Kategorier
Vardagstrams

Finns det nån som påstått att fetma i sig är hälsosamt?

Läste en sån jävla korkad löpsedel igår. ”Det finns ingen hälsosam fetma!” med stora svarta bokstäver. Jag kände bara att vad vill man ens åstadkomma med en sån löpsedel eller artikel? Som om det ens var en ny sanning eller nåt vi aldrig hört innan? (typ
dagen innan) Och sen premisserna för själva påståendet? Halmgubben. Som om nån någonsin sagt eller antytt att fetma är eller kan vara hälsosamt? Vem har gjort det? När hände det?
 
Om man syftar på människor som säger att feta personer kan vara hälsosamma så handlar det ju inte om kroppens massa i sig (eller brist på den) utan på det faktum att en persons vikt dels inte säger nåt om hur denne mår eller hur hälsosam denne är. För
så är det.
 
Och sen så antyder iallafall rubriken (har ej läst resten) att det inte är nån poäng att försöka ta hand om sig själv. Att det inte gör nån skillnad, men det är ju klart som FAN att det gör skillnad? Vadå, skulle det inte vara nån skillnad på att vara
fet, stillasittandes och leva på skräp och fet som rör på sig, tränar, vårdar sitt inre, äter mycker grönt och annat nyttigt? Och försök fan inte inbilla mig att det skulle vara bättre att vara smal och leva på en massa skit och sitta stilla
än att vara fet och leva så hälsosamt man kan. 
 
Artiklar som dessa har liksom inga positiva effekter alls. Det är clickbait. Självhat och rädsla för övervikt säljer. Förakt mot tjocka är en ständig underhållning och liksom folk älskar sig att gotta sig åt kändisar som gör bort sig så älskar man att
få sina fördomar om valfri utsatt grupp bekräftad.
 
Och vad ska vi som är feta göra med denna information? Sluta vara feta? Ta livet av oss? Skämmas? Jag fattar inte? Jaha fetma är LIVSFAAAAAARLIGT. Ok. Vad gör jag nu. 
(null)

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Finns det nån som påstått att fetma i sig är hälsosamt?”

Klart det är! Det är alltid bättre att äta riktig mat, röra på sig och vitaminer. Smal är iallafall inte lika med hälsosamt. Kolla Biggest Loser, hur sunt är det att tappa 40kg på 7 veckor när man tränar 6 timmar om dagen.. Hur hänger det ihop med ett normalt liv?
Jag var med i viktväktarna förra året. Sjuk fokus på att få tag i så mycket onyttigt kalorilöst som möjligt. Light light light och massor av tillsatser. Jag blev smal, men kände mig fan inte hälsosam. Och nu har jag gått upp 10kg igen och försöker vara positiv, äta det jag tycker om och vara en förebild för min dotter.

Amen precis. Samma nyhet rapporterades i nyheterna på P1, när de intervjuade en forskare sa han att det är extremt svårt, om inte omöjligt, för vuxna människor att bli av med fetma och att det viktiga i det läget är att ha en sund livsstil för att minska hälsorisker. Men majoriteten lär ju springa förbi en sån rubrik och tänka "det var väl det jag tänkte! alla tjockisar måste börja banta!!"

Du skriver så bra om fetmarelaterade grejer. (Se där ett bra ord – fetmarelaterade…) Klart som fan att det inte är hälsosamt att väga 100 + som jag gör, men jag äter bra och rör mig massor på grund av älskar att ut och gå. Så, ja. Jag mår bra. Och är fet.

Såg dig på tv o har följt din blogg en tid och trodde faktiskt först att du var den personen som inte alls tror fetma är ohälsosamt. Men sen gissade jag slutligen att du pratar om sociala faktorer av tjockhet eftersom du ofta pratar om sociala aspekter överlag så det var väl bara ett missförstånd. Däremot tycker jag att man inte behöver blanda dessa diskurser, om nån vill prata om hur farligt det kan vara för hälsan att vara fet, tycker jag det är fullt möjligt att göra det utan att förtrycka feta. Jag tycker inte ens att bli kallad fet känns illa mera och jag ser heller inte hånande av feta i min omgivning mera heller. Barn brukar vara elaka, men inte vuxna.

Till Gullna: Min man hörde en pappa säga till sin 10 åring, -"Tar du mer godis då blir du tjock" på affären idag med en hånade ton. Alltså en vuxen man till en 10 åring som köpte fredagsgodis..

Du gör en analys och drar slutsatser av något du erkänner att du inte ens läst. Det känns väldigt seriöst och engagerat. Du brukar väl ryta om att man inte ska ta saker ur sitt sammanhang………

Såg den löpsedeln och den kändes typ som en replik på kroppspositivismrörelsen. Som om den rörelsen var så dominerande så att en sådan nyhet på något sätt bröt mot det allmänt vedertagna. I wish.
Puckad löpsedel.

Jag blev nyfiken och läste artikeln.
Om en bortser från löpsedeln och fokuserar på själva studien: Jag förstår inte riktigt. Tycker du att det är en onödig/dum/olämplig forskning?

Tror att dom menar att även de kg som sätter sig på lår och rumpa är ohälsosamma, det brukar ju annars heta att det är de kg som sätter sig runt midjan och på magen som är farliga och kg på lår och rumpa inte är så farliga. Själv har jag OK BMI men för många cm runt midjan, dessa cm verkar omöjliga att bli av med. Som sagt, svårt att förstå vad som menas med dessa rubriker. Vad ska man göra liksom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *