Kategorier
Vardagstrams

Nej du behöver inte gå ner fem kilo

Här kommer ett vardagstips för dig som vill synliggöra samt bli medveten om hur otroligt skev samhället är: börja lyssna på kvinnor i din närhet.
 
Lyssna på hur ofta de ursäktar sina kroppar, sin vikt, sina kläder och sitt utseende. Lyssna på hur ofta de talar om ”hälsa”, ”bli fit och komma i form” och hur de resonerar kring sitt ätande, hur de använder bestraffningar och
kompensation när de ”unnat sig”. Det är extrapromenader när de ätit lite extra julgodis. Det är ”hålla igen” för att komma i nyårsklänningen. Det är kropp. Träning. Vikt nu. Vikt före. Vikt då. Pluffs och fläsk och ”jag var
ju lite rundare då”. Hälsa. Äta. ”tänka på maten, hålla igen”.
Nu efter nyår är det nystart och kickstart och löften om mindre kilon på kroppen. Man ska detoxa, sockeravgiftas och alla blir tamejfan "veganer". (Vår tids nya ätstörning) 
 
SLUTA NU! Ni är ätstörda hela jävla bunten men fattar det inte ens.
 
Personligen blir jag alldeles matt. Uttömd.
 
Varje jävla gång ämnet kommer upp och det kommer upp varje gång jag är i samma rum som en annan kvinna så känns det som att jag utsätts för ett övergrepp.
 
Jag kan inte värja mig, fly undan, slippa det någonstans och jag känner mig kvävd. Kvävd av mitt eget kroppsförakt, kvävd av skam och skuld över ”bristande motivation”, kvävd av samhällets hat mot tjocka. Kvävd av det öppna föraktet som döljs
i kommentarer om den egna kroppen i min närvaro dvs normalviktig person som hävdar att denne är ”fläbbig” eller ”behöver gå ner fem kilo”.
 
Du, om du ”behöver gå ner fem kilo” så behöver du inte gå ner alls.

(null)

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Nej du behöver inte gå ner fem kilo”

Japp vi är ätstörda. Och jag har lagt mig till med en jättekonstig kost pga det.
Ätit lite på dagarna och kompenserat med socker och massa ohälsosam mat på kvällen istället. Har funderat på varför jag inte ätit tillräckligt under dagen sedan jag kom på detta för jag har inte medvetet bantat. Men kommit på att jag blivit påverkad av allt hålla igen snack och därför försökt äta mindre än jag gör av med under dagarna…och sen fått panikköpa massa dålig mat när jag blivit tokhungrig på eftermiddagarna istället.
Jag tycker alla ska få göra som dom vill men vore fint om vi införde förbud mot att prata vikt och mat under 2018 och ser vad detta gör med vårt välmående.

Jag håller såååå med dig. En vän tIll mig pratade om det (igen) häromdagen, hur hon "behövde gå ner fem kilo" till en fest för några år sen, jag sa ifrån "du behövde inte alls gå ner, du ville gå ner och det är en stor skillnad" men hon lyssnade inte alls på det örat och blev sur för att jag inte kallade henne tjock. Hur skevt kan det bli liksom? (För övrigt pratar hon om vikt och hälsa och mat och vad man ska äta och inte hela tiden. Jag borde kanske sluta umgås med henne?)

Jag håller såååå med dig. En vän tIll mig pratade om det (igen) häromdagen, hur hon "behövde gå ner fem kilo" till en fest för några år sen, jag sa ifrån "du behövde inte alls gå ner, du ville gå ner och det är en stor skillnad" men hon lyssnade inte alls på det örat och blev sur för att jag inte kallade henne tjock. Hur skevt kan det bli liksom? (För övrigt pratar hon om vikt och hälsa och mat och vad man ska äta och inte hela tiden. Jag borde kanske sluta umgås med henne?)

Men alltså detta med att "unna sig" måste bygga på mycket självhat. Är man mer värd en chokladbit om man gjort något bra, presterat extra eller vad handlar detta om? Att jag äter choklad, en bakelse eller något annat handlar för mig aldrig om att unna sig, jag är alltid "värd(?)" choklad, vare sig om jag varit "duktig" eller inte. Tycker att det där är så väldigt konstigt.
Denna fixering kring kost och träning är inte bra, då fixering av olika saker aldrig kan vara hälsosamt.

Ja, håller med om allt men är sååååå trött på att hon jämt ska tjata om att man ska välja att bli lesbisk. Det är inget val enligt mig, inget som löser världsproblemen eller något alla kan eller vill göra.

Något jag märkt är hur många kvinnor liksom per automatik börjar förklara och ursäkta sig inför hela sällskapet så fort det står en tårta på bordet. Högt och tydligt klargör de för sällskapet att de minsann inte borde, att de bara ska ta en liten bit, att de egentligen borde gå ner i vikt och framförallt att de ska kompensera denna tårtbiten genom att äta nyttigt och träna extra hårt resten av veckan. Varenda… jävla… gång…

Veganism har ingenting med ätstörningar att göra. Coca cola och chips är veganskt, man kan köpa veganska hamburgare på Max och McDonalds. Om man inte vill utsätta djur för onödigt lidande, då blir man vegan. Tipsar om att gå med i vad lagar du för veganmat idag på facebook så kanske du får en ny uppfattning om vad veganmat innebär.

Varför tycker du att veganism är samma sak som en ätstörning? Jag tycker det är en rimlig tanke/handling i ett samhälle där djur i många fall inte får beta gräs, sola, böka och annat som de behöver göra för att må bra.

Känner exakt som du. Försöker (när jag orkar) vara någon sorts motvikt när kvinnor börjar nedvärdera sina kroppar osv, men då blir det ofta tryckt stämning och lite irritation från dem som tagit upp ämnet.
Beteendet försvaras, och det förstår jag förstås eftersom det är detta vi är lärda är Sanningen.
Känner mig ändå lyckligt lottad som numera (oftast) kan se utanför detta, mest är det din förtjänst! Har nu slängt ut vågen och jobbar med att låta kroppen vara som den är. Svårt men befriande.

Vegan vår nya tids ätstörning?! W.T.F. Obehaglig inställning till folk med en finer tuned moralkompass än dig själv. Jag tycker du är fantastisk på många sätt och vis och jag älskar din blogg men nu blev jag faktiskt förbannad.

Du får nog läsa om hels inlägget igen så förstår du att jag inte säger att veganksm i sig är en ätstörning utan att folk blir veganer pga ätstörning. Tycker sammanhanget är tydligt.

Så himla bra skrivet! Jag har själv börjat inse mer och mer hur ätstörd jag är… Att jag i perioder hatar min kropp fast jag inte alls borde göra det. Den tar mig dit jag vill, den hjälper mig att leva, den andas, den finns där för mig. ÄNDÅ hittar jag massor av fel, fast jag inte vill. Jag hatar hur påverkad man blir av dessa ideal, men jag antar att det viktigaste är att vara medveten om det så man lättare kan göra något åt det. Tack för att du finns LD, du är en stor inspiration och förebild för mig! <3

Veganism i sig är inte en ätstörning. Det är lätt att i det nuvarande klimatet gömma sig bakom veganismen för att dölja ätstört beteende, men uppsvingen för vegetarisk mat handlar troligen även om att jorden håller på att gå under på grund av mänsklighetens leverne. Plus att individualismen även har nått ut till att innefatta djuren. För många känns det bara fel att vara en del i det som pekas ut som det största problemet i vår tid.

Åh herregud vad du är rimlig. Tack för att du finns! Tack för att du orkar! Tack för att du tar ner mig på jorden varje gång jag börjar applicera dessa sjuka sjuka ideal-tankar på mig själv! Tack.
Dina barn har en fantastisk mamma!

Är det ingen som kan läsa sammanhanget som LD skriver i?! Veganer = ej ätstörda.
Människor som använder ”veganism” som någon (ny trendig) diet/ursäkt till sin ätstörning. Känner flera med ätstörningar eller som haft ätstörning som nu är veganer för då har de ”koll” på vad de äter och de får massa applåder. Vill bara skrika på alla andra runt omkring, märks det inte att det är en förklädnad till ätstörning?
Samma som en kompis med bulimi som istället tränar 100 gånger i veckan. Och ”tänker på vad hon äter”. Alla tycker hon är Såå duktig. Jag gråter på insidan.

Fattade precis vad du menar med "veganer". Det blir extra tydligt när du satte " runt ordet.
Jag har mer än en gång hört folk som ska bli smala/nyttiga genom att bli vegan/vegetarian. Fast det är inte så jäkla nyttigt, beror ju helt på vad man äter. Vet inte hur mycket bättre det är för hälsan att äta panerade sojabitar jämfört med panerad kyckling, dvs nuggets. Tveksam om det hjälper vid viktminskning heller.

Äter vegankost pga omsorg om djuren. Har faktiskt aldrig tänkt i termer av viktnedgång vad gäller kosten. Med det sagt; eftersom vi lever i ett ätstört samhälle är väl alla kosthållningar ätstörda? Alla dessa dieter och clean eating och gudvetvad, klart de alla (även veganismen givetvis) lätt kretsar kring idealet om den smala kvinnokroppen.

"Man ska detoxa, sockeravgiftas och alla blir tamejfan "veganer". (Vår tids nya ätstörning)"
Jag vill inte vara en del av köttindustrin.
Är jag då en del av "vår tids nya ätstörning"?
I din värld kanske. Inte i min.

"Ja, håller med om allt men är sååååå trött på att hon jämt ska tjata om att man ska välja att bli lesbisk. Det är inget val enligt mig, inget som löser världsproblemen eller något alla kan eller vill göra"-
Hon har aldrig påstått att det skulle lösa världsproblemen – dessutom poängterar hon ofta att det inte är ett val för alla, dock ett val för väldigt många. Tex FÖR HENNE SJÄLV. Så att du säger "enligt mig…" förminskar bara alla dom som sett möjligheten att välja att öppna dörren för romantiska och sexuella relationer med kvinnor – sådana som ej "vetat" hela livet, och som hållts tillbaks tack vare sådana trångsynta personer som du.

Förstår precis vad du menar att ätstörda personer gömmer sig bakom dieter, t.ex. veganism, men också glutenfritt och sockerfritt och allt vad det nu kan vara.
Har ett par människor i min omgivning som jag i några fall misstänker att de gör så pga "detoxa sig själva" och "äta rent" samtidigt som de blivit helt besatta av träning. Dessa personer är jag tyvärr släkt med och jävlar vad irriterad jag blir när vi träffas på släktträffar och de alltid ska prata om mat och träning.
Sedan är en av de här personerna en icke familjemedlem utan min vän, och faktiskt en f.d. ätstörd person, dvs hen hade diagnos och fick hjälp av läkare osv för att gå upp i vikt. Innan hen sökte hjälp så åt hen just veganskt för att ha som ursäkt att i många fall slippa äta och således gå ner i vikt.

Jo detta att äta smoothiebowls och grönsaker till led och lusta, en burk tofu på det = definitivt ätstörning. Veganism är idag en enkel utväg att gömma sig bakom ätstörningar. I övrigt hyllar jag nog veganer (jag kämpar själv hårt för att inte äta kött och är nästan vegetarian) men ibland är det så otroligt tydligt hur vissa som mådde skit tidigare gör detta som sin religion. Lite som LCHF, Atkins och 5:2.

Att säga att ”många” går över till vegankost pga hälsofixering är ju ett argument som är otroligt svårt att bemöta, var är källan till det liksom. Jag själv har aldrig träffat någon som äter vegansk kost pga fokus att bli smal, men det är anekdotisk bevisföring och absolut inget bevis för att sådana människor inte existerar. Men den svepande generaliseringen att ”många” gör på ett visst sätt är alltid lite svår att svälja. Jag kan tycka att det var lite onödigt att dra in veganer i detta inlägg när det finns så många andra klockrena exempel på skadlig hälsohets såhär i början på ett nytt år.

…och alla blir tamejfan ” veganer”: (Vår tids nya ätstörning). Nä, det skrev du inte… Återkommande i dina inlägg att läsarna uppattar vad du faktiskt skriver och du måste förtydliga vad du faktiskt menar. Tror många missförstånd kan undvikas med mindre svepande formuleringar. Sådana här tråkiga repliker tar energi från de viktiga ämnen du belyser. Tror inte att dina läsare vill angripa dig, ibland uppfattar jag att du upplever sakliga och nyfikna frågor så. Kanske det nya året kan bli början på givande utbyte av tankar och åsikter istället?

Vänta nu. "Man väljer veganism pga ätsrörning. (….) Jag kallade inte veganer ätstörda." Du säger emot dig själv men visst – vissa kanske väljer en renare kosthållning pga kropps/viktfixering. Desto fler av andra anledningar. Du resonerar i tidigare inlägg över att uppfattas som hotfull och härskande – här har du ett lysande exempel.

"Man ska detoxa, sockeravgiftas och alla blir tamejfan "veganer". (Vår tids nya ätstörning)" Om du inte menar att veganism är en sorts ätstörning bör du nog ändra i den meningen. När jag läser kommentarerna så köper jag ditt resonemang om att en del går över till vegansk kost pga underliggande tendens till ätstörning, men i ditt blogginlägg så låter det mer som att du menar att veganism är en ätstörning. Och jo, jag har läst hela inlägget men tolkar det ändå så.

Så himla bra skrivet; en kollega till mig ursäktade sig för att hon tog smörgås till eftermiddagsfikat "brukar inte äta så mkt bröd" ehh? Tittade förvirrat på henne och svarade att såklart "får" hon äta bröd

Alltsa alla som kommenterar har och ar sa upprorda over att du vagar saga att folk blir veganer for att ga ner I vikt, har dom bott under en sten dom senaste aren? Typ var och varanan (kvinnlig) Instagram kandis anvander ju att vara vegan och ata "clean" som andledning till varfor dom atigt en halv morot till middag. Tycker det ar sa otrolig provocerande med alla dessa "clean diets" konton som anvander ordet vegan for att maskera sina atstorningar.

Det finns naturligtvis veganer som är det som en del av ett hållbart sätt att leva och de är verkligen inspirerande, men de veganer jag känner är de som jag tror att LD syftar på. De äter vegan av hälsoskäl (riktiga och inbillade imo). Visst de pratar en del om det etiska med, men samtidigt har de inga problem med att tex flyga under semestern, ta bilen fast det är gång/cykelavstånd, bygga stora hus, äta saker som avocado (ur ett miljöperspektiv oetiskt) eftersom det är så nyttigt. Jag har flera vänner inom den gruppen som verkar växa rätt fort.

Det finns naturligtvis veganer som är det som en del av ett hållbart sätt att leva och de är verkligen inspirerande, men de veganer jag känner är de som jag tror att LD syftar på. De äter vegan av hälsoskäl (riktiga och inbillade imo). Visst de pratar en del om det etiska med, men samtidigt har de inga problem med att tex flyga under semestern, ta bilen fast det är gång/cykelavstånd, bygga stora hus, äta saker som avocado (ur ett miljöperspektiv oetiskt) eftersom det är så nyttigt. Jag har flera vänner inom den gruppen som verkar växa rätt fort.

Nej. Veganer och deras kost har inget med ätstörning att göra. Och därför behöver du inte nämna det i samband med ätstörningar. Ser att du kommenterat att du säger att det inte är en ätstörning i texten men är precis så det uppfattas. Det här tycker jag var mycket tråkigt.

Tycker ändå din kommentar om "veganer" var lite klumpig. Man kan ha en ätstörning men fortfarande bry sig om djuren och av den anledningen inte vilja konsumera animaliska grejer. Veganer är helt vanliga människor och även de kan drabbas av ätstörningar precis som alla andra. Förstår vad du försöker säga, men som vegan får man ofta utstå idiotiska kommentarer (ofta av män) kring sitt val och det är oerhört tröttsamt.

Angående veganism. Kött- och mjölkindustrin är helt åt helvete och djuren far fruktansvärt illa. Att bli vegan av moraliska skäl är fullt förståeligt. Men att bli det av "hälsoskäl"… nja. Animaliska produkter är vår enda naturliga källa till vitamin b12. Att påstå att man blir vegan av hälsoskäl för att sedan bli tvungen att ta sprutor för att få i sig en av våra viktigaste näringsämnen. Nej, det argumentet funkar inte. Tror det var den typ av veganism som LD menade. Inte de som blir det av moraliska skäl.

Avskyr uttrycket ”detoxa”! Kroppen detoxar sig själv så fint utan nån extra hjälp. Retoxa däremot är jag gärna med på, det är mycket roligare! Väldigt bra inlägg för övrigt.

Veganism har många olika orsaker, såklart. Dom flesta blir säkert veganer pga etiska själ MEN ett viktigt faktum är att veganism ses som hälsosamt och hälsofanatiker hakar på för att dölja sin ätstörning bakom trender och socialt accepterade förhållningssätt.
Spenderade år av mina tonår på ätstörningsavdelning på sjukhuset där säkert 80% blev veganer vid ökat matintag för att hålla ner antal råvaror och komma undan måltider där veganska maten hamnade efter kalorimässigt. MÅNGA ätstörda blir vego pga sin ätstörning och inte pga etiska själ och det späkar bara på ätstörningen eftersom att personerna får hejarop från omgivningen. Dom är ju "hälsosammma".

Malin:
Ingen av de kvinnor jag aktivt valt som mina vänner håller på att nedvärdera sina/andras kroppar heller, men däremot finns det kvinnor på arbetsplatser och i andra sammanhang (där jag inte valt övriga deltagare själv) där det förekommer flitigt.

Vad alla vill misstolka kommentaren om veganism. Håller helt med om att många blir veganer av "hälsoskäl"/ ätstörning. Nej. Veganism i sak är inte detsamma som ätstörning. Men många som utvecklar en ätstörning blir vegetarianer/veganer. /veganen som inte är ätstörd

Förstår vad du menar med att "veganism är vår nya tids ätstörning". Jag blev "vegan" (endast mat-delen) pga ätstörd. Pga ville äta "cleant". Pga tyckte jag var tjock (var underviktig) och tyckte att jag skulle "gå ner i vikt" (räckte inte med att jag höll på att träna ihjäl mig). Pga hade nu en vettig anledning att välja bort allt onyttigt och lite till och endast äta sallad eller en halv morot och folk hejade på och tycke jag var riktig "inspo".
Är inte längre ätstörd men fortfarande vegetarian (pga djurhållning, ekonomi och miljöskäl numera) och min diet då och nu skiljer ju sig helt markant, kan ju säga att jag förmodligen inte ens varit lakto-ovovegetarian idag ifall jag inte kom in på veganism från början pga ätstörd. Så ja, jag förstår precis vad du menar. Har känslan av att många ätstörda blir vegetarianer/"veganer" (men givetvis är långtifrån alla veganer ätstörda och att vara vegan implicerar inte att man är ätstörd liksom). Tolkade inte alls din text så som andra tydligen gjorde, men kanske beror på vad man har i bagaget?

Men fattar ni inte vad hon menar hon menar att veganismen är vår tids ätstörning som GI var för typ 12 år sen, som lchf som Atkins som viktväktarna. Många kvinnor går på någon slags diet för att de i grund och botten har en ätstörning. Dvs en skev bild av sin egen kropp något som i sin tur tar sig uttryck i självskadebeteende när det kommer till maten. Man anser sig inte värd att unna sig mat om man antingen inte tränar eller följer någon jävla diet. Och för ätstörda människor är all form av diet, oavsett veganism eller LCHF skit. Jag har själv haft anorexia i typ 8 år, innan kräktes jag , när jag blev friskförklarad tränade jag som fan istället. Idag är jag inte sjuk har fött två barn men TANKARNA om den förbannade kroppen som fan aldrig duger finns alltid kvar och det är föejävligt egentligen. Alla duger precis just som dom är och det är själva fan att någon annan ska få oss att må dåligt över oss själva . Så ja jag är helt 100 procent säker på att många använder sig av veganism för att egentligen dölja sina problem med ätstörningar. Perfekt för en anorektiker att bara äta bönor, grönsaker och tofu. Slippa feta mejeriprodukter, grädde all form av kött…
Nåväl jag tror alla fall stenhårt på att äta det man känner för i rimliga mängder. Ät en chokladbit om du är sugen , lev lite för fan. Jävligt trist att sitta där som nittonåring och Ångra att man bantade bort hela sitt liv och aldrig njöt av att äta något gott. Puss på er

Haha alltså jag dör lite av det här kommentarafältet men också jävligt ledsamt att så många inte fattar vad du menar. Fast samtidigt så bevisar det ju också att din poäng stämmer…
Herregud du nämde ordet vegan och folk agerar som om du personligen attackerat dem som person? Tycker det också visar lite på hur ätstört vårt samhälle är.
Jag kan knappt gå till sammanställningar längre med släkten för det är bara ett enda stort jippo om vem som äter dem bästa dieten, eller vad som är nyttigt eller ej. LCHF, HCLF, juice fasta, raw, glutenfritt, sockerfritt, väga enskilda portioner eller dittan o datten. Dieterna i släkten byts ut en efter en.
Nämen nääää inte alls ätstört…

Ja, ärsjukt trött på dessa kommentarer om att behövande ner i vikt, banta, tänka på figuren osv. Har hört dem från kvinnor sedan jag var liten och det går inte att komma undan dem tyvärr. Försöker dock att umgås med folk som inte tjatar om detta men på arbetsplatsen osv kan man ju inte välja bort folk på samma sätt. Tidigare försökte jag att påverka genomsätt säga till dem att de inte alls behöver gå ner i vikt men nu orkar jag inte ens det längre…tyckerialla fall att dessa personer som kanske hartankar om att vilja gånger i vikt kan hålla det till sig själva istället för att basunera ut det överallt då andra kan påverkas mkt av det, inte minst barn. Jag hoppas att kommande generationer inte präglas såmkt av detta tänk och att min dotter ska slippa höra sådana kommentarer. Tack för inlägget!

För några år sedan blev många ”laktosintoleranta” eller ”tål inte gluten” = kan inte äta grädde, fikabröd, såser etc…. på ett ätstört sett. Nu är det veganism istället. En ursäkt för att dölja ätstördheten vi alla bär på.

Jag upplever tvärtom. Tycker att det är så himla skönt när andra är tydliga med sina intentioner om att de vill banta och varför (håller dock med om att omskrivningarna är jobbiga). Mitt största problem som ätstörd är att jag döljer det. Det bara kryper i kroppen när jag måste klä om min ätstörning i ord som "vill komma i form" eller "få tillbaka min gamla kropp", så jag håller hellre tyst, äter normalt och sådär livsbejakande i sociala sammanhang. Kanske säger att jag älskar mat mer än allt annat och fnyser åt alla träningsnarkomaner. Men egentligen låter jag bli att äta hemma, då ingen märker av det. När jag går ner i vikt och någon mot förmodan kommenterar det ursäktar jag det med "äsch, kroppen förändras ju hela tiden, jag har ju varit igång hela dagarna fysiskt på nya jobbet, sitter aldrig still :)". Det är så förljuget! Jag kanske är ovanlig men det är så lättande när andra delar sin kroppsångest på ett avdramatiserat sätt. Tror absolut inte det är fel att prata vikt och kropp om det görs med medvetenhet. Jag är trött på den här charaden, både att behöva gå runt och låtsas som att jag är så bejakande och self-loving när jag inte är det, men också att försöka att vara så lite triggande som möjligt precis hela tiden.
Förstår och respekterar att du inte vill delta i/höra sånt prat själv.

Ganesha
Håller med, alla kommentarer vore överflödiga om LD utvecklat resonemanget och inte varit så kategorisk😃ett långt kommentarsfält med onödigt negativ energi om inlägget från början hade varit mer sakligt. Så onödigt att slänga ur sig, som det visar sig, när hon säger att hon varit otydlig, slarviga tyckanden. Sakfrågan, det faktum, att veganism kan locka personer med ätstörningar tycks vi vara överens om. Tråkigt att en så stor plattform dag efter dag tyngs ner av dessa klargöranden. Ser framemot mer analytiska inlägg med färre anektotiska referenser till uppväxt och liknande. Det är valår, vi feminister har ett viktigt jobb ahead😄👏🏻

Ibland undrar jag om folk har så dålig läsförståelse som kommentarerna ger uttryck för? 1) Att man inte förstår enkla skrivregler såsom att "-tecken med förklaring inom parentes är just att indirekt skriva att veganism som sådan inte är en ätstörning. 2) Att man inte kan förstå en mening som en del i ett sammanhang, genom att läsa hela texten förstår man att LD inte menar att veganer är ätstörda. 3) Att man inte kan förstå budskapet en text behandlar och kommentera det istället (hade nix pix med veganism som enskild företeelse att göra). Jag tycker dina texter oftast är välskrivna på mycket god svenska LD. Blir sjukt irriterad på att läsförståelsen är så låg att du får oförtjänt kritik. Det är var ett kanoninlägg som vanligt. Trevlig helg!

Men seriöst, hur kan man missförstå vad LD menar med veganer och ätstörning? Har ni helt missat hela clean vegan och raw food-rörelsen, det är ju jättestort nu? Är själv inne i det och ser det inte som en ätstörning, men kan verkligen förstå varför andra gör det, det är en väldigt extrem kosthållning. Fokuset i dessa vegan-rörelser ligger i första hand på hälsa, även om det såklart finns en etisk aspekt också.

LD Det finns inga som på samma gång är så defensiva som offensiva som veganer. Ta inte åt dig.
Jag hade en tanke ang de där fem kilona men med tanke på hur kommentarerna utvecklade sig lämnar jag det här. 💚

Ja, det är verkligen ett problem att så många kvinnor skäms för sina kroppar. Jag kan se veganism som ett slags martyrskap där jag som kvinna offrar min ovärdiga kropp för de oskyldiga djurens. Att jag inte känner mig förtjänt av fullgod näring. En kvinnoskuld som jag betalar tillbaka.
Likt jesus på korset lider jag för andras synder… ty jag är blott en ofullständig man

Förresten, synd att detta inlägg kom att handla om veganism från de som kommenterar, de missar ju poängen lite då. .Apropå nyårslöften och tränings och vikthest, såg att Camilla Läckberg uppmanade sina ( väldigt många) följare att följa med på hennes resa mot att tävla i bikiniessfitnessför hon tycker att hon ätit för mkt socker under julen….suck! Det handlade såklart inte om att bli smal utan stark, och något som hon gör för sin egen skull..Sure! Ännu en med stort inflytande som bidrar till de här idealen och hetsen. Hon fick såklart en massa hejarop osv…tröttsamt!

Alltså håller med om att vi har ett ätstört samhälle. Tror inte veganism kommer ge några negativa effekter på det dock, eftersom allt med vegansk kost är nyttigt/befrämjande. Men veganism kan ändå avspegla en allmän social hysteri som är kopplat till status.

Ätsrörda är många. Lika många har ett skapligt förhållande till kroppen. Andra (bl.a. jag) vårdar kropp och hälsa och kämpar mot ideal och kroppsföraktande tankar samtidigt. Kanske vi rör oss mellan de olika över tid?
Jag upplever dina formuleringar onödigt härskande – de trycker till och är oerhört svartvita. Hotfulla? Nja det var att ta i, det får jag ta tillbaka.

Det är väl när man behöver gå ner fem kg som man verkligen borde gå ner fem kilo eftersom det är så gott som omöjligt för feta att gå ner i vikt. Bantning för gravt överviktiga fungerar ju inte så det borde fokuseras på prevention innan det går så långt som till fetma.

Ang veganism som vår tids ätstörning.
exakt så, håller med dig. Min syster har mkt bekymmer med sig själv, dåligt psykiskt mående, självskadebeteende, droger etc. Hon har slutat skära sig sedan några månader tillbaka, men istället blivit vegan. Inte vegan likt en kompis till mig som verkligen har skäl för den typen av kosthållning, lagar massor med nyttig, god, näringsrik mat, smarriga bakverk you name it.
Nej, syrran använder vegan som ett sätt att skada sig, att svälta sig. Tackar nej till den mesta av maten, äter ej och om hon äter så är det typ nudlar/smoothie/macka med vegansk ost. Hon rasar i vikt och svältdjävulen hurrar.
Tror detta är ganska vanligt. Man får liksom en legit ursäkt för att inte äta.
(Såklart inte Alla veganer men ja, ni fattar)

Jd: Är verkligen ”allt med vegansk kost nyttigt”? Hur stor del av den svenska veganens kost är närproducerad? Veganer äter mat som transporteras över halva jordklotet eftersom vårt klimat inte tillåter odling av allehanda grönsaker året runt. Hur nyttigt för klimatet är alla dessa transporter ?

Så sant som det är sagt. Min lillasyster brukar klaga över hur tjock hon är, speciellt om hon ätit något onyttigt. Och hur hon måste ta en promenad eller något. Och hon är smal. Samtidigt sitter jag där bredvid henne, överviktig och vet inte vad jag ska ta mig till. Min storasyster är mycket bättre på sådant, när jag gått ner i vikt så påpekade hon inte det, när jag nämnde det så sa hon "det är bra, så vida det inte beror på typ någon typ av ätstörning". Vilket är skönt att höra, för då visar det att det finns människor som bryr sig om HUR man förlorat vikt, och inte är sådär överpositiv som nästan alla blir när de märker av det.
Och väljer man att gå ner i vikt så är det ofta inte mycket som krävs. Det kan räcka med små saker, som att oftare byta ut läsken mot vatten. Långt ifrån att man måste bli vegan för det.
Jag kan förstå att folk väljer att bli veganer för djurens och miljöns skull. Men det känns lite motsägande om man samtidigt brukar resa runt med flyg, bilar, etc. Men jag klagar inte, folk för göra det dom gör, så länge de inte försöker trycka upp det i ens ansikte. Va vegan bäst du vill men kom inte och påpeka vilken dålig eller störd människa jag är för att jag äter kött. Det är inte stört att äta döda djur. Det sker hela tiden i djurriket. Ska man börja klaga på rovdjur? På asätare? Nej. Det är industrin som är fucked, men tror den är värre utomlands. Men det betyder inte att jag inte har rätt att äta kött.
Vi måste sluta se övervikt som det största hotet mot vår hälsa. För jag kan säga att jag inte alls känner mig bättre fysiskt efter att ha gått ner i vikt.

Det nya verkar vara att man säger att folk är hotfulla när man inte håller med dem. Eller att man är "rädd" för nån som har en annan åsikt än en själv eller känner sig "otrygg" för att man fick mothugg på sin egen ofta inte alls trevliga kommentar. En ny nivå på härskarteknikerna verkligen.

Det är alltid något man ska polera – med sig själv, sin partner, sina barn, sitt hem, sitt jobb. Något som inte är ”perfekt”. Alltid något projekt som ska hålla en upptagen – man är inte ”färdig”. Ett kontrollbehov helt enkelt. Så tröttsamt. När ska vi släppa taget och koppla av? Det är väldigt svårt.
Häromdagen frågade min son mig: har du en bebis i magen mamma? Den är så stor. (Och så kramade han den).
Fick först ett sting av irritation och ångest – å nej, ser jag tjock ut? Sen bara släppte jag det. Log och sa: ”nej, den är bara stor”. Och nu känner jag faktiskt innerligt att det är ok, det ger mig inte ångest eller får mig att skämmas. Jag är jag här och nu och jag duger.
Detta är något jag lärt mig att tänka aktivt på på senare år efter att ha läst dina texter. Det är positivt. Och jag är nog inte ensam om det.

Håller med dig om allt förutom att det skulle vara en ätstörning att vara vegan. Jag är för fan vegan själv OCH tjock. Så det är inget som hör ihop. Däremot kan man ju självklart vara ätstörd och vegan men det handlar väl mer om ens egen person än om veganism i sig. Då veganism handlar om att inte orsaka onödigt lidande.
Sen är jag medveten om att det finns en skev bild av vad veganism är och att vissa tror att man automatiskt blir smal om man blir vegan. Det är ju inte sant, man måste ju fortfarande underäta för att gå ner i vikt.

Malin
Inte alltid så lätt att välja vilka vi umgås med, tex jobb, skola mm.
LD
Angående veganism är jag övertygad om att du har rätt i att det för en del uppstår ur en ätstörning. Är ju väldigt lätt att sägs nej till mat då majoriteten av maten inte är vegansk.

Håller med Helen om att det är oroväckande många här med bristande läsförståelse.
Gudrun
LD behöver inte uttrycka sig annorlunda, folk behöver lära sig att tolka text och att andas några gånger innan de drar sina slutsatser.

Hmm/Jenny M
Menade mer utifrån att "grönsaker är nyttiga", men absolut det där med transport kan ju räknas in! Och högre upp i tråden står det att vegansk kost helt saknar nån vitamin b12 som tydligen är superviktig och naturligt bara finns i animaliskt.
Själv äter jag vad som faller mig in men jag var av uppfattningen att vegansk kost förlänger liv/hälsa – så kanske ej är fallet?

Men alltså, kan folk lugna ner sig lite, det är väl klart att ingen tror att alla veganer är per automatik ätstörda. LD menar ju att det är i många fall ett val många (och säkert några av er här som kommenterar) gör för att vara "hälsosamma" aka bli smalare o "bättre" enligt patriarkets krav. Att man sen utåt sätt säger att man gör det för djur/natur eller för "att man aaaaaldrig tyckt om kött ändå, för det är ju så jävla äckligt???" (actual quote från en tjej i min omgivning för nåt år sen), men egentligen gör det för att gå ner i vikt o se bättre ut. Precis som att LCHF, atkins, raw food, etc, alla är typiska dieter som säger sig vara "hälsosamma" så baseras de i grund o botten på viktminskning, vilket är anledningen till varför typ 90% av deras anhängare följer dem egentligen. Veganism är i mångt o mycket en ny LCHF, fast bara med fördelen att den påverkar naturen positivt. Dock tror jag ändå att veganism, precis som andra dieter, bara öser på mer mat/kroppsfixering i samhället nuförtiden, vi är så extremt fixerade över vad vi äter o hur vi äter, det är ju därför många måste ursäkta sig ca 300 gånger för att kunna äta en vanlig jävla muffins. Sen att många säger att de valt veganism för naturens/djurens skull, visst, sure, absolut, men varför blir ni så arga då över ett sånt här inlägg? Ni vet väl mycket väl att många använder veganismen på fel sätt, som en ursäkt för ätstörning. Varför då bli upprörd o skälla ut LD o säga att detta är heeelt fel, känner man sig lite träffad kanske…??

Tycker att de är trist att bli dissad som störd för att en valt bort socker och mjöl i min mathållning. Bland annat i senaste penntricket. Tycker faktiskt inte det är ett dugg bättre än att hata på tjockisar. Äter aldrig socker. Det är det som hjälpt mig att bli mer vän med min kropp och hjälp mig att sluta hetsäta, både snask och mat. Jag är fortfarande tjock men har fått en annan syn på min kropp och slutat hata på den. I mitt fall har valet att avstå från socker och mjöl gjort att jag släppt min viktfixering och blivit betydligt mindre störd. Var och en får väl försöka må bra på sitt sätt?

Lyssnade på en drös olika veganer för nåt år sen. Många av dem nämnde att de som följer en vegansk kost har lägst BMI utav alla dieter och fick det att framstå som att vegansk kost därför är bäst (eftersom smalast automatiskt är bäst såklart…), även om de som följde alla andra dieter hade ett normalt snitt BMI. Något ätstört finns det definitivt bland många veganer (utan citationstecken till och med) även om jag tycker att deras etik är beundransvärd och jag ser gärna att vi drar ned på konsumtionen av djur i samhället. Sen finns det ätstörda tankegångar inom alla dieter så jag är väl inte direkt förvånad över att se samma resonemang bland veganer. Varför skulle de vara förskonade? Att folk hoppar över till vegansk kost pga deras veganer-har-lägst-BMI-reklam är väl en naturlig följd av ett ätstört samhälle i stort.

JD ”Själv äter jag vad som faller mig in men jag var av uppfattningen att vegansk kost förlänger liv/hälsa – så kanske ej är fallet?”
Problemet är att du i ditt uttalande utesluter en form av födoämnen snarare än uppmanar till mer allsidig kost med tyngdpunkt på att det är bra att äta mycket grönsaker och frukt OCKSÅ.
Det finns inga skäl att bli vegan andra än din personliga moral. Inte ur en hälsoaspekt och det förlänger inte livet från de data vi har idag. Och moral kan alltid diskuteras och vad som är rätt för en är det inte för en annan.

Det här kommentarsfältet är ju ett klockrent exempel på det du och många andra feminister skrivit om, att medvetet misstolka och missförstå. Du kanske uttryckte dig lite klumpigt, men det är också såna formuleringar man kan låta slinka förbi istället för att haka upp sig på en enda mening av ett långt blogginlägg. Framförallt efter att du nu förklarat exakt hur du menade. Så tröttsamt. Du har verkligen inte kritiserat alla veganer, utan diskuterat ett fenomen där folk använder veganbegreppet som ursäkt för att enbart äta rivna morötter och spenat till middag. Jätteviktigt och sätter fingret på hur smalhetsen förklätts i hälsohets!

Du är väldigt nedlåtande och raljant när du pratar om folk som inte äter något socker alls. Som folk brukar vara när de pratar om tjocka. Ofta är det människor som haft stora problem med ätstörningar som slutar helt med socker. Riktiga ätstörningar. Jag får betydligt mer skit för att jag inte äter socker än för att jag är tjock. Det är tydligen väldigt provocerande.

Som av en händelse så har jag flertalet vänner som under senaste året/åren gått över till vegankost, gärna också glutenfritt för att toppa av det hela. Samma människor har också gått ned en betydande del kilon i samband med detta. Om dessa människor istället skulle gått UPP i vikt, så är jag rätt övertygad (läs: stensäker) på att den nya kostomläggning hade rykt all världens väg. Anekdotisk bevisföring? Absolut, men denna besatthet av att äta ”rent” sammanfaller väldigt ofta med (unga) kvinnor som bara av en händelse råkar vara samma grupp som utsätts för all annan (jävla) kroppshets i samhället. Slump? Verkligen inte.

Jag är ätstörd. Hur ska jag sluta? Isolera mig från omvärlden? För så fort jag tänker och beter mig ”normalt” är det alltid någon eller något som påminner mig att jag inte är tillräckligt smal/stark/snygg. Snygga och smala är överordnade.

Svenska Dagbladet hade för en tid sedan en artikel om just detta. Ur artikeln (som tyvärr är bakom betalvägg):
"Till skillnad från vad många tror är de med ätstörningar oftast normalviktiga. Det problematiska förhållandet till mat syns inte utanpå. Att bli vegan eller att plötsligt vilja utesluta både gluten och laktos kan vara ett sätt att dölja en ätstörning. Stränga regler för ätandet är ett varningstecken. Och det går att komma ur beteendet." https://www.svd.se/atstorningar-kan-vara-svara-att-upptacka

Jag läste i någon annan artikel för några år sedan, minns inte var, att det är på vissa sätt är mer komplicerat idag att hjälpa en person med ätstörningar, då samhället idag är så ätstört. Det finns inte på samma sätt som förut det "normala" ätandet ute i samhället, utan många håller på med olika dieter och utesluter än det ena än det andra. Ex. clean eating m.m.

Jag menar att man kan vara taskig mot folk även om de inte tillhör en officiellt "diskriminerad grupp". Något både veganer och de som äter socker- och mjölfritt får erfara. Bli idiotförklarad av diverse "experter". Vår mat får fritt kommenteras och ojjas över om man försöker ligga lågt och vara diskret. Ditt sätt att attackera folk som inte äter som du och använda ätstörd som ett skällsord är också ganska vidrigt. Många har större eller mindre problem med ätstörningar och då får vi ödmjukt be om ursäkt för att vi retar dig, med våra ätstörningar eller våra försök att komma till rätta med dem. Nej, detta lyfter vare sig kvinnor eller fetton.

Jag har inte attackerat nån. Jag är faktiskt trött på att avfärdas som hotfull och aggressiv när jag i själva verket har jövligt mkt tålamod. Tror vissa här inte klarar av motargument eller att bli ifrågasatta. Minsta motstånd upplevs som otryggt och farligt. Skärp er nu.
Jag använder inte ätstörd som ett skällsord. Jag kallar hälsofixeringen för vad den är dvs ätstörd. Och jag hoppas du har tf när du använde fetto.

Men säg vegetarian, det är så ologiskt och irrelevant att gapa om veganism när det inte alls är det du syftr till. Vegan ÄR man inte pga hälsoskäl, veganism är ett etiskt ståndtagande. Punkt. Vegetarianer däremot är det du ser en massa instagrambrudar tjata om. Att vara vegetarian betyder att man antingen tror man blir hälsosammare, gör mer för miljön eller bara ogillar kött. Du har missuppfattat begreppet veganism, och instagrambrudarna likaså om de använder begreppet. Veganism är inte en diet. Veganism är inte något man är pga hälsoperspektiv. Och om massor med människor i kommentarsfältet kritiserar och säger att du skriver konstigt, kanske fatta att det inte är alla andra som ”missuppfattar” utan du som formulerat dig dåligt, och så ändrar du texten efteråt.

Tycker det är rätt tydligt att LD inte menar att veganer är ätstörda. Till att börja med är ju veganism en livsstil och inte en kosthållning så självklart riktas påståendet enbart till de som är "veganer" där det enbart handlar om kosthållning?
Är en vegan för att en bryr sig om miljö och djur är en ju oftast det som livsstil och undviker även läder, djurtestade produkter osv. Inte bara en person som råkar äta vegansk kost? Då är det ju troligare att det handlar om just diet snarare än livsval?

Mmmh, håller med om att kroppshetsen har nått helt absurda nivåer, men tycker man ska vara liiite försiktig med att slänga sig med ordet ’ätstörning’ hit och dit när någon har ett skevt förhållande till mat eller försöker kontrollera sin kost. För det första har det nödvändigt vis ingenting med ’riktig’ ätstörning att göra – jag hade själv anorexia som ung vilken föddes ur ett extremt kontroll behov och inte en önskan om viktnedgång. För det känns ’ätstörning’ som ett sätt att trycks till och patologisera speciellt kvinnor som av olika anledningar vill äta nyttigt/gå ner i vikt/ börja träna. Jag som tränar kan rapportera att män också är sjukt kroppsfixerade – det är fettprocenter och muskelmassor, proteinpulver och dieter hit och dit. Blir de märkta ätstörda?
Och att sluta äta socker – tja, det är knappast någon dum idé.
Slut på rant!!

Usch vad det här k-fältet är obehagligt. Är det många av er som kommer direkt från BBB? Det skulle förklara en del i så fall. LD är inte skyldig att skriva så ni förstår, vara trevlig eller få er att känna er mysiga och trygga. Hon driver en samhällskritisk blogg där hon tar upp sånt som hur ätstört Sverige är, där bl a att vara vegan används som ett sätt att banta. Vilket är helt och hållet sant. Skulle inte förvåna mig ett dugg om en del av er som kommenterat är samma personer som skriver här och på andra ställen att stämningen på den här bloggen är så hård och oförsonlig. Utan att förstå (eller bry er om) att ni skapar den stämningen med era kommentarer när ni kräver att texterna ska vara anpassade efter er läsförståelse (även om jag misstänker att många av er missförstår med flit), att LD ska anpassa sina åsikter efter vad ni håller med om och böja sig för era nyckfulla krav. Vilka tror ni att ni är? "Du är så mästrande och härskande!" säger ni till LD samtidigt som ni använder er av mycket fula härskartekniker själva. T ex när ni påstår att LD är hotfull, farlig och attackerande, trots att hon svarar er med ett överjordiskt lugn och tålamod. Lider ni av sån brist på självinsikt att ni inte förstår det eller är det medvetet för att framställa LD som en dålig människa? Det sista skulle inte förvåna mig alls. Det finns lika många psykopater i Sverige som i hela Uppsala och säkert dubbelt eller tredubbelt så många med liknande störningar. Och psykopater älskar att skapa intriger. De mår bra av att manipulera andra och se dem brytas ner. Inbilla er inte av vi inte är många som ser och förstår vad vad ni håller på med. Att ni är en majoritet i det här k-fältet säger ingenting om hur rimliga eller befogade era åsikter är. Normala människor håller sig borta av ren självbevarelsedrift när tillräckligt många av er härjar samtidigt. Om jag var LD skulle jag sluta blotta mig genom att berätta vad jag gör fel och visa att jag är öppen för kritik och självrannsakan. Det är en väldigt fin egenskap men den fungerar inte offentligt när man är så granskad och påpassad som LD är. Den utnyttjas av människor som er som kommenterat här. Varje gång LD skriver ett sånt inlägg kommer de här gruppattackerna på henne där hennes ord vänds emot henne och används för att trycka ner och skada. Är det några som borde ägna sig åt självrannsakan och fundera på vilket samtalsklimat ni skapar så är det ni. Och är ni psykopater tycker ni bara att det här är roligt och då får vi hoppas att ni drar vidare så fort som möjligt, även om jag beklagar alla som kommer i er väg.

@Suck
Nope. Bara för att det finns många som har problem med läsförståelse så betyder det inte att man har formulerat sig dåligt. Dessa människor finns det nämligen gott om. De och de som är så på defensiven att de nästan verkar vilja missförstå en direkt.
Tro mig. Jag har gjort experiment när jag skriver med och utan mitt för vissa kontroversiella nick. Stor skilnad på hur vissa andra för mig kända nick bemöter och förstår det jag skriver. Har också väldigt mycket att göra med vilket ämne vi pratar om. 😉

Vilken pinsam text. Jag äter både mer volym, oftare och och mer onyttigt sedan jag blev vegan. Jävligt konstigt påstående även om "du inte menade det så". Det störda i det här fallet är att vissa tycker att det är okej att äta lik.

När jag blev vegetarian hade jag varit ätstörningar i ungefär fem år. Då räknade jag kalorier, varje steg jag tog samt försökte ha ett ”viktresekonto” på Instagram. Jag började förstå att mat är bränsle och att kroppen behöver det för att öht fungera. Jag kollade på dokumentärer gällande köttätandet, såsom Forks over knives och Cowspiracy. Därefter blev jag även vegan. En anledning var att jag skulle kunna äta så mycket mat jag ville (hade då ingen som helst mättnadskänsla). Nu har jag varit vegan i ett år och är hel fri från mina demoner, något jag aldrig trodde skulle ske. Jag äter delicatobollar och hamburgare på Max flera gånger i veckan och känner ingenting annat än glädje. Mat är livet! Fuck ångest och skam, fuck kontroll och kslorieäknande. En sallad kan vara god också, men det her jag inte ätit på säkert ett halvår. My point is – veganism fick mig att förstå att vi är på väg att förstöra vår planet och gjorde att min ätstörning försvann helt. Jag är så tacksam för det.

Jag håller helt och hållet med.. Jag började med sockerförbud sen allt ska vara nyttigt sen inga kolhydrater sen vegetarisk sist vegansk ,sen dess fick jag allvarliga ätstörningar på riktigt , min tonåriga flicka härmade mig o följer via insta också massa tjejer( veganska, nyttiga, tränade, gå ner i vikt tjejer) (( Menar inte alla veganska, tränade tjejer såklart)) nu lider hon av ätstörningar nu hon med. Idag önskar jag att jag kan äta normalt som förr..( om jag ska vara ärlig gillar jag varken tofu, bönor och konstgjorda soja produkter). Önskar om jag kunde äta lax , ost , kyckling , choklad det jag gillade innan , men det går liksom inte nu…. Varma kramar , ha det bäst🌸💖

Jag hör faktiskt bara folk som blir vegetarianer för att de ska gå ner i vikt, men finns säkert idioter som tror de ska göra det av att bli veganer med. Känner inte en enda vegan som inte är tjock dock hehe

Och det här att folk äter nyttigt för hälsans skull och inte för att bli smala…
Om det fanns en kost som var absolut nyttigast för din hälsa men gjorde att du gick upp 10 kg (och viktökningen gav inga fysiska nackdelar). Hur många av alla hälsoivrare skulle då välja den kosten?

Hej!
Det du antagligen menar med ditt inlägg är en vegetariskt kost. Begreppet vegan/veganism missuppfattas ofta! Det betyder att man inte äter något från djurriket, varken använder läder, mocka osv. Såg i en kommentar du svarade på att veganer använder läder, det gör de inte. Det du syftar på är vegetarianer, de äter inget från djurriket men använder ex läder eller mocka. Veganism är ingen kosthållning, det är en livsåskådning. De väljer helt enkelt en vegansk livsstil för att värna om djuren. Att äta en vegetarisk kost är en kosthållning. Det skulle kunna kritiseras, men ofta börjar man ju som ex lakto-ovo-vegetarian, blir sedan vegetarian och kanske vegan efter det. Ofta även detta på grund av djuretiska skäl och inte hälsoskäl.
Ha det bra. 🙂

Jag är så tacksam för att du lyfter upp upp det här ämnet! Länge så har jag försökt stå utanför den här sjuka hälsohetsen och fortsatt på mitt eget spår. Men jag kan inte komma från känslan av skuld & skam. Min kropp är inte normativ (jag är tjock och har en funktionsnedsättning). Omgivningen skuldbelägger, säger åt mig hur jag ska äta/leva och diskuterar min kropp när jag är frånvarande, det gör mig både ledsen och förbannad. Det behövs kunskap och acceptans hos den stora allmänheten men de vill inte förstå, det ligger i deras intresse att förminska andras kroppar för att själva få en överordnad position och därmed status.

Haha men LD varför gör du det så krångligt för dig? Du eju bäst på fet du skriver om i vanliga fall men då och då klantar du till det som i detta fall och "riktiga veganer" blir kränkta vilket är helt rimligt. Be bara om ursäkt och ändra inlägget, du ser ju hur många som uppfattat det precis så även om det inte var så du menade, varför dessa långa försvar som vara upprör mer? Måste ju ta så mkt energi av dig som du kunde lagt på ett nytt inlägg eller vad du vill ist. De flesta här inne är ju alltid på din sida så vore lite fint med ödmjukhet och ett kort erkännamde de få gånger som det faktiskt uppenbart blivit fel. Kram

Håller med dig på många punkter, men att du säger att veganism är vår tids nya ätstörning anser jag är onyanserat. I samband med nyårslöften och clean eating, ja det har med det att göra. Men att det är vår tids ätstörning, nej! Majoriteten är veganer med huvudorsaken etiska skäl och/eller miljöskäl. Vi alla må vara ätstörda på ett eller annat sätt, men att basha veganismens som är så mycket mer anser jag vara otroligt onyanserat.
Otherwise keep up the good work, älskar dig.

LD: "Alla dessa ”veganer” som ändå flyger, bär läder (???), renoverar, bygger, kör bil överallt, shoppar. Osv."
Haha va? Får inte en vegan renovera? 😎 Jag tror LD lider av villvarelsen att veganism gör anspråk på någon sorts fullständig moralisk renhet. Veganismens anspråk handlar inte om moralisk perfektion utan om att göra så gott man kan utifrån en tydlig definition av vad som är ett minimum av respekt för andra kännande varelser: att inte utnyttja, skada eller döda dem där detta kan undvikas. Detta utesluter all vardaglig konsumtion av djurprodukter, men självklart återstår det många knepiga frågor som vi inte kan ha klara svar på. Att även veganer måste brottas med svåra moraliska dilemman rättfärdigar ju knappast att de flesta andra struntar helt i dessa frågor.

Man hade kunnat tro att veganer är en våldsutsatt minioritet förföljd av stater med tanke på hur folk reagerar i det här kommentarsfältet… kan man kanske ta det lite lugnt och läsa om texten och även LD’s tidigare svar innan man kastar ur sig onödig och otrevlig kritik?

Tänkte när jag läste texten att ”oj, nu kommer många misstolka och bli upprörda”. Inte för att texten är otydlig utan för att vissa ämnen ÄR svåra att diskutera (t.ex. mat) utan att trigga igång så stora känslor att vi gräver ner oss i någon slags verbala/känslomässiga skyttegravar och aldrig kommer någon vart. Att skriva en text i ämnet känns lite som att det kräver fingertoppskänsla i klass med att röja ett minfält…

Jag tycker och håller med om att problemet är detta ständiga fokuserandet på utsidan. Håller också med om att vi har ett ätstört samhälle. Nu värre än det någonsin varit, såsom jag upplever det.
Å andra sidan fine för att man faktiskt vill gå ner i vikt p g a att övervikten känns jobbig rent fysiskt sätt. Naturligtvis är det okej annars också, men då kan man åtminstone drista sig till att vara ärlig på den fronten. Tyvärr så är det alltid det yttre som det fokuseras på. De få gånger som jag har gjort en viktändring, sedan jag blev tjock, har handlat om att jag känt det jobbigt fysiskt sätt (när jag har försökt motivera mig utseendemässigt har motivationen däremot uteblivit).
Men min upplevelse är att det knappast är någon som bryr sig om hur jag mår i kroppen efter viktnedgången, utan snarare hur jag estetiskt sätt, tydligen, blir mer tilltalande. Så sorgligt alltihop.
Sedan detta ständiga från omgivningen "hur har du gjort?" De vill liksom ha svar, som i ett facit, på att det är viktväktarna, GI, LCHF eller nåt annat. Jag brukar nöja mig med att svara på att det är en förändring av något slag, men att jag kommer sannolikt att gå upp i vikt igen samt att övervikt får jag förmodligen leva med i olika grad i resten av mitt liv.

Hej igen!
Okej, eftersom att du använde ordet veganism fel kan man ju inte annat än att utgå från att du inte vet vad det betyder. Det hjälper ingen att du sprider okunskap. Tack för mig, ha det gott.

Jag tror det är betydligt fler som blir veganer för att dom inte vill äta djur än dom som blir det för att gå ner i vikt. Tycker du vrider det på ett orättvist sätt. Alla får väl äta och göra som dom vill och mår bra av.
Vet inte varför du blir så provocerad av att andra blir veganer eller vill börja äta nyttigare och hälsosammare?

Jag håller med kring kroppsföraktet och tjockishatet.
Jag är överviktig och har en ätstörning (äter lagad mat ca 1gång/vecka) resten av tiden äter jag choklad (finns det något godare) och smörgåsar. Jag har problem med ryggen som har blivit värre med mina extrakilo. Jag har heller ingen energi pga näringsfattig kost.
Mitt nyårslöfte (eller löfte då jag började i november) är att dra ner på chokladen och äta lagad mat minst en gång/dag. Jag får sån energi speciellt när jag äter grönsaker. Jag kommer att bli smal men mitt främsta mål är att bli "frisk och få energi". Jag kommer att behöva begränsa mig själv med godsaker i framtiden pga min hälsa. Det blev bara massa flum nu.
Huvudsaken är att man hittar en balans som funkar för en själv. Att vilja hålla sin kropp frisk med en bra kost där man håller igen med sötsaker i bland för att leva längre är inte konstigt.

Hej,
tycker att inlägget är intressant och mycket sant. Jag ingår definitivt i kategorin med "normal stora" kvinnor som gärna vill äta nyttigare, träna mer och bli mer fit. Jag har nog definitivt en ätstörning som gror i huvudet omedvetet där jag måste rättfärdiga varför jag ska få äta godis, tycker att jag behöver tappa några kilon och gärna ursäktar mig när det är fikadags och nästan skäms över min tårtbit.
Jag vet inte varför jag resonerar så kring mig själv. Jag har aldrig tittat på andra kvinnor och lagt en värdering i deras utseende, andra människor storlek passerar alltid mitt synfält och jag lägger märke till om någon är trevlig, rolig, har ett fint skratt osv, men jag ser aldrig kroppen. Men när det kommer till mig själv är jag kritisk. Ser mer hur jag ser ut än vem jag är ibland.
Är det samhällets normer som skapat den bilden av mig själv? Ja det är det säkert!
Det finns många personer som är veganer för djurens skull (eloge, jag gillar kött för mycket) eller pga tex tarmsjukdomar (Colit, chrons) där animaliska produkter helt enkelt tär på magen.
Men sen finns det en hel klick med människor som använder att begreppet "vegan" för att precis som du skriver maskera en ätstörning. Den moderna tidens ätstörning. Där vi inte längre smygsvälter oss eller frossar och spyr upp det. Utan istället lindar in vår ätstörning i maniskträning och "hälsosam kost"
Finns säkert många som gör det som livsstil utan annan agenda än att man gillar bra mat och träning.
Men vissa missbrukar begreppet. Dumt att bli arg på dig för att du i öppet forum sätter ord på det som sker. Är man vegan bör man bli arg på personerna som missbrukar begreppet inte på dig som bara sätter ord på det som sker.
Alla har rätt till sitt eget sätt att hantera sin kropp. Men om vi kvinnor kunde stötta varandra mer och döma varandra mindre tror jag att vi alla skulle hitta ett sätt att slå hål på dagens normer om hur en kvinna bör se ut!
Jag hoppas det, nu när jag sitter här med en kopp kaffe och försöker planera hur jag ska hinna med jobb, familj, hem OCH träning idag. För den kan jag inte tumma på… Gud förbjude!
Tack för ett bra inlägg som utan krusiduller sätter ord på vad vi gör mot oss själva!
Tack!

Jag förstår precis vs du menar med att ’alla blir veganer’. Självklart finns det en mängd personer som är veganer av etiska skäl och klarar av att hålla en bra vikt på det, men jag stämmer in på att många blir veganer för att ha en hälsosammare diet, som inte blir hälsosam. Jag förstår skillnaden, för jag är själv en av dem som varit vegan av rädsla för att äta något som är onyttigt. Men samtidigt är det en komplex fråga för mig, då jag förstår att djur lider enormt mycket.
Anledningen till att en person väljer en viss diet kan vara BÅDE ett tecken på ätstörning OCH något annat samtidigt- t.ex. att man värnar om djur och miljön.
Jag känner bara generellt att vi lever i ett samhälle som uppmuntrar lite väl mycket ’eget ansvar’ för allt möjligt. Det är lätt att folk slänger sig runt med kritik om olika livsval. En stor negativ konsekvens av detta är att det bäddar för ohälsosamma förhållningssätt till sin egen kropp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *