjort, även för 100 år sedan – men nu märks det utåt)! Älskar att vi visar att kvinnlig vänskap är så mycket bättre än mäns vänskap och är kvinnor står upp för varandra på riktigt. Hade gärna kommit på manifestationen men bor 60 mil bort.

Förskräckligt. Bara det att Akademin är en klubb som kan ge pengar till vem som helst utan att det blir jäv eller nåt annat oegentligt förfarande. Det är väl bara i samband med offentlig maktutövning det kan uppstå jävsituationer mig veterligen. Resten av skandalen är intern maktkamp. Tycker Daniel borde ha utnyttjat sin makt bättre, tagit öppen strid med gubbjävlarna, istället för att fegt avgå bara. Det här har snart blåst över, och meto också, och sen kan Horace sitta kvar i 200 år till. Uthållighet när det blåser är en del av maktutövandet.

Jag tycker att det här med knytblusen är så roligt. När jag såg fotot (fotot med namnet KNYTBLUSEN skrivet all over) så satt jag och funderade på hur tusan mitt liv skulle kännas om jag bar knutblus. Det blev liksom det enda jag kunde tänka på en stund – mitt liv som knytbluskvinna. Och då tänkte jag inte bara ytligt utan jag tänkte på hur det skulle kännas om jag levt ett helt liv där knytblusen blivit en NATURLIG DEL av min garderob (och den där frisyren!). Totally freakin mindboggling.
Och nu fattar jag att jag kan inte ha varit ensam om att slås av denna fantasi. Jag tvivlar inte på att många genuint vill deltaga i denna manifestation för att stötta kvinnorna och stå upp tillsammans i enad front osv. Men jag förstår också att många vill utnyttja detta tillfälle till att bära knytblus.

Kan tilläggas att det spekuleras i att Sara Danius på egen hand höll i tyglarna för advokatutredningen av sambandet mellan klubben och SA och satte riktlinjer för vad som skulle utredas och det sägs att hon gjort det utan att meddela övriga ledamöter och därmed hållit det hemligt.
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/oRz8oB/krisen-i-svenska-akademien-vad-handlar-det-om
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/8wvj42/danius-holl-uppdraget-till-advokatbyran-hemligt
Sen läste jag i någon nyhetstidning att omröstningen för att avgöra förtroendet för Danius faktiskt aldrig hölls, men nu hittar jag inte källan till det.
Jag är helt på det klara med att hela händelsen är befäng och tycker det är tragiskt att Danius tvingas avgå, men jag vill tro att det kan vara viktigt att separera händelserna lite mer. Vi vet egentligen väldigt lite om vad som hänt här och kan egentligen bara spekulera. Att Sara Danius avgår tror jag är mer relaterat till att hon hemlighöll information (om det nu var så) snarare än att gubbslemmet rätt och slätt ”vill bli av med henne”. Utredningarna om sexuella trakasserier är inte kopplat till just den händelsen. MEN det är fortfarande hemskt skevt vinklat i media kan jag tycka, och jag ser absolut strukturen av patriarkat.

Svar till Ida
Delar din uppfattning. Men det är inte obetydligt att Danius är kvinna, vare sig i utvecklingen i Akademien som resulterat att hon tvingats bort från rollen som ständig sekreterare till reaktionen på detta i media.

DN den 13 april: "Dealen i Akademien var att Katarina Frostenson lämnar arbetet i Akademien, inte sin plats, om Sara Danius lämnar som ständig sekreterare. Jag grät på mötet, skriver Sara Stridsberg i ett sms."
Gubbklubben gnuggar händerna. Ställ kvinna mot kvinna! Söndra och härska!

På detta vis går Sara Danius dessutom miste om 100.000 kronor för varje år hon inte längre är ständig sekreterare. Så den “dealen“ är ingen deal utan en bestraffning.

Det är skitigt att Frostensson verkar få ta skulden för det hennes man gjort OCKSÅ, men om jag uppfattar allt rätt så verkar hon ju inte så oskyldig heller. Däremot, som sagt, borde hon inte få den största bajskorven kastad på sig, när männen i det här fallet betett sig värre. Danius borde emellertid få sitta kvar! Skulle också komma på manifestationen om jag inte bodde över 60 mil från Stockholm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *