Kategorier
Vardagstrams

Jag vill banta men jag vill inte banta

Jag skulle ljuga om jag sa att jag aldrig funderar på att banta. Det gör jag. Oftare än jag vill medge, för mig själv och andra (man ska inte medge det till andra heller om man inte vill bidra till att de också börjar tänka på det). 
Att ha en tjock kropp innebär inte bara att man aldrig hittar kläder (jag har gett upp) eller inte kan knyta skosnörena utan att få en sur uppstötning, det innebär också att man alltid riskerar att nån annan säger nåt som bidrar till dels dålig
jävla stämning men också ett självhat som heter duga. 
 
Jag är rädd för det för övrigt, det där att nån ska säga nåt. När jag träffar nytt folk eller folk jag sällan umgås med och de är smala och vanliga människor (dvs fulla av tjockförakt) så går jag som på nålar. Varje samtal, varje måltid blir som en
lång pina där jag inombords ber ”säg inget nu säg inget nu” men så kommer det ändå, den där lilla kommentaren om den egna magen (som inte ens finns) eller pluffsigheten. Det kommer fan alltid. Eller att de pratar om tjocka negativt (hallå jag
sitter här?!?!) eller skämtsamt. 
Vanliga snälla normala människor. Men som liksom alla andra hatar tjocka. Jo ni gör det. Vi alla gör det. 
(null)

 
Fast jag vill ju inte banta egentligen. Vill inte ge mig in i det ekorrhjulet av jojobantande (för bantning funkar ej) och självhatande och späkning och skit som skadar kroppen mer än min övervikt skulle nånsin skulle göra. 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Jag vill banta men jag vill inte banta”

Gjorde gastric by pass när jag var 20-någonting. Fick den kastad efter mig. Hade inye ens tänlt på det. Men jag gjorde den utan att tänka, för snabba resultat osv. Kan idag, 10 år senare säga att jag ångrar det gruvligt. Jag är idag nästan lika fet, men har fullt av näringsbrister, ont i kroppen och riktig kass tarm m.m.. Är svag och trött, och FET. Innan var jag fet, men jag var stark. Hade även fin-fina prover. Jag äter helt ok ändå, men p.g.a. brister osv så har jag tappat motivationen och orken att träna med mera.
Så till de som funderar på denna operation, tänk ett varv extra. Förstår att det för endel är kanske nödvändigt? Man intalar sig själv att det är värt det, man är ju desperat att gå ner i vikt. I början gjorde jag det. De första åren efter operationen var jag ca 40 kg lättare. Men som sagt svag….
Önskar att man kunde öppna folks ögon, se feta som människor! Inte som okunniga, lata och feta kreatur. Sämre människor. Äh… Lite uppgiven. Men men… Kämpar på ändå, i min trötthet.

Har en vän som är tjock och som alltid varit det pga ”sjukligt” överviktiga föräldrar (skriver ”sjukligt” för att båda fått svåra hälsoproblem av sin fetma, inte för att trycka till, OBS!) som har överfört sin knepiga relation till mat till henne redan när hon var barn. Kommer alltid på mig själv med att påpeka min egen ”tjockhet” (är normalviktig men har gått upp 20kg senaste åren, var pinnsmal innan) när hon är med, samt massa andra jävla dumheter och jag SKÄMS. Skäms ögonen ur mig. Och dessa kommentarer flyger ur munnen som grodor och jag kommer alltid på det för sent. Fattar inte att det ska vara så svårt att bara hålla käft liksom. Det har väl blivit något bättre men det är väl knappast en tröst. Tänker hur ledsen det måste göra henne att höra sånt, och att det knappast bara är från mig heller.

Fantastisk text och fantastisk bild.
Känner igen mig fast inte i tjockisföraktet utan i att vara någon som inte stämmer med normen och få konstiga och nedvärderande kommentarer kring det. Och ofta sitta och vänta på att dom kommer.

Nu kommer jag låta som en typisk lchf fantaiker:O men visst har du ätit lchf? jag älskar att man kan äta och inte behöva svälta sig och ändå gå ner i vikt! vad var det som gjorde att du slutade? hoppas du inte tror att jag tycker du ska banta för det tycker jag inte för det suger att svälta sig, orka liksom!

Just att tappa kilon ska väl inte vara målet, muskler väger ju mer än fett så hur kläderna sitter är en bättre måttstock.
Jag har varit överviktig, jag är det inte längre för min övervikt berodde på att jag överåt. När jag började äta normalt försvann övervikten. Men om du redan äter normalt, banta inte för Guds skull, du sabbar bara din ämnesomsättning. Ät ditt fulla kaloribehov och träna lite mer istället, samt gå promenader. Strunta i kilona. Min kompis som är elitidrottare väger mer än mig trots samma längd, eftersom alla hennes muskler väger så mycket.

För att vara en som inte vill att andra ska prata om vikt och bantning i din närhet så pratar du mycket om vikt och bantning själv. Din plattform är faktiskt en av de få av de jag följer som jag blir exponerad för sånt prat på.

Du tycker inte att det är skillnad på att prata uppmuntrande och positivt om bantning och vikt och på att problematisera detta? Din retorik påminner om när man anklagar antirasister för att vara de enda som pratar om ras. 👎🏼

Det enda jag tycker riktigt funkar för mig är att ha koll på mitt blodsocker. Försöker att inte överstiga 5 för mycket för då mår jag inte bra, alla svängningar upp och ner får mig att må piss och jag sväller upp. Har varit på g att få diabetes men lyckas nu hålla det i schack genom den här kosten. Thank fucking god!

Jag tycker att alla dina åsikter/texter om hat mot tjocka är helt fantastiska. Dina åsikter och tankar (b l a p g a det) har betytt mycket för mig. Däremot din uppfattning om att man måste lida, som i att späka sig, för att gå ner i vikt tycker jag är rätt trist. Håller inte med dig där alls, inte p g a vetenskapliga fakta eller så, utan endast p g a personlig erfarenhet att det inte måste vara så.

Hur problematiserar du bantning när du beskriver dina högst personliga problem med att vara fet? Gör nånting åt det istället för många tjocka känner inte igen sig. Och funderar heller aldrig på bantning.

Svar till kommentaren ovan om att diskutera vikt eller inte: Fast att prata om vikt/bantning och att belysa rasism är ju inte riktigt samma sak. Tror att många skulle gynnas om det fanns platser fria från viktprat, medans platser fria från antirasism låter rent av destruktivt. Det tror jag att fler håller med om.

D:
JA! Asos! Vill tipsa alla fellow tjockisar om denna vettiga nätbutik som har stora storlekar i sin helt vanliga kollektion. Alltså inga jävla tält som säljs i nån undangömd skamvrå.

Känner likadant, tror jag. Antar att sättet skulle vara att riktigt långsamt lägga om delar av ens kost litelitegrann lite lite i taget. Bara förändra vissa saker, så att det mesta är som vanligt. Alltså inte banta. Men hur och vad är en lagom takt? Satsa på ett halvt kilo i månaden, ett kilo? Jag vet inte. Ve4 verkligen inte.

Min mamma och pappa och syster är större. . Jag har dock aldrig kollat konstigt på dem när dem äter eller något inte mot någon annan heller. Min syrra ville inte förr äta saker för hon va tjock tex unna sig en pizza efter en hård vecka men sa alltid till henne att hon förtjänar att unna sig och att det inte är fel på henne att hon är fin som hon är. Och de hjälpte henne. För gud vilket självförtroende hon har nu klär sig som hon vill skrattar och ler och tar plats

Smart underhåll av bloggen och hallaballoo i kommentarsfältet. In med litet bantningsvedträ och swoosh! 👍🏻🔥🔥
Hur som. Kostar det mer att vara tjock än det smakar? Lägg om vanor och gå mot din normalvikt. Endast undantag klarar att bibehålla viktnedgång? Nejdå. Handlar om vilja och investering.
Känns det viktigare att fortsätta som tjock, slippa förändra vardag och därmed ta hälsorisker (joodå så är det)? Go ahead. Du har varit så tydlig med ditt val så varför flörta med läsarna och hinta önskan om bantning? Vad har hänt?

Nej LD, Milou har helt rätt. Att gå ner i vikt handlar just om att lägga om vanor. Att banta är inte en vanesak.
Att äta och motionera är vanesaker. Överäter du och väljer att lägga om dina ätvanor till att istället äta fyra normala mål, samt lägger om dina motionsvanor till intensivare, så påverkas din kropp. Om det blir vanor alltså. En kort intensivkur på några månader är inte en ny vana.

Hej, vad menar du med att "bantning inte funkar"? Vad är definitionen av bantning där?
Det går definitivt att gå ner i vikt och hålla vikten. Såklart inte genom att under en period banta, och att det sedan är klart. Det handlar ju om att äta mindre för att gå ner i vikt, och sen fortsätta äta mindre. Det är något man får hålla i hela livet (eller iallafall så länge man vill undvika att gå upp i vikt) och det är såklart ett helvete och jävligt segt, men det går, om man tycker det är viktigt.

Alltid dessa ”förstå sig påare” och vikthetsare som kommer som ett brev på posten när det kommer till bantning osv. De vet allting pga egna erfarenheter utan att ha tagit del av forskning och vetenskap. Tycker att det är superbra att du problematiserar det här med att försöka fortsätta att vara sann mot sig själv, vad man vill och vad man tror på trots samhällets påtryckningar som nog de flesta upplever. Att svälta sig själv i flera år tror jag inte är värt något, det är att göra våld på sig själv.

Tjockföraktet är oerhört normaliserat. Har vuxit upp med det själv, men ej reflekterat så mycket över det pga normsmal. Tack vare dig har jag insett hur pass illa det faktiskt är ställt, och numera säger jag ifrån när någon uttrycker tjockförakt. Märker att till och med min mamma börjar fatta 👍
För övrigt: Så oerhört mkt bantningsfrälsta i kommentarsfältet. Vad gör ni ens här? Har ni läst vad LD skrivit innan om ämnet? Har ni läst senaste forskningen? (svar nej). Gå t ex in på Läkartidningen och läs vad läkare och forskare säger om ämnet.

Du, precis som jag har en tjock kropp – men det behöver ju inte betyda att du har dåliga värden. Jag har bra värden, är tjock och bantar inte, för precis som du säger så fungerar det inte. Men så länge ens värden är bra så spelar det ju ingen roll, för andra spelar det väl alltid en roll men de kan ta sitt förakt någon annanstans.

Jag har alltid varit smal och tränad , 2012 gick jag igenom en psykos och fick medicin utskriven som gjorde att jag gick upp 25 kg på 6 månader 😮! Jag fick höra av mina föräldrar mitt ex läkare osv att jag hade blivit tjock ! För tjock och att jag måste gå ner i vikt , lättare sagt än gjort måste jag säga . Jag gick ner lite grann och blev gravid , gick upp igen och fick höra att det skulle bli ett enormt stort barn …. hon kom ut och var liten och vägde under normalvikt ! Jag fortsatte vara tjock blev gravid och fick höra mkt om att jag var stor igen och att bebisen var stor ….dock var hon större än den först födde. Jag blev gravid snabbt igen och fick mkt skit från läkare …. göra sockerbelastning fick höra att överviktig mammor oftast föder döda barn osv jag fick en fin välskapt dotter som inte vägde mkt ! Gick upp mycket i vikt ville bli gravid men lyckades inte så fort som tidigare ….fick höra att om jag bantar så kommer jag bli gravid … tyvärr stämde det så jag gick ner 18 kg blev gravid och gick upp 30 kg , åt mindre än normalt och rörde mig mkt. Grät mkt över vikten och fick en son på 4 kg i december har gått ner i vikt pga av att mkt vatten lämnat kroppen men jag är fortfarande tjock och hatar det ! Men jag är stark och många ser inte det utan dom ser bara magen … jag jobbar på att acceptera mig själv men det tar tid !😬😕 tack LD för bra tankar ….

Min bästa kompis är överviktig, tjock till och med även om jag inte använder det ordet. Läser bland kommentarerna här. En del berömmer sig själva för att de pushar någon, säger att de borde unna sig osv. Varför? Skulle aldrig komma på tanken att särbehandla någon så. Det är kränkande. Skulle inte lägga minsta millimeter intresse i någon annans storlek. Vi har kul, går på badhus, tränar, åker på semester tillsammans med mina småglin. Skulle någon påpeka hennes storlek skulle jag bli helt vansinnig. Ingen som har ett skit att göra med det. Folk ska få respekt och bli behandlade som alla andra oavsett. Kan inte bara folk få vara ifred?
Jag är en smal person för jag har de generna. Därmed kan jag inte sätta mig in i den situationen. Jag älskar min bästis, hon är den bästa människa jag känner. Skulle aldrig skämmas för henne. Det finns så många egenskaper som väger tyngre. Det är sättet vi är på som är intressant. Tolerans, vänlighet och empati samt lite sjuk svart humor. Då är vi i hamn. Tjejer, ni är så mycket mer än storleken ❤

Kommer från familj där de flesta är tjocka, själv är jag normalviktig.
Sedan jag började läsa din blogg har jag blivit varse tjockföraktet som härjar överallt.
Dock är det hela tiden de tjocka i min familj som pratar just om att de borde gå ner i vikt, äta mindre etc. Jag säger inte så mycket oftast, pratar i så fall om att de kan försöka förändra livsstil och pratar inte om just viktnedgång. Sjukt svårt detta, jag vill liksom inte bara bombardera med mitt tycke och åsikter som att jag vet bäst och mest. Tycker dock det är tröttsamt när så stora delar av tiden med familjen handlar om detta.

Jag med en normativ kropp är extremt skyldig i det du nämner ovan, eller har iallafall varit. Nu försöker jag bättra mig och vill påstå att dina texter är en stor anledning.
Men eftersom jag också är kvinna så tänkerjag också hela tiden kritiska tankar om min kropp och får ångest när jag ätit osv. Jag märker att den enda gången som jag är fri från tankarna är när jag springer efter en boll. Tränar om man så vill. Alltså INTE döendes springa på ett torrt jävla löpband eller göra tusen sit-ups för det är så sjukt tråkigt och oinspirerande, ingen kan säga annat. Jag spelar innebandy två gge i veckan och det är fan livet, blir så lyckig. Får utlopp för så mycket känslor och kroppen blir min kompis som jag behöver ta hand om för att kunna vara lycklig typish.
Menar inte nu att alla ska spela innebandy (eller jo, det är så kul, gör det) men i mitt fall hjälper det mycket. "Att träna" byts liksom ut till att "utöva min sport" och det tar bort mycket press, iallafall i mitt huvud, och då även från kroppshets. Vet inte vart jag vill komma riktigt men alltså, banta inte, det suger ju och man blir olycklig <3

Men herregud, vad är det här för plötslig svärm av bantningsivrare i kommentarsfältet? Har ni aldrig läst ett inlägg hos LD förut? Skärp er, käften, lägg ner osv. Bara sluta.
Jag tycker att det finns en sådan styrka i din ärlighet Natashja, i att våga blotta sina tvivel och svagheter och inte bara hålla uppe en fasad. Dina texter har verkligen öppnat mina ögon för normer kring vikt och fått mig att läsa på, och jag är så glad för det. Ville bara säga det.

Jag med en normativ kropp är extremt skyldig i det du nämner ovan, eller har iallafall varit. Nu försöker jag bättra mig och vill påstå att dina texter är en stor anledning.
Men eftersom jag också är kvinna så tänkerjag också hela tiden kritiska tankar om min kropp och får ångest när jag ätit osv. Jag märker att den enda gången som jag är fri från tankarna är när jag springer efter en boll. Tränar om man så vill. Alltså INTE döendes springa på ett torrt jävla löpband eller göra tusen sit-ups för det är så sjukt tråkigt och oinspirerande, ingen kan säga annat. Jag spelar innebandy två gge i veckan och det är fan livet, blir så lyckig. Får utlopp för så mycket känslor och kroppen blir min kompis som jag behöver ta hand om för att kunna vara lycklig typish.
Menar inte nu att alla ska spela innebandy (eller jo, det är så kul, gör det) men i mitt fall hjälper det mycket. "Att träna" byts liksom ut till att "utöva min sport" och det tar bort mycket press, iallafall i mitt huvud, och då även från kroppshets. Vet inte vart jag vill komma riktigt men alltså, banta inte, det suger ju och man blir olycklig <3

Tycker detta var ett väldigt bra inlägg. Exakt såhär känner jag också, nästan varje dag tänker jag på att jag borde gå ner i vikt. Sen försöker jag följa kroppspositiva konton på Instagram och blir peppad och tänker att jag inte behöver gå ner i vikt.
Hemma är jag oftast mer nöjd med mig själv än i det sociala, då tänker jag hur alla dömmer min storlek (vilket de kanske inte gör, vad vet jag). Vet inte vart jag vill komma men detta inlägg var bra. Det känns skönt att man inte är ensam och tänka såhär i den här knepiga världen. Tack för att du finns LD!

Vad jag menar med livsstilsförändring: ät vettigt, sånt som gör att du faktiskt går ner i vikt och kan hålla vikten. Motionera regelbundet. Vårda insidan!
Kolla in halvalindhas blogg. Hon har gått ner 70 kg. Sen behöver man inte äta LCHF som henne om man inte tror på den livsstilen (nej det är inte bantning eftersom bantning är ett kortsiktig och en jävligt korkad lösning på ett överviktsproblem) men alla kan ta del av hennes kloka tankar.
Jag fick känslan av att du nånstans ändå vill gå ner i vikt. Du får såklart vara överviktig om du vill, men inlägget utstrålar något annat.

Fascinerande, folk vägrar sluta komma med råd. Allt kan fixas, det är inte ok att berätta att något är jobbigt utan att få veta vad man kan göra åt det. Ser ingen vad all denna allt går bara man vill veta gör med oss?

Energi in energi ut. Enkel matematik. Om jag äter mer än vad jag gör av med,i form av rörelse/pulshöjande så går iaf jag upp i vikt.
Märker även av på vad jag äter hur det påverkar min kropp och ork. Individuellt såklart vad vi mår bäst utav. Ingen raketforskning att när jag äter mer än vad jag gör av med,då kommer min kroppshydda expandera. Önskar jag kunde skylla det på ngt annat,än mig själv och mina matvanor.
Fridens liljor

Jag är ingen motor. Jag är en människa med hormoner, hjärna, insulin osv. som påverkar min vikt och min metabolism. Energi in och ut är en ”sanning” som alla seriösa forskare avfärdat för länge länge länge sen. Sluta sprid den myten.

Behöver du svälta för att gå ner i vikt?! Och man går inte ner i vikt av motion?! Trodde faktiskt inte att du var så okunnig. Du ger ju intryck av att vara en påläst kvinna.
Du ska ju för sjutton äta sånt som håller dig mätt länge så att du därmed inte behöver äta lika ofta. Det är så tex LCHF fungerar. Och om man rör på sig, nog sjutton går man ner i vikt!
Fortsätt vara överviktig du, jag bryr mig inte egentligen. Försökte komma med tips men borde ha insett att det är lönlöst.
Förövrigt är jag också överviktig och har varit rundare än jag är nu så nä, jag behöver varken läsa på eller lyssna……

Jag vill inte ha tips. Och den enda som saknar kunskap här är du. Föreslår att du läser på. Finns massvis med info och länkar här i min blogg. Och du, lchf har jag full koll på. Hade du också haft det hade du också vetat att man inom lchf-kretsar lär ut just att motion inte gör nåt för vikten. Vill inte att du kommenterar mer här.

Jag måste säga en sak… bara för att man är tjock så kanske man inte vill vara det även om man är frisk och hälsosam i sin livsstil (eller inte frisk och hälsosam). Det är väl det LD försöker uttrycka antar jag, inte att få bantningstips (även om jag själv kanske råkade skriva ett liknande inlägg ovan) Alla verkar vi ha vår "tro" kring hälsa och vi kan aldrig veta hur det egentligen är ställt med andra mer än via våra fördomar. Sen är det också väldigt svårt att prata forskning i ämnet, då allt inte är forskat på i längre perspektiv ännu. Vi måste vara ödmjuka inför forskning och rön, bilda oss egna uppfattningar och se vad som kan funka på en själv i olika situationer, vi är ju ändå i lite olika situationer. Oavsett om man är tjock eller inte, har andra problem eller inte så måste vi sluta förakta sådant som inte är "som vi skulle önska att det vore" med mänskligheten. Har såklart själv en massa att lära mig sluta förakta! Bla bla, tack och hej! 🙂

Uppriktigt nyfiken. Ang energi in,energi ut versus rörelse. Myt?Vad tänker du kring tex antal portioner vi äter?Om jag äter ngt som är himmelskt gott,så överäter jag gärna. Vilket slutar i matkoma för min del. Min kropp vänjer sig då vid stora/många portioner. Det i kombo med lite rörelse/flås påverkar min vikt till att kläderna skaver på min kropp och mindre ork till allt i min vardag. Handlar om att hitta sin egen balans. Äta stora portioner/mkt nemas problemas i kombination med motion. Stora portioner och ej kunna knyta skorna?Det går att påverka genom sin kost och rörelse.
Fridens liljor

Du tror att vi som är tjocka är det för att vi ätit oss till matkoma tillräckligt ofta för att gå upp i vikt? Nej jag orkar inte ge dg en privatutbildning. Läs under ”tjock verklighet” så får du svar på dina frågor.

Nu lägger du ord i min mun. Ingen föds med fetma. Det är ngt vi själva orsakar oss,förutom ibland då det kan ligga sjukdomar bakom viktuppgång(trots kost/mition) Allt handlar om förhållningssätt till vår kropp och kost. Det kan vi påverka genom aktiva val. Jag blir så förvånad över din syn på detta. Du berättar ju själv att du bär på ca 40kg+. Var kommer de ifrån?Ngn aning har du väl?Så länge du trivs med det?Fine,trots livsfarligt. Väldigt oroande att du sprider att omöjligt att förändra sin lekamen genom kost/motion.
Fridens liljor

Men snälla ni som skriver att det är så lätt att gå ned 40 kg och behålla den vikten. Tror ni på riktigt att det skulle säljas hundratals preparat på webben om det stämde? Att det skulle finnas tusentals viktklubbar? Att människor utsätter sig för de stora faror det innebär att bli opererade för att de inte har tillräckligt med disciplin? Den som kommer på ett sätt att få de flesta (inte enstaka personer, utan många) att gå ned i vikt och behålla vikten kommer att bli miljonär. Jag tror inte att ngn av er som säger detta har ngn som helst erfarenhet av vad Dahmer pratar om. Rekommenderar er att själva prova med att dra ned era kaloriintag med ca 2000 kalorier om dagen i två år och återkomma sedan. Alltså ta det du äter idag oxh minus 2000. Och ät så from nu i varje dag i två år, och berätta sedan om du tror att du vill fortsätta så i resten av livet. Tyvärr visar all forskning idag att det är så en grundar sin övervikt. Ni kommer nämligen att klara kanske tre månader. Då har ni gått ned ca tio kilo och börjar processen att bounca back. Ni går så upp femton. Nu är du på plus fem kilo. Gör samma sak nga ggr till, dvs dra ned på kalorierna tills du gått ned dina nu femton kilo så kan du addera fem till tio kg varje gång. Till slut kommer även du ha en övervikt på 40 kg. Nu kan du äta normalt hälsosamt, dvs en kost som du inte går upp i vikt av och röra på dig osv. Vad händer då, jo samma sak som när du vägde 40 kg mindre: du går inte upp i vikt. Men du går heller inte ned. Du är viktstabil. Som de flesta människor. Många lider av missuppfattningen att överviktiga ständigt går upp i vikt. Men en person kan ju i själva verket haft 20 kg övervikt i trettio år. Dvs äter precis det den kroppen behöver, rör på sig osv. Exakt det som behövs för att vara stabil i vikten. Precis som du. Frågan är hur en gör om en vill vara viktstabil men på en lägre nivå. Den som löser den gåtan (alltså inte för enstaka personer, utan lyckas vända trenden för hela världen) kommer vara vår tids hjälte. Om en läser i detta kommentarsfält så är ni flera sådana. Ni har lösningen på ett av världens största hälsoproblem. Helt obegripligt att världens alla forskare, alla folkhälsoplanerare och världshälsoorganisationen inte talat med er! Här lägger de pengar och kraft på detta problem och så sitter det tio leronser i Sverige oxh har löst problemet. Tycker att ni genast ska höra av er till världshälsoorganisationen och berätta om era banbrytande tankar och lösningar. Sitt inte och håll inne på detta. De kommer att bli chockade när de förstår att de bara behöver säga till folk att äta mindre, eller äta LCHF. herregud det är ju lösningen på ett av världens största problem som ni sitter med. Ut och jobba alla ni! Till verkstad!

Tänk att trots att statistiken är glasklar på befolkningsnivå (och ger dig rätt när du säger att det närmast är omöjligt för kraftigt överviktiga personer att gå ner i vikt och behålla normalvikt under en längre tid) så är det du som anklagas för att vara okunnig. Märkligt. Tänk om vi skulle använda undantagsfallen som alibi vid andra sjukdomstillstånd, som cancer. Låt oss säga att statistiken visar att vid metastaserande xxxcancer är chansen för femårsöverlevnad 1%. Den drabbade känner sig av naturliga skäl maktlös och planerar för sin egen begravning. Då dyker en hord människor upp och skäller ut den döende, för om hon bara såg lite positivt på livet och åt mer grönsaker så skulle hon bli frisk, för det vet faktiskt de här människorna en bloggare som blev. Eller en grannes kusinbarn. Rimligt? Nej. Men trots att statistiken är ungefär lika dyster vad gäller "normalviktsprognosen" för en kraftigt överviktig person är beteendet tydligen både rimligt och av allt att döma chockerande vanligt i det fallet. Fascinerande.

Vill bara säga att du har lärt mig så mycket om tjockförakt och jag är så tacksam för det! Har verkligen fått ta tag i mina egna fördomar som jag inte ens visste att jag hade, och läst på om sanningen ang bantning och varför det inte funkar. Är snart färdig barnmorska och vår undervisning brister tyvärr kraftigt gällande detta men jag hoppas få med mig allt jag lärt mig här och av egen informationssökning in i arbetslivet och mötet med patienter. Tack!

Kan du inte skaffa dig ett mål med din träning LD? Tex tjejmilen. Eller ännu bättre Stockholm maraton eller Vasaloppet. Dra med dig ett gäng andra överviktiga och "just do it". Gör nåt med din kropp som gör dig stolt. Sen kan ni trycka upp t-tröjor med texten "Hej tunnis! Den här kroppen sprang Stockholm maraton 2020." Stockholm maraton är så mycket mer än ett motionslopp. Det är en folkfest och du skulle älska det. Alla uppträdanden, musik och pepp och glam, och det monotona smatterdunket från tusentals fötter i en kollektiv strävan, kamp mot sig själv och sina egna demoner. Där och då är du inte ensam. Alla vill att du ska lyckas. Och det känner man även genom smärtan som smyger sig på och stegras efterhand. Jag tror du skulle klara det med din energi och viljestyrka. Du behöver bara få in fokus på nåt som skulle få dig att må bra. Lycka till!

Gode tid så mycket faktaresistens i det här kommentarsfältet. Jag blir uppriktigt nyfiken, är det trögon som bara kommer in och kommenterar när du skriver om bantning? Eller är dina vanligtvis så kloka läsare så opålästa på just detta ämne? Helt omöjligt att föra en diskussion med folk som fortfarande tror att det är så enkelt som "energi in, energi ut" och att "äta mindre och röra på sig mer". När sa forskningen det senast? 80-talet?

Jag förstår inte att man 2018 kan lida av sån grov okunskap som så många uppvisar i detta kommentarsfält. Myt efter myt som för längesedan av forskning sönderkastats bara rapas upp här. I en tidsålder där kunskap om ALLT finns online.
Människan kommer definitivt utrota sig själv. Ingen tvekan om den saken…. Kan folk inte ens förstå hur övervikt och fetma fungerar kommer vi aldrig någonsin lösa nåt annat heller 😅

Jag förstår inte att man 2018 kan lida av sån grov okunskap som så många uppvisar i detta kommentarsfält. Myt efter myt som för längesedan av forskning sönderkastats bara rapas upp här. I en tidsålder där kunskap om ALLT finns online.
Människan kommer definitivt utrota sig själv. Ingen tvekan om den saken…. Kan folk inte ens förstå hur övervikt och fetma fungerar kommer vi aldrig någonsin lösa nåt annat heller 😅

Martha du verkar inte ha någon kunskap alls om vikt. Du har ingen aning om varför LD gått upp 40kg eller hur? du bara antar att det måste handla om att äta fel eller för mycket. Att man inte föds med fetma är inte heller riktigt sant, även om bebisen inte föds fet så kan den ha det genetiskt tex. Fetma handlar om så mycket mer än att bara äta "fel" eller för mycket, tycker du ska läsa på om hormoner och metabolism innan du uttalar dig fettfobiskt.

http://www.lakartidningen.se/Opinion/Debatt/2018/01/Begreppsforvirring-kring-overvikt-och-fetma-satter-patienter-i-klam-/
Mycket intressant artikel som delvis bekräftar det du skriver LD. Den är undertecknad av en läkare som också deltar i radioprogrammet du länkar till.
Artikeln bekräftar att många överviktiga precis som du skriver har svårt att gå ner i vikt genom att äta mindre (typ B-övervikt), men att i början när man går upp kan man gå ner igen (typ A-övervikt) och att alla överviktiga förr eller senare blir typ B om de inte går ner i början, alltså när de fortfarande är typ A.
Det som kallas hormonellt etablerad övervikt (typ B) innebär bland annat att ämnesomsättningen blivit låg, och förklarar varför du skriver att man/du inte går ner i vikt av motion.
Det har alltså att göra med om övervikten är ny/relativt ny eller etablerad sedan länge. Det här förklarar (för mig) varför jag kunde gå ner många kilo snabbt, lätt och utan att banta, medan du skriver att det är omöjligt.
Övervikt ändrar alltså karaktär med tiden, hos en och samma individ.

Blir helt matt att läsa kommentarerna här. Låt tjocka vara. Sluta kom med era oönskade tips. Förstår ni inte hur ni skadar?
En av sveriges främsta forskare inom fetma har förklarat detta som lady dahmer försöker säga. Har du en gång blivit tjock kommer kroppen göra allt den kan för att försvara sina kilon. Det är inbyggt i oss för att skydda oss mot svält. Så nej. Det är inte så enkelt som alla säger. Kolla upp denna forskare. Finns bland annat på svt om hans uttalanden.

Frida: hur menar du ”dra ner kalorierna med 2000”. De flesta kvinnor som inte tränar hårt äter inte ens 2000 kalorier per dag, det är rätt mycket. De dagar jag inte tränar behöver jag äta ca 1700-1800 kalorier för att behålla samma vikt. Missar jag mellanmål kommer jag inte upp i 1800. Så 2000 mindre än vanligt? Såna där siffror tagna ur luften gör ju ingen nytta.

"Stockholm maraton är så mycket mer än ett motionslopp. Det är en folkfest och du skulle älska det."
Öh, nej. Låter som en mardröm. Själv älskar jag att springa. I en folktom skog.

Vad roligt att du sprungit tjejmilen! Den är ju också en folkfest av format och om du gilla det så kommer du definitivt att älska Maran. Uthålligheten att jobba hårt i 60-70 minuter eller vad det nu tog har du ju redan. Alla motionärer älskar träning i folktomma skogar men de flesta har också mål med sin träningen vilket gör den roligare och mer stimulerande. Men du är ju som du är och det är väl bara bra om du orkar träna utan mål.

Vad menar ni med att "det handlar om att lägga om vanor" Tjocka människor som bantar (eller ej) tänker på mat, träning och vikt varje dag, flera gånger om dagen. De utsätts för fördomar, okunskap och oförståelse från omgivningen precis hela tiden. Det är en regelrätt ätstörning som utvecklas och att förminska det till att det bara handlar om att lägga om vanor, äta rätt, motionera mer är så otroligt oempatiskt och okunnigt av er att jag nästan inte hittar ord. Varför fungerar inte ert recept då om det vore så enkelt som att "äta rätt, motionera mer" För att tjocka är lata? Odisciplinerade? Okunniga? Nej, för att det ligger många komplexa orsaker bakom, vissa biologiska, andra psykosociala eller kombinationer av bägge. Min mamma har hela livet jojobantat och hatat sig själv. Jag vet ingen annan som så gärna hade önskat att hon var smal, det är sorligt och ledsamt att se hur hon tror att både vi och andra skulle älska henne mer om hon var smal. Ni som kommenterar så okänsligt kan inte vara tjocka/haft anhöriga som varit det för då skulle ni förstå att tjock inte är någonting man vill vara och att det inte är så lätt som att ändra vanor och äta rätt.

Vad menar ni med att "det handlar om att lägga om vanor" Tjocka människor som bantar (eller ej) tänker på mat, träning och vikt varje dag, flera gånger om dagen. De utsätts för fördomar, okunskap och oförståelse från omgivningen precis hela tiden. Det är en regelrätt ätstörning som utvecklas och att förminska det till att det bara handlar om att lägga om vanor, äta rätt, motionera mer är så otroligt oempatiskt och okunnigt av er att jag nästan inte hittar ord. Varför fungerar inte ert recept då om det vore så enkelt som att "äta rätt, motionera mer" För att tjocka är lata? Odisciplinerade? Okunniga? Nej, för att det ligger många komplexa orsaker bakom, vissa biologiska, andra psykosociala eller kombinationer av bägge. Min mamma har hela livet jojobantat och hatat sig själv. Jag vet ingen annan som så gärna hade önskat att hon var smal, det är sorligt och ledsamt att se hur hon tror att både vi och andra skulle älska henne mer om hon var smal. Ni som kommenterar så okänsligt kan inte vara tjocka/haft anhöriga som varit det för då skulle ni förstå att tjock inte är någonting man vill vara och att det inte är så lätt som att ändra vanor och äta rätt.

Tänker samma tankar jämt. Men bestämt mig för att börja motionera för mitt hjärtas skull men vet att jag inte kommer gå ner i vikt. Hur tänker du kring träning för dina organs skull, typ hjärtat? Tips på rolig träning för en som hata allt?

Träning är bra för kroppen. Inte all träning men generellt. Rolig träning är svårt. Jag älskar att springa men det kanske du tycker är skit. Dessutom sliter det på kroppen och man måste ha bra teknik. Simning är skonsamt och man slipper svettas. 👍🏻

Heli:
Jag kan tyvärr upplysa om att folk reagerar EXAKT så om man berättar offentligt om sin cancer. Jag bloggade i sju år men slutade i samband med min cancerbehandling. Fick oräkneliga kommentarer och mail, säkert nästan alla välvilliga, om hur jag borde äta, träna och – framför allt – TÄNKA för att bli frisk. När jag undbad mig fler tips blev folk alltifrån provocerade till fly förbannade. Plötsligt var merparten av de mail jag tog emot fullkomligt vedervärdiga och hatiska. För att jag var världens mest otacksamma människa som inte tackade allra ödmjukast och bara ”åh ska genast ställa in min nästa operation, tänka CANCER BORT, dricka kolloidalt silver och äta enbart gröna bladgrönsaker framöver”.

Det känns som du inte vill ha några verktyg för att kunna gå ner i vikt? För jag förstog texten som att du ibland känner att du vill gå ner i vikt? Det behöver inte innebära att man svälter sig, går hungrig hela tiden osv som du säger. Med rätt kost med rätt innehåll kan man absolut äta sig mätt och inte alls behöva gå hungrig eller på något sätt svälta sig själv. Men du verkar inte vilja ta in någon typ av pepp på detta.
Jag har själv gått ner snart 20 kg på ca 7 månader. Kan lova att jag inte svultit eller gått hungrig en enda dag. Kan också lova att jag mår så mkt bättre och har dubbelt så mkt energi utan att ha offrat nånting som faktiskt betyder nåt.

Nej jag vill inte ha nån jävla ”pepp” (dvs känsla av att jag ej duger som tjock) och jag vill inte ha några jävla tips. Jag är inte född i farstun. Vi som är tjocka vet BÄTTRE än smala hur man ska göra och vi har provat det mesta. Jag skiter i om du gått ner en massa i vikt (oddsen är att du går upp allt igen, hör av dig om tre år) för de flesta kan inte gå ner och de flesta som vill gå ner i vilt behöver äta mindre än vad deras kroppar behöver dvs om man har fungerande kroppsfunktioner så kommer detta leda till att man blir hungrig. Du kanske saknar hungerkänslor eller så funkar inte dina hormoner som de ska (signalera till hjärnan att du fått för lite mat) men det hör till ovanligheten. SLUTA NU.

Kan inte tänka mig något värre än att springa tjej-milen. Fy fasen vad tråkigt. Och i en klunga med en massa okända? Hemskt.
Alla tycker inte att "folkfester" är roliga. Jag tycker inte det.
Att springa på asfalt är ökänt dåligt för knän och leder, jag förstår inte varför folk gör det. Maraton är dessutom inte bra för hjärtat i längden om det är någon man tränar inför och utför, år efter år.

Jag började med lchf pga att du fick mig inspirerad. Detta var 2011 och jag vägde 115 kilo. Det i kombination med promenader tog mig ned till hälsosamma 75 kilo och däromkring har jag legat sen dess. Jag har aldrig gått hungrig eller räknat kalorier och idag äter jag all typ av mat och rör mig sporadiskt. De konton och bloggar jag följt under åren vittnar om att jag inte är ett undantag. Jag känner inte igen mig alls i din beskrivning. Tror inte det finns en universell sanning när det kommer till detta.

Cicci. Ingen har skrivit att det inte fungerar för enskilda personer. Men om du på riktigt tror att du sitter inne med lösningen på ett av världens största folkhälsoproblem så måste du hörs av dig till världshälsoorganisationen. De har trots miljarder pengar i studier från hela världen och massor av experter inte förstått det du skriver. När du hör av dig och berättar om att du har lösningen kommer du att bli vår tids Messias. Jag glömde att säga att jag gick upp 15 kg med LCHF. Men när jag skriver det på LCHF Forum säger de att enstaka personers historier inte räknas att det är anekdotisk bevisföring. Så säger de faktiskt till alla som det inte funkar för. Konstigt, jag menar om det inte funkar för mig när det funkar för dig då är det ju mig det är fel på och inte dieten. Det fattar ju alla. Att det skulle kunna vara så att LCHF intr är lösningen på allas problem med vikten det är ju omöjligt, förstås. Hoppas att du fortsätter att vara viktstabil resten av livet, grattis i så fall.

Man ska inte banta för utseendes skull utan försöka hålla nere kalorierna som jag har börjat göra p.g.av hälsan, räknar inte med att jag ska bli smal som en pinne för det går inte och det vill jag inte heller, men som sagt för att jag tänker på måendet och hälsan. Du är bra som du är, och det är viktigast.

Tycker det är ganska oskönt att förminska "smalas" ångest och lidande också när du skriver "kommentaren om den egna magen (som inte ens finns)". Alla vi kvinnor lever ju i ett ätstört samhälle och kroppshetsen och idealen drabbar ju oss alla. Det är inte som att ätstörningar och kroppshat enbart drabbar överviktiga människor. Och för en smal person som inte ens ser sig som smal så kan den där magvalken som du råkar tycka inte är någonting, kännas helt fruktansvärd.

När människor på allvar säger att: "Ät det kroppen behöver så går du ner."
NEJ, äter du prick det som kroppen behöver, så stannar du prick upp, och rör dig varken ner eller upp. Så sjukt att folk som lever normala liv och förstår det mesta, inte förstår basic math.
Plus om du är ohälsosam så är du, oavsett om du är smal eller tjock. Jag hade perfekta värden, när jag var tjock, och min partner som var smalare än en sticka var helt pajj på insidan (vi åt samma mängd mat, men han lagrade mer fett inuti kroppen, typ kring inre organ).
Det enda jag upplever funkar för mig, är att träna upp kroppen så den orkar bära min vikt, samt att det hjälper som en jävla dröm-medicin mot ångesten med träning. Men det är också helt jävla okej att skita i det. Som jag gör med min IBS: Hellre ont i magen och äta semlor, än att inte ha ont i magen och inte få trycka munnen full med mandelmassa och grädde. Livet går inte alltid ut på att må bra fysiskt, (eller psykiskt för den delen). Ibland vill man bara få sitta ner ifred.

Jag bantar. Typ alltid gjort. Eller ja….varit hälsosam, tänkt på vad jag äter, osv som det så fint heter.
Efter 2 barn har jag vägt 90 kilo vilket varit en mardröm. Jag har hetsbantat, tränat…Nu kan jag inte sluta.
Ett tag försökte jag leva på 800 kalorier om dagen OCH träna samtidigt. Jag hade så ont i kroppen. Jag lyckades övertala mig själv att äta mer. Försöker tänka "mat för träning" och istället satsa på träningen som jag tycker om.
Jag är helt jäkla ätstörd och räknar kalorier varje dag. Min mage är så upprörd och jag har mer diarré än vanligt bajs. Tarmarna lever helt sitt eget liv och jag har allt som oftast ont i magen. Även om jag levt såhär det senaste året är jag fortfarande hungrig varje dag, varje kväll när jag går och lägger mig.
Allt är så jäkla sjukt. Men jag kan inte sluta.

Frida – men herregud, var i min kommentar läser du in att jag tycker mig sitta med lösningen? Jag upplevde det däremot som att LD talade för alla när hon påstår att viktnedgång är förenat med självsvältning och att man går upp all vikt igen. I MITT fall och många andras var och är det inte så. Sen tror jag absolut inte lchf funkar för alla av massor av anledningar, och det skriver jag även på slutet, att jag tror inte det finns en universell lösning. Jag vet bara vad som bevisligen funkar för mig. Jag har absolut ingenting för att förespråka lchf för varken LD eller andra. Den enda anledningen till att jag skrev var för att jag tyckte LD har fel när hon skriver hur det ligger till för precis alla som är/har varit överviktiga.

Vad är det för människor du omger dig med?
Jag är tjock. 153cm och 75 kilo, allt på magen och dubbelhakan, så jag ser dessutom alltid tjock ut.
Jag märker inget tjockisförakt, jag hör inga kommentarer, jag får inga blickar när jag äter. Folk är precis som vanligt mot och med mig. Visst kanske någon klappar sig själv på magen och säger något den, men då får de göra det, det gör mig inget.
Skulle jag hamna i sällskap som snackar skit om tjocka, så hade jag nog helt enkelt bara sagt till dem, för så beter man sig inte.

Jag hoppas du fattar att din enskilda upplevelse inte nödvändigtsvis är rådande i samhället. Att skylla på folket jag omger mig är analyslöst okunnigt och naivt. Att tjocka förtrycks och hatas är inte min privata upplevelse utan stöds av forskning och studier. Att som jag dessutom vara offentligt med allt vad det innebär synliggör detta ytterligare.

Hej, ville bara skriva att kommentarer om vikt från ”normala” / smala personer kan bottna i deras eget självhat mer än hat mot feta personer.
Jag har själv en ätstörning (underviktig, utan diagnos) och skulle aldrig kommentera en tjock person. Om jag nu har ett fetthat vänder jag det endast mot mig själv. Självhat och fettskräck betyder inte automatiskt att man hatar eller är rädd för feta personer. Jag kan tycka att personer som är mycket större än mig är så otroligt vackra.
Har två överviktiga föräldrar, varav den ena har grav fetma och kämpat mycket mot vikten men också med andra allvarliga sjukdomar. Min bästa kompis är tjock.
Jag vet dock andra ätstörda personer som är fixerade vid tjocka/feta människor och även kan kommentera.
Har ingen snärtig slutsats jag ville bara skriva vad jag tänkte på när jag läste ditt inlägg.
Ha det fint!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *