Kategorier
Vardagstrams

Det är väl ändå mest synd om mig?

Jag är deprimerad. Generellt men också politiskt. Jag känner att jag tappat all ork och allt engagemang. Jag känner mer och mer att det är dags att ”gå i pension” dvs lägga ner all form av skrivande och ja.. jag skulle inte kalla mig själv för aktivist, för det kräver väl ändå lite mer hands-on än att sitta och tycka om ditt och datt på nätet liksom, men iallafall allt det där jag ”gör”. Jag vet inte vad jag gör längre ens.
 
Varje gång jag rör mig innanför tullarna så kommer det fram kvinnor för att berätta hur mycket jag betytt för dem. Det får mig att skämmas (och bli glad såklart) för jag känner att inget jag gör egentligen gör nån skillnad alls. Inte på strukturell nivå. Sen tänker jag att ja ja du älskar mig nu men vänta ett par år eller veckor och så har du kommit på att jag är ”problematisk” (ändå lustigt det där att alla som idag hatar mig och gärna pratar om hur dålig feminist jag är och hur mycket jag förstör pga är så jävla problematisk är personer som själva medger att ”lady dahmer gjorde mig till feminist”. Jaha men fuck you too då.)
 
Ok jag vet att jag låter självupptagen och bitter och att det finns viktigare skit att bry sig om, speciellt nu, men jag orkar inte ens ta i det tyngre för jag känner att vi liksom går baklänges, eller snarare släpas av en spann vilda hästar tillbaka till nåt slags tidigt tvåtusental där feminism är ett fult ord. Patriarkatet slåss för allt vad de kan nu. Och här står jag och tycker synd om mig själv. Men det är faktiskt allt jag pallar just nu. 
 
(Vi pratar om senaste Uppdrag Granskning i veckans avsnitt av Penntricket om kommer ut om cirka en timme, men ska se om jag får tid att skriva nåt mer om det sen)
 
(null)

 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Det är väl ändå mest synd om mig?”

Saker och ting har en tendens att gå upp och ner och just nu är det bakåttrend för feminism, demokrati och liberala värderingar (jag menar då klassisk liberalism, inte sno åt dig och trampa på allt i din väg-liberalism) och det är inte kul. Men feminismen startade inte 2000, den fanns redan på 1800-talet och upplever vi mothugg och skit idag är det väl inte svårt att föreställa sig vad feminismens pionjärer fick slåss mot. Feminismen har inte utrotats och jag tror inte den kommer att utrotas heller. Men det tar tid, sorgligt men sant. Demokratins grundprinciper som vi känner dem tog trots allt lång tid att etableras… Ta en paus från allt skrivande och tillåt dig att vara du och inte mer än så. Har själv varit redo att tystna och "ge upp" men i längden kan jag inte hålla tyst med vad jag tycker. I synnerhet inte nu när jag fått höra från bröder att "jag diskuterar för mycket". Detta från en brödraskara som själva pratar och tycker högljutt och mycket, fan heller att jag slutar tycka och dela med mig av det nu. F ö har jag mer eller mindre slutat höra av mig till dem. De borde stötta mig och acceptera mig som jag är istället för att ge kritik av det slaget. Så de kan dra åt… Ursäkta sidosteppandet, men vad jag ville få fram är, låt dig inte tystas men ta en paus och var till för dig och familjen och låt andra hålla din fackla ett tag.

Tänker inte ge dig något lovtal här eftersom det är meningslöst men att utbilda och medvetandegöra är väl ändå att ändra strukturer? Som du själv säger så behövs inte männen i kampen men kvinnor behövs. Och antalet medvetna kvinnor har faktiskt exploderat! Och alla ni som jobbar med detta har tillsammans en stor del i att detta har skett.

Skärpning! Lägg ner! Du fattar inte hur mycket du gjort för så många….och nu börjar det hända något och med tanke på att det varit trögt sen 70-talet är det superbra!! Det som började i höstas är ju FAKTISKT en revolution 😊😊

Jag vill tipsa dig om Brandpoddens avsnitt om Kvinnostrejk, avsnitt 9. Lyssnade på det igår och jag tyckte verkligen att det satte fingret på många av de problem som feminismen brottas med idag. Det gjorde i alla fall mig hoppfull.
Jag upplever att ett stort problem idag är att feminismen inte har någon egen samhällsvision eller större mål. Mycket handlar bara om att ge kvinnor en större del av kakan, trots att ”kakan” i detta fall är en kapitalistisk och imperialistisk skithög. Det vi behöver är egentligen ett eget kakrecept. För vem fan känner sig peppad att ta del av det här samhället?
Vi behöver röra oss bort från enskilda frågor och bygga ihop dessa till ett narrativ om var vi är på väg. Men det kräver att vi går ihop och samarbetar, istället för att sitta i smågrupper eller själva och tänka. Vi har egentligen alla förutsättningar för detta med tanke på hur många perspektiv som idag finns. Men dessa perspektiv måste komma ihop, stötas och blötas och blandas, för att vi ska kunna bygga något tillsammans.
Rent konkret handlar det om den berömda intersektionaliteten. Att låta olika kvinnor komma till tals och att kunna använda dessa olika perspektiv för att förstå vilka problem som behöver lösas, och hur. Här måste vi också, tror jag, prata mer om klass och den faktiska ekonomiska ojämlikheten som finns. Ibland känns det tyvärr som att feminismen har urholkats till att enbart handla om de saker som inte passar in i klasskamp, antirasism, etc. Intersektionalismen har tyvärr använts för att splittra oss, dela på våra gemensamma frågor och vänt grupper mot varandra. Inte konstigt då att det blir svårt att bygga något övergripande, eller för den delen att perspektivet blir vitt och medelklass.
Vi måste gå samman.

Jag har väldigt lätt för att tänka som du, typ vad är det för mening med allt? Men om jag ska tänka lite positivt så ser jag faktiskt små skillnader överallt. Och jag tror att du gör en enorm skillnad och påverkar mer än du tror! Du har påverkat mig massor! Och jag i min tur vill påverka andra. Bara sättet du uppfostrar din barn på har inspirerat mig otroligt mycket, så kanske om jag får egna barn någon gång kan jag börja där och inte göra samma som man har gjort i alla tider. Jag lovar dig ditt arbete ger ringar på vattnet! All kärlek till dig!

Jag har väldigt lätt för att tänka som du, typ vad är det för mening med allt? Men om jag ska tänka lite positivt så ser jag faktiskt små skillnader överallt. Och jag tror att du gör en enorm skillnad och påverkar mer än du tror! Du har påverkat mig massor! Och jag i min tur vill påverka andra. Bara sättet du uppfostrar din barn på har inspirerat mig otroligt mycket, så kanske om jag får egna barn någon gång kan jag börja där och inte göra samma som man har gjort i alla tider. Jag lovar dig ditt arbete ger ringar på vattnet! All kärlek till dig!

Jag tycker att du är så himla klok – du har så bra analyser. Du är en fantastisk debattör och gör feminismen så lättillgänglig utan att kompromissa med ideologin ❤️ Hoppas att du orkar fortsätta!

Jag tänker som Anna här ovan, att det går ju inte att förändra strukturer om inte folk blir medvetna om att strukturerna finns, och du har under åren, oavsett hur du känner nu, gjort att många faktiskt har fått upp ögonen för hur det ser ut. Även om du personligen kanske inte står på barrikaderna och skriker tror jag att du har bidragit till att det finns andra som gör det.

Du är den som har hjälpt mig att "öppna ögonen". Jag har haft otroligt många samtal med familj, sambo + vänner om sådant som jag först har lärt mig av dig(och andra i efterhand, men det var fortfarande du som gav mig "intresset") Jag hoppas och tror att det har vidgat deras vyer också. Jag skriver just nu min b-uppsats utifrån ett genusperspektiv och du har inspirerat mig mycket i mitt föräldraskap. Så för mig(och mina barn) har du haft en stor inverkan!

Åh jag började gråta nu. Vill stötta dig, avlasta dig. Vill att du ska känna tvärtom mot vad du gör nu.. Att du ska ha energi, kämparglöd och känna dig lycklig och fri!
Du HAR gjort massor! Att debattera, informera och medvetandegöra är GRUNDEN för att någonsin kunna förändra strukturella problem! Utan dig i tider som nu hade vi inte ens kommit såhär långt! Även om krafter kämpar emot oss.. Så tycker jag du ska vara stolt! Det kommer att stå om dig i historieböckerna, var så säker!
Och du STÅR på barrikaden. Det är år 2018! Barrikaden finns i media, och där syns du!! Dina ord går ut till ALLA! Inte bara dina bloggläsare.. de sprids från mun till mun, vandrar mellan husen, och skapar förändring. Kvinnor tar mer plats, och känner mer egenvärde, tar mindre skit, tack vara sådana som dig.
Jag förstår om du är deprimerad.. utbränd. Du har ju vigt ditt liv åt feminismen.. åt en av de allra svåraste matcher att uthärda. Du har ju offrat dig för alla oss andra, som inte orkar.. du bär ju smärtan åt oss. Och är en röst åt alla de kvinnor som patriarkatet har tystat. Du står ju på den mediala barrikaden åt oss.. och skriker dig hes.

Ingen kan orka allt alltid och jag förstår om du känner för att ge upp ibland.
Gör det en stund. Ge upp. Njut av sommaren och känn sedan efter om du fortfarande känner samma eller om lusten att skriva är tillbak igen. Och följ dina känslor fullt ut. Ingen kommet tacka dig tillräckligt för att du ger upp ditt eget välmående för andras skull. 💚

Åh. Hur ska jag formulera mig… du är den personen som fått mig att höja på mina ögonbryn, mina händer och min röst inom feminismen. Jag hade aldrig varit så kunnig, arg(?), provocerad, men framförallt insatt i feminism om det inte hade varit för dig. Fortsätt. Lär. Skrik i text. I podd. Irl. Var du vill. Du behövs så nedrans mycket.

Ett berg ser beständigt ut, men över tid sker där också förändringar. Det är på väg. Men de patriarkala strukturerna är så starka att det måste gå långsamt, tyvärr.

Ditt bidrag till kampen har varit enorm iom att du utbildat sk vanligt folk (mig inkluderat) om feminism.
Lyssnade nyss klart på P1 dokumentären Hästgården och även om det är en skrämmande skildring så är det samtidigt hoppfullt hur narrativet runt övergrepp sakteligen förändras. Visserligen fortgår övergreppen i full kraft och folk fortsätter att försöka släta över dem och hålla förövarna om ryggen, men rösterna från offren börjar få allt mer gehör nu. Folk börjar också förstå försvarsmekanismerna som offrena ibland tar till för att hantera det de utsatts för. Mekanismer som tidigare tolkats utifrån som att ingenting hänt och att offren ljuger om övergreppen. Kampen rasar för fullt som sagt och metoo var ett rejält hugg i sidan på patriarkatet som nu vill slå tillbaka och demonstrera sin makt. Ska lyssna på Penntricket nu!

All pepp och heder åt dig. Jag är ännu en som blev medveten om samhällets strukturer genom att läsa din blogg. Jag håller inte alltid med om allt, men det är så det är. Allt är inte svart och vitt och vi har olika åsikter även om kärnfrågan är samma.
"[..] men vänta ett par år eller veckor [..]" Pfft, säger jag. Jag har följt din blogg i många år nu, (minst 6-7), fortfarande feminist, fortfarande för Lady D. Vi utvecklas och lär oss tillsammans.
Och vaddå "problematiskt"? Ju fler feminister desto bättre!

Väldigt tråkigt att läsa att du lider av depression, jag tycker mig ha anat att du inte mår så bra. Depression är fruktansvärt, önskar dig ett snabbt tillfrisknande och att du har personer omkring dig som kan stötta och hjälpa. Du är värdefull för otroligt många människor!

Snälla sluta aldrig att skriva LD 🎈🎈🎈jag förstår verkligen vad du menar med politiskt deprimerad men oavsett vad man skulle önska så måste vi på något sätt leva i den här världen. Så låt oss fortsätta kämpa.

Jag vill tipsa om djävulspodden! Inte feminism i sig men mycket om psykisk ohälsa och om man växt upp i en dysfunktionell familj och vad det gör med en. Kanske det kan ge tröst och ny energi, men framförallt lite self care. Jag tycker iaf att den är jättebra. Vet att inte råd efterfrågades men ett poddtips är ju aldrig fel😬 Speciellt om du vill ta det lugnt ett tag och pusta lite. Sommarlov kanske?🙂

Du har definitivt åstadkommit förändringar. Sedan jag började läsa din blogg har jag (förutom att bli fast) fått upp ögonen för och lärt mig massor av saker jag aldrig ens reflekterat över tidigare, eller kunnat sätta ord på. Vad händer sedan, jo man (tror många av oss som läser dig) sprider dessa tänkvärda åsikter vidare till nästa och till nästa person. På den vägen händer det något. Jag har ex fostrat flera personer angående fetma, ordet hen och vissa patriarkala frågor och helt och hållet med dig bak i ryggen. Det svåra för många, tror jag, är att förankra dessa frågor i verkliga situationer som uppstår, som t e x på arbetsplatsen e t c. Det att våga gå ifrån tanke till handling och det att alla gör en gemensam sak. Tror mycket att det handlar om att TRO PÅ att en förändring är möjlig.

Strukturell nivå.
Om du kan påverka tusentals människor med dina ord, tror du inte att det får ringar på vattnet?
Alla kan inte göra allt men alla kan göra något och du har ordets gåva, det är så himla bra och räcker så gott. <3

Kan inte annat än hålla med flertalet hör ovan. Du fick mig, för många år sedan, att ta nästa steg som feminist. Du har gjort väldigt mycket bra för väldigt många människor vilket i sin tur bidrar till förändringar i samhället. Oavsett om du fortsätter eller ej är vi många som har dig att tacka för mycket.

Jag vet att du inte vill ha hyllningar så detta är ingen hyllning utan bara fakta: för åtta år sen när jag var 19 år gammal var jag med om att det lades ut nakenbilder på mig (på fb så att ALLA mina vänner kunde se) som jag i förtroende skickat till min pojkvän. Jag blev deprimerad, ville dö. Blev tvångsintagen på psyk. Men så sisådär två-tre år efter den händelsen läste jag ett inlägg av dig som handlade om VARFÖR det i vårt samhälle ens är möjligt att sprida bilder på unga tjejer i syfte att skamma och ge dom ”hor-stämpeln”. Och det fick mig på riktigt att komma över det. Det inlägget räddade mig. Jag kommer alltid vara tacksam för det <3

Jag förstår känslan, tror jag. Vill bara skriva lite för att det var ett tag sen jag kikade in.
Jag har blivit dränerad på energi av all skit-tråkig-politik tjafs som visas på tv,n.
Men 4ans nyheter visar idag en tvättbjörn som klättrade uppför en hög byggnad igår, och en vit katt som typ "spådde" om fotbolls resultatet. Jag har inte behövt se någon nazist eller omtalad president som verkar vilja starta krig. Jag försöker skapa fred på jorden och i den gemensamma tvättstugan och le och leva…
Så det finns hopp om världen idag känner jag!
Är skit glad också för i typ 6-7år kanske 8 har jag velat kika in skolan, som Oskar gått på som jag förstått det. Och åkte på en roadtrip, hamnade i delsbo, sökte upp den på gpsen och jag är så glad nu. ungarna såg så fria ut. Byggnaderna var så flummiga som jag drömt om, hade bara tid att stanna i någon minut.
Men jag fick hopp om att i framtiden möta likasinnade avvikare från stressen och pressen i resten av världen. 😄

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *