Kategorier
Vardagstrams

Sluta ge mig bantningstips jag ej bett om

Om folk bara kunde sluta säga till tjocka att om de bara skulle äta mer vettigt, mer nyttigt, mindre portioner (fast absoluuuuuut inte så du är hungrig!), sluta överäta (Tjocka överäter inte. Vi äter eventuellt mer än smala för att våra kroppar behöver mer energi.) , röra på oss mer, göra ”livsstilsförändringar” och andra diverse bantningstips vi inte efterfrågat så vore det jävligt bra. 

Förstå hur mycket detta skadar. Hur mycket självhat och självförakt det orsakar.

Det skadar bara. SKADAR. 

Och vilken jäkla lögn det dessutom är. SLUTA LJUG FÖR OSS! Tjocka människor blir inte smala av att ”äta mindre” om detta ”mindre” inte innebär kraftigt kaloriunderskott (vilket leder till hunger och massa hormonella kemiska processer i kropp och hjärna)
som dessutom bara funkar så länge man fortsätter äta lite. (Dvs bantar resten av livet pga ämnesomsättningen tar skada) De flesta klarar inte av detta dock (pga människor. Inte maskiner) och går upp allt igen inom fem år. 

Tror ni mig inte? Läs på. (Förslagsvis under denna katergori, klicka på länken ovanför rubriken på inlägget) 

Eller varför inte lyssna:

https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/942137?programid=1272

 
(null)

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Sluta ge mig bantningstips jag ej bett om”

Trist att du ska behöva få alla dessa förståsigpåiga kommentarer så fort du skriver om vikt 🙁
Lyssnade på avsnittet av Kropp & Själ som du länkar till för några veckor sedan och tänkte på dig. Så bra att de tog upp detta ämne! Alla borde lyssna!

Stämmer så bra! Tack för att du tar upp detta.
Jag äter inte mera nu än jag gjorde för 15 år sen då jag vägde 50 kg istället för nuvarande 95 kg. Skillnaden är den att jag fött två barn, fått diagnosen hypotyreos och inte haft tid eller ork till att motionera och röra på mig.

En mening min pappa sa en gång har etsat sig fast ” vi tjocka vet att vi är det , så det behöver inte påpekas hela tiden ” jag får också tips och råd och kommentarer som när ska mammakilona bort osv barnet är inte ens 2 månader så ta det lite lugnt tänker jag och får ångest , ångest över min feta magen … men samtiftigt tänker jag fine det är såhär jag ser ut och min man älskar mig trots övervikt!

Fast saken är den att det finns en brytpunkt innan det du säger stämmer och de som oombett ger om råd stämmer.
Sen har du ett par andra faktafel i din förra tråd också samt att bara gå ner några få kilo som kraftigt överviktig är av stor betydelse.
Jag är inte intereserad av att ge råd. Tänker inte göra det för det finns inte en väg som passar alla men enhörning information som blev bland förra tråden är inte heller så bra.

Men du behöver inte banta bara äta lite mindre.
Vänlig hälsning/ Alla jävla idioter som av någon anledning är experter på just sjukdomen fetma och är såna extrema experter att de inte ens behöver ta till sig forskning.

Jag blev tjock på grund av att jag slutade träna, blev sambo, åt sämre mat (mer fett, friterat osv) och större portioner och drack mer alkohol. Jag äter fortfarande för mycket. Stora portioner och snask. Kan du inte SLUTA säga att tjocka inte överäter? Du kanske inte gör det men vi är många som gör det. Varför kan man inte bara få erkänna det? Jag är inte mindre värd för det. Vad ska jag annars skylla min viktuppgång på? Finns inga andra anledningar.

Jag är tjock pga en ätstörning som gör så jag inte känner när jag är hungrig eller mätt, jag har liksom ingen botten. När jag träffade min sambo så insåg jag att han har samma ätstörning, han äter också alldeles för stora mängder jämfört med vad man "ska" äta (dvs för att ligga på +-0). Grejen är bara att vi har olika genetik, han väger 62 kg och jag typ det dubbla. Ändå döms bara en av oss. Älskar folk 👌🏼

Tänkte just det när jag läste det inlägget, undrar hur många s k råd eller försiktiga antydningar det kommer och "så här gör jag" och ALLA tycker att det är i all välmening halleluja!! Mycket riktigt, jag slutade läsa efter ett tag för jag blir så j-a trött på alla sådana kommentarer. Tänk om folk fattade att det är ok att prata om att man är tjock och tankarna kring det men vill ABSOLUT INTE vill höra ett enda JÄVLA råd! Snälla ni, lägg av med sånt till alla runt omkring er var hellre tysta. Det känns som en smäll på käften. Vi har rätt att prata om det men få vågar det som Natashja.

Jag tycker att det är både komiskt och tragiskt att läsa kommentarerna på ditt senaste inlägg. Hur många bara "måste" tala dig till rätta, som om du är ett litet barn som inte förstår. Svårt också för att jag precis nu börjar inse mitt eget tjockisförakt. Är smal och har alltid varit det (genetiskt, har smal mamma), kommer säkert gå upp lite som de flesta gör när jag blir äldre alternativt blir ännu tunnare (som mamma). Mamma har alltid pratat nedvärderande (inte hatiskt men liksom med medlidande) om tjocka. Vill verkligen inte överföra dessa känslor på mina två döttrar. Men hur fan gör man, när hela samhället hatar tjocka?

Ja, det här med att ge råd är spännande.
Jag har nån form av brist på folsyra och B-12 bland annat och får rådet att äta mer nyttigt och näringsrikt. Har kollat upp vad jag behöver äta för att få i mig det som behövs och insåg ganska snart att jag äter mycket av det redan.
Rådet att äta nyttigare skulle jag aldrig fått om jag var normalviktig. Jag är fet, väger det dubbla mot vad jag borde. Överäter inte och väljer oftast bra alternativ. Det finns många som äter sämre än jag som troligtvis inte har brister i kroppen.
Bristerna beror troligtvis på något annat. Vad återstår att se, jag är under utredning.

Har inte ändrat på en enda sak i mitt liv. Eller jo! Jag rör på mig MYCKET mer idag pga har tre barn. Jag är ändå 10kg tyngre nu än innan graviditeterna och då har jag svultit ner mig 11kg redan, och kommer gå upp dom så fort jag slutar svälta mig. Gjort det förr. Har ingen sjukdom, det är kollat.
Folk är dumma i huvudet helt enkelt om de inte fattar hur lite vikt har att göra med in och ut och hälsa.

Det här med att feta inte överäter stämmer inte för alla… vissa gör såklart inte det och vissa är överviktiga av medicinska skäl, hormonrubbningar, mediciner mm.
Smala kan också överäta, vissa har väl en annan genuppsättning eller högre ämnesomsättning och vissa går upp i vikt efter några år med överätning. Det är inget som säger att en smal överätare alltid kommer vara smal.
Se bara på sumobrottare. Vad gör de för att gå upp i vikt?? Överäter på kolhydrater!! De äter en fettsnål kolhydratrik kost. En kost som är noga kontrollerad för att gå upp maximalt i vikt! De snittar på en 150kg.

Hur många gånger har du skrivit inlägg om att du inte vill ha bantningstips? Jag har tappat räkningen och jag förstår inte varför folk inte förstår att det är ovälkommet. Tycker det är respektlöst!

Jag vill bara passa på att tacka för att du skriver om detta och att du orkar trots att de här inläggen om vikt verkar vara någon slags trigger för människor som vill moralisera och komma med ”råd”. Jag har, liksom de flesta andra, också alltid, medvetet eller omedvetet, haft åsikter och tankar om tjocka människor som inte varit så snälla. Jag är jätteglad att jag, bl.a. genom dina texter, kunnat ändra det synsättet, fått mer kunskap och blivit en bättre människa helt enkelt. Jag skäms för att skriva detta såklart, men har alltså vid fler tillfällen än jag vill erkänna klagat över min egen ”tjockhet” (är smal) inför tjocka människor i min närhet. Jag skäms så mycket.
Jag är dessutom en sådan som kan äta det mesta och ändå förbli smal. Jag äter dessutom ganska onyttigt, så att folk ser, och min insida är nog inte så hälsosam som utsidan ger sken av. Och dina texter har verkligen fått upp mina ögon för frånvaron av kommentarer kring detta, medan tjocka i min närhet, och i min närvaro, har fått välmenande råd när de ätit samma sak som jag. Det är så sjukt!
Ja, ville bara säga tack helt enkelt!

Just det faktum att två människor med helt lika matvanor kan ha helt olika vikt borde väl ändå få folk att förstå att det inte handlar bara om in/ut? Jag harALDRIG hört någon påpeka till en smal människa som bara äter skit att de ska äta bättre/nyttigare?

Ja så fort någon är tjock så är det fritt fram. Har haft smala kollegor som ätit mer godis än någon annan jag känner och går till McDonalds flera ggr/v och alla skojar och tycker att det är så "härligt" med en kvinna som äter. jag har med mig matlådor med hemlagad husmanskost och grönsaker i princip varje dag. Inga applåder för det förrän jag vid något tillfälle svalt mig själv och gick ner några kilo. Då fick jag komplimanger. Vad ingen visste var att jag hoppade över måltider och promenerade istället för att äta på lunchrasten. Sunt eller hur?

"In brief, current knowledge brings to the conclusion that genetic factors may be involved in the etiology of obesity and, exclusive of very rare severe obesity cases, the genes involved are probably genes that interact with environment factors related to energy intake and expenditure to increase the risk of obesity."
Att hävda att man svälter sig vid kaloriunderskott är som att säga att elitcyklister och biafrabarn har svält gemensamt. Kroppen är ett slutet termiskt system. Man svälter inte om man oxiderar underhudsfett. Det är poängen med underhudsfett.
Men vi kanske ska ge svältande barn några fetmagena mediciner och skruva lite på sköldkörteln så behövs ingen mat. Toppen att den mänskliga kroppen är det enda systemet som kan skapa energi från ingenstans.
Alla studier visar att det är den fetmagena miljön som ärvs. Ingen gen kan koda för en evighetsmaskin, inte ens flera genuttryck samtidigt, och pimaindianerna blev feta först när de exponerades för en fetmagen miljö, det vill säga energität västerländsk kost.
Som vanligt är blogg och tillhörande kommentarer (hallå min väninna åt bara snickers och jag åt bara grönkål, jag blev fisig och fet och hon blev modellande smal kärnfysiker hur förklararu det va?!?! A juste!!!) inte ett sätt att orientera sig i vetenskap och experimentella slutsatser utan det gör man på universitetet.
Att röra på sig, konditionsträning, är viktigt för hjärnans hippokampella neurogenes. Nybildningen av neuroner ser en upp till trefaldig ökning vid konditionsträning, och det är ett sätt att bekämpa åldersbetingad kognitiv nedsättning som börjar i 20-årsåldern. Det är ett bra sätt att bibehålla kognitiv hälsa, men det är klart, man kanske svälter på löpbandet….
Man får förstås vara hur fet man vill och inte vill, och man ska inte behöva ta emot otrevligheter för det, men att förneka fakta är inte så klädsamt.

Det är så fruktansvärt onödigt att folk alltid ge tips hit och dit, jag blir så trött varje gång jag ser en sådan kommentar. De typerna som bara försöker vara "snälla" och vill väl med alla sina råd om att endast äta gurka till lunch och dricka 7 liter grönt te om dagen. För att inte tala om "what’s your excuse?" med en bild där en mamma och poserar med 3 barn och 6 magrutor.
Och hur kan folk börja spotta ut sig en massa hat bara för att en person är tjock??? Vad är det som driver dem??
Jag kan inte driva denna fråga som ni gör för jag har ingen erfarenhet av detta då jag är inte tjock enligt normernas mått (dvs BMI under 25 eller nått). Men det är väldigt komiskt att när jag gick upp 3-4 kilo pga av att jag började med p-piller (är fortfarande under BMI 25 trots viktökningen), som för övrigt skapade en massa andra förbannade problem, så tyckte folk helt plötsligt att jag skulle avstå från bullen, eller semlan eller mat i allmänhet med anledningen: "Det vore ju synd att gå upp mer". Detta fick jag höra från mina egna föräldrar.

Jag har iaf via denna blogg lärt mig att övervikt är sjukt mycket mer komplicerat än "energi in, energi ut" och att det verkar råda väldigt mycket mytbildning vad gäller fetma och hälsa överlag. Tack för det!

Jag är smal, alltid varit. Frossar sötsaker med massa socker i alldeles för ofta. Går ändå inte upp. Skulle kunna äta en kladdkaka själv varje dag, och röra mig så lite som jag gör utan att bli tjock. Äter också, vanlig, bra varierad mat. Rör mig alldeles för dåligt och har därför ont i kroppen. Någon kortare promenad ibland. Men långt ifrån dagligen. Tränar aldrig. Borde därför vara tjock enligt de flesta kommentarerna här.
Min mamma är tjock och äter som en mus. Hon försöker alltid hålla igen på maten, ta små portiner, äter inge godis/sötsaker. Och går inte ner i vikt.
Min svärmor bantar år efter år. Går ner några önskade kilon varje bantningsperiod. När hon börjar äta normalt igen (hon äter aldrig sötsaker, och småäter aldrig och tränar flera ggr i veckan på gym, plus låånga promenader med hundarna varje dag) så går hon upp alla kilon hon bantat ner via Itrim, tror ja de heter, typ viktväktarna.
Bara för att man som tjock lyckats gå ner och hålla vikten, utan att äta för lite, så förstå att det är mer komplext än så. Ditt unika fall är inte talande för helheten. Lyssna på forskarna som forskar på fetma, och bekräftar det Lady Dahmer skriver här.

Men alltså Mathilda håller väl inte mer koll än andra på vad alla jävlar äter, allvarligt. Går typ inte en dag som min mat inte kommenteras i lunchsalen på jobben (är konsult så varierar arbetsplatser). OBS har ALDRIG bett om folks kommentarer och intresse, är normsmal. Tycker det är tämligen ointressant vad andra väljer att stoppa i sina trutar men för de flesta verkar det vara höjdpunkten på arbetsdagen att doppa näsan i andras käk.

Tjocka bryr sig för mycket om vad de stoppar i sig. Eller så bryr de dig inte överhuvudtaget. De bantar. Eller överäter.
Äter nyttigt och onyttigt. Eller hoppar över måltider ibland eller regelbundet.
De motionerar eller tränar.
Eller motionerar inte alls utan sitter i soffan och äter t.ex. chips, godis och dricker kolsyrad läsk istället.
Jag är naturligt smal och gör precis likadant. Tar dagen som den kommer och gör och äter det jag känner för just för tillfället.
Jag gör allt ovanstående förutom att banta eller överäta…

Nu förstår jag inte riktigt logiken här. När Lady Dahmer har koll på vad alla hennes kompisar äter (plus en massa människor hon inte känner tar jag för givet eftersom hon påstår sig veta att tjocka inte överäter) då är det lugnt, men när Mathilda skriver om sina erfarenheter om vad hon och dom hon känner äter är det helt plötsligt "obehagligt" osv. Argumentera emot istället för att komma med personliga påhopp, min erfarenhet säger mig att det är då man har slut på argument.
Jag har själv samma erfarenheter av övervikt respektive undervikt, att det oftast kommer ifrån över/underätning och så har det även varit i mitt eget fall då jag både varit överviktig och sen underviktig. Att säga att inga tjocka överäter och att fetma och ett överskott på kalorier inte alls har något samband är en lögn. Sen finns det väldigt många tjocka där det INTE finns det sambandet, som är tjocka av helt andra anledningar. Och det finns som sagt också smala som kan äta hur mycket som helst utan att gå upp i vikt. Vi är olika helt enkelt.
Men, det är väl inte där fokusen ska ligga? Det spelar väl ingen roll varför någon är tjock? Jag skulle aldrig kommentera vad någon annan äter eller deras vikt heller för den delen. För jag skiter i det. Jag umgås med folk för att dom är roliga och snälla, inte för hur dom ser ut. Jag hatar att folk kan känna sig ledsna eller skämmas över sig själva på grund av att andra är trångsynta, det som borde spela roll är ens handlingar och att man försöker göra gott, allt annat är skitsamma.

Okej men då har ju du lika lite koll som jag på huruvida tjocka överäter eller inte. Eller har du någon källa på att fetma och kalorier inte har något som helst samband?
Jag har nämligen läst det om att det är väldigt svårt att gå ner när man väl blivit tjock, men aldrig något om att det inte är just överätning som gör en tjock. Förutom vissa sjukdomar och i vissa fall hormoner. Men men, spelar väl som sagt ingen superstor roll kanske. Folk ska få göra precis som dom vill med sina egna kroppar, vare sig det kommer till socker, alkohol eller droger.

Fetma och kalorier kan ha ett samband. Men oftast inte. Jag behöver inte ha koll på det folk äter. Det räcker med att utbilda mig i vad fetma och övervikt beror på och varför man blir det och det har ganska lite med kosten i sig att göra.

Har suttit och kollat runt nu för att försöka skaffa mig en bredare bild. Men jag hittar absolut ingenting som säger att det är helt riskfritt att vara överviktig. Uppfattningen jag får är att man kan som enskild individ vara helt frisk och överviktigt, men att generellt sett har övervikt visst kopplingar till olika sjukdomar. Men sen verkar det också såklart ha att göra med vilken livsstil man har i övrigt, till exempel hur bra/dåligt man sover och hur mycket man rör på sig. Samtidigt så kan ju det också ett samband med övervikt eftersom man till exempel blir mer sugen på snabba kalorier om man sover dåligt osv. Tyckte det var svårt att hitta klara tydliga svar utan det verkar tvistas ganska mycket om hur farligt det är med övervikt, men det verkar inte vara så farligt som många tror men det verkar heller inte vara så ofarligt som du påstår. Jag är dock ingen expert i ämnet utan har bara försökt googla mig fram så det kan säkert finnas sånt jag missat.
Personligen tycker jag i vilket fall som helst att ingen har med att göra varför någon är tjock eller hur farligt det är. Men jag tycker det är bra att om någon söker sig till en läkare på grund av någon åkomma som kan ha kopplingar till övervikt att då läkaren tar upp det, att man börjar där. Men sen borde det inom sjukvården kanske oftare också antas att smala också kan leva ohälsosamt och att man även där kollar på om eventuella livsstilsförändringar kan hjälpa. För vad vi i alla fall inte har i världen är ett problem med att folk är för hälsosamma och rör på sig för mycket varken man är tjock eller smal.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *