Kategorier
Vardagstrams

Hav förtröstan, Postpatriarkatet är här! (igen)

Hallå förresten, Postpatriarkatet är igång igen! Vi har redan hunnit släppa två avsnitt som givetvis är jättebra. Ni som lyssnat på Penntricket och känner ett tomrum efter den typen av podd (jag gör det) kommer nog hitta hem i min nygamla podd. Jag och Anja tar oss an det feministiska samtalet lika engagerat som tidigare (och som jag och Cissi gjorde i Penntricket). 
 
 
Som sagt, jag vill ha en podd som ser ut så här. Jag hade även velat lyssna på nån annans podd som är så här och även om det finns flera riktigt bra poddar som drivs av feminister, så saknar jag lite just den här typen av podd där man tar sig an en feministisk sakfråga eller ett feminstiskt samtal och benar ut, analyserar, trevar, förklarar och även försöker förstå tillsammans med sina lyssnare. Jag vill känna att jag blivit lite smartare, fått tänka lite och kanske lärt mig mer när jag lyssnat. Utan att det blir för tungt eller krävande.
 
Jag tror Postpatriarkatet är precis en sån podd. Lite som min blogg. Lättillgänglig och lättförstådd också. 
 
Avsnitt 1 av säsong två (avsnitt 16 dvs) heter ”flytta på dig” (klicka och lyssna!) och handlar om vad som händer nu, vad som hänt, hur feminismen mår, hur klimatet ser ut osv: 
 
”Får man tycka att man är nåt eller ska kvinnor tiga stilla? Det låter som så även i feministiska kretsar och våra postpatriarkala hjältinnor har drabbats av en djup politisk depression. De avhandlar läget just nu, i den lilla ankdammen men också på det större planet. Har vi skördat några framgångar eller står vi mest och stampar? Varför drevas det så jävla mycket och är det egentligen rimligt att man förlorar jobbet för att man gjort ett snedsteg på sociala medier?”
 
 
 
Avsnitt 2 dvs 17 heter ”feminism till salu” (klicka och lyssna!) och handlar om bland annat selfcare och instagramfeminism: 
 
”Varför är det viktigt att känna sig sexig? Handlar det om att överleva i patriarkatet eller kan det ha negativa konsekvenser? Å ena sidan å andra sidan. Och vad handlar self care om egentligen? Är nagellack en del av kampen eller har feminismen blivit kapitalismens verktyg? Hur kommer det sig att feminister alltid verkar vilja göra det som patriarkatet vill? ”Av fri vilja”? Våra postpatriarkala hjältinnor erkänner att de inte alltid orkar motstå och Natashjas tånaglar är såklart alltid on fleek. Triggervarning tjejsnack. Kan man exfoliera håret? Svar ja. Bör män ägna sig mer åt ”self care”? Svar JA. Och så avslutningsvis det viktigaste av allt: Hur man pratar samtycke och feminism med barnen.”
 

Man kan prenumerera via acast eller podcaster (eller annan app) och jag tycker att ni ska göra det. Och lyssna såklart! Lyssna och delta i samtalet! Posta frågor till oss via dm (vi har ett gemensamt instagramkonto @postpatriarkatet) eller skicka mail eller kommentera här på bloggen (eller på våra privata instagramkonton). Vad tycker ni liksom? Vad tänker ni? Har ni några tankar om vad vi borde prata om? 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Hav förtröstan, Postpatriarkatet är här! (igen)”

Längtar fortfarande efter ett avsnitt om hur det är att försöka dejta som feminist. Lämnat min fantastiska sambo och efter ett drygt års dejtande saknar jag bubblan vi levde i. Han var vettig och rimlig men vad ska man förvänta sig och kräva av random män?
Följande är ex på saker som män har gjort/sagt under mitt singelår:
Innan vi somnar frågar han "hur skulle du reagera om jag hade sex med dig när du sov?"
En dejt tycker att metoo liknas bäst vid en lynchmobb.
En snubbe säger att han har hört mycket om patriarkatet men att det inte finns för han har aldrig "sett" det (?)
Kan fortsätta i oändlighet. 😑

Jag vill ha det sådär mysigt och burrigt som du verkar ha det hemma. Av det jag sett i bakgrunden på dina selfies. Kan du inte visa upp ditt hem i bilder här på bloggen så att jag kan få lite inspo?

Jag älskar det mänskliga samtalet, människor mellan. Jag fattar faktiskt inte hur man orkar göra skillnad. Ett samtal med med en manlig maskulin vän är lika mycket värt som ett med en kvinnlig feminin vän. Om jag bara skulle samtala med kvinnliga feminina vänner skulle jag förlora hälften av intressant kommunikation. Det är som Yin och Yang, som helhet är det perfekt, men delar man på dem så fungerar ingenting, det blir bara två halvor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *