Kategorier
Vardagstrams

Att tjäna pengar på feminismen

Jag har tänkt mycket på det jag gör. ”Gör”. På det jag inte gör. På det jag ”jobbar” med och på det jag får eller tjänar pengar på. Jag tänker bland annat på att jag tidigare bett om swish och att jag nu ber er stötta Pennticket via patreon. Skäms jag
inte? Jo lite. Eller mycket till och med. Det är därför jag kände att jag hellre uppmuntrar folk att stötta podden som ändå är en konkret produkt än nåt halvarslat som många andra ändå gör mycket bättre. Utan att fräckt be om pengar för det.
 
Vad gör jag ens? På riktigt? Nej det är en retorisk fråga och jag vill inte att ni svarar på den.
 
Ibland säger nån att men LD du gör ju mer än vanligt folk och då skrattar jag rakt ut och jättehögt och sen skäms jag jättejättemycket igen för har jag fått er att tro att det är jobbigare att sitta framför datorn sporadiskt och spy ur sig åsikter än
vad det är att jobba inom vården eller bara inom förskolan eller i kassan på Ica eller på ett vanligt kontorsarbete för all del? Har jag fått er att tro det så ber jag samtliga vanliga knegare om ursäkt. Har jag fått er att tro att jag själv tror
detta så ber jag om ursäkt. Och jag menar inte att förminska mig själv eller vad jag betytt för många, absolut inte, men jag vill att vi har lite jäkla perspektiv.
 
Men tillbaka till podden och det där med att betala för den för jag vill prat mer om pengar och kapitalism och feminismens plats där. Så vad stöttar ni när ni stöttar podden? (Bortsett från att ni typ betalar för bonusmaterial) Ja, vi pratar ju om feministiska
revolutioner med glimten i ögat (alltså ni måste förstå att jag och Cissi HAR självdistans och inte tar oss själva på så stort allvar som det kanske verkar) men vi fattar ju att det är en jävla podd. Varken mer eller mindre. Och återigen utan att
förminska hur mycket podden betyder för många, oss inkluderade.
 
Vi vill inte tjäna pengar på feminism. Feminism är gratis. Och feminism gör vi gratis. Tillsammans. Podden handlar visserligen om feminism eller kanske snarare uppmuntrar till feministiskt samtal, men det är en podd. Precis som tv-program om politik är
tv. Och radio är radio. Och konst är konst.
 
Men var fan går gränsen då? Vi poddar ju ändå om feminism. Vi använder ju ändå feminism för att skapa opinion och intresse kring våra personer och i förlängningen använder vi ju rent krasst feminism för att tjäna pengar och det är där det skaver
för mig. (Jag pratar alltså INTE för Cissi nu, egentligen, för vad hon känner kring detta vet jag faktiskt inte.) Jag målar ju och feminismen får ju ta plats även där. Och så bloggar jag. Om feminism. Och får annonspengarna för att folk vill läsa
om feminism.
 
Kapitaliserar jag på feminism? Är jag alltså inte bättre än hm och andra aktörer som fattat att man kan tjäna pengar på politik och mänskliga rättigheter? Som säljer snygga t-shirts med roliga slogans, som gör feminismen till en trend att haka på och
bära som en modeaccessoar.
 
Är vi bättre? Är jag bättre? Igen: retoriska frågor, svara inte. Eller för all del gör det om ni vill men min poäng är att syna mig själv. Reda ut lite. 
 
Och ja. Jag vet, jag har livskris på livskris och fattar att jag är en jävla besvikelse för er som kommer hit för att peppas eller få en massa feministisk analys men bear with me är ni snälla. Nån analys kan vi säkert krysta ur oss här och jag måste självrannsaka
och älta för att växa som människa. Eller vem försöker jag inbilla? Jag växer inte så jävla mycket alls om jag ska vara ärlig. Men jaja.
(null)

Från igår innan middag på fridays. 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Att tjäna pengar på feminismen”

Utan att lägga några värderingar i vilka ideologier man får tjäna pengar på eller inte, så är det ju ändå såhär det sociala medielandskapet utvecklats. Mot individuella lösningar. Gammal-TV och stora bolag går bakåt, medan folk väljer att lägga pengar på de röster och samtal de VILL höra. Inte bara det som blir serverat.
Så i slutändan är det ju mer demokratiskt, mer diversifierat vad gäller åsikter, och ingen tvingas lägga pengar till något de har noll intresse för.

Jag skulle inte säga att du tjänar pengar på feminismen, du tjänar pengar på det arbete du gör där feminismen är roten. Stor skillnad från en lat "Girlpower"-tröja på HM. Och kan man verkligen agera utanför kapitalismen i ett kapitalistiskt samhälle? Man måste ju tyvärr försörja sig på något sätt, och vad är egentligen skillnaden på att du skapar utrymme att skapa podd/blogg/konst genom att tjäna pengar på själva skapandet eller genom att få pengar från annat håll? I min värld känns det som att det bara är olika kuggar av samma maskin.

Det är intressant att följa dig i dina analyser av dig själv och vad du gör. Dina mycket personligt skrivna analyser av stora, allmängiltiga frågor är också väldigt intressanta. Allt detta får mig och en del andra läsare (åtminstone tycker jag mig se det i kommentarerna) att vända blicken både mot oss själva och hela samhället och ställa samma frågor. (Fast det är ju onekligen en hel del av dem som kommenterat som verkar uppfatta analyserna av de stora, allmängiltiga frågorna som att du bara talar om dig själv och att du vill ha konkreta råd och vägledning. Det kan bero på att du ofta skriver i jag-form och ger exempel från ditt eget liv. Kanske förstår de inte att ett sätt att skriva. Retorik helt enkelt.)

"Kapitaliserar jag på feminism? Är jag alltså inte bättre än hm och andra aktörer som fattat att man kan tjäna pengar på politik och mänskliga rättigheter? Som säljer snygga t-shirts med roliga slogans, som gör feminismen till en trend att haka på och bära som en modeaccessoar."
Nämen här delas ju en massa livsöden, synpunkter, igenkännanden och en massa som folk kan relatera till..etc.. och är så mycket mer än en t-shirt. Tror det ger både dig och andra besökare och skrivare en hel del, tror visst man växer av att vara delaktig som både besökare, tyckare, de som delar med sig och du som du gör en hel del. Tycker det är modigt och starkt att bjuda på sig själv som du och dina besökare gör..så keep up the good work..som de säger..

Alltså, jag hade ju velat ta del av extramaterialet men jag har inte råd, inte ens med den summa ni begär. Men jag tänker inte gnälla över det, för jag tycker att vettiga saker bör stöttas bland annat ekonomiskt. Det kommer alltid vara folk som ej har råd.

Haha, svarar ändå då. Det är sjukt svårt att vara feminist och antikapitalist i ett samhälle som är patriarkalt och kapitalistiskt. Även om man gärna vill. Att granska patriarkala och kapitalistiska strukturer hänger ihop.
Är ni aktivister för att ni vill tjäna pengar på detta? Finns betydligt enklare sätt. Alla kommer till en punkt där man måste få betalt (eller lägga ner) om det tar mycket tid i anspråk. Ett poddavsnitt är väl 1-1.5 normal arbetsdag varje vecka? Med lunch, raster, möjlighet att vara sjuk ett par dagar per år? Sen är ni småbarnsmorsor så säkert mer effektiva och det varierar från avsnitt till avsnitt men ändå. Har jag fel? Är inte insatt.
Jag tänker att ni har ett stort förtroendekapital hos de människor som väljer att stötta ert arbete. Fuckar ni upp det så slutar publiken att vilja köpa in i det ni gör? Underskatta inte era följare på den punkten liksom. Även om det är toppen med transparensen och problematiserandet. Tänkte signa upp på detta.
Tycker man kan problematisera det åt andra hållet också, ni förväntas å ena sidan kunna stå på egna ben och inte vara beroende av era män. Kvinnor förväntas arbeta gratis, i stort. När ni tar betalt så är det också "fel". Män granskas inte.
Och – det finns alltid kostnader som ska betalas, på olika vis, av någon. Ett åtal gällande grovt förtal har en straffskala på upp till 2 år. Sen får vi hoppas att Cissi slipper "bli martyr i finkan för att hon har ljugit" som någon smart sa, men fortfarande. Det är en kostnad för att ha satt igång debatten. Intentionen där och då var väl knappast att kapitalisera det i en podd ett halvår senare? Har svårt att se det. Skulle inte heller ha problem att swisha till dagsböter eller skadestånd eller vad det nu blir av det där.

Alla säljer vi något och ytterst är det vår tid. Oavsett vad vi jobbar med så är det vår tid vi betalar med när allt annat skalas av.
I det samhälle vi lever i så behöver vi ha betalt för vår tid. Inget konstigt med det. Hur ska feminister annars betala räkningarna och få mat att äta?

Det du gör är att inspirera oss andra att orka göra mer! Tack! Vi störtar patrikatet tillsammans <3
Önskemål till podden: kan ni inte prata om hur vi får ett jämställt föräldrarskap? Bjuda in någon som kan mer om det kanske? Marie Björk som nyss släpt bok om de? Vill lära mog allt innan bebis i september!

Men du måste ju leva? Hur ska du göra då? Ingen kan leva på enbart kärlek och kunskap. Du måste äta och betala dina räkningar som alla andra. Är det då "bättre" att leva på inkomst som kommer från annat? Är det inte bättre att du lägger all energi på att sprida budskapet än att du jobbar med annat 90% av tiden för att ha råd att leva? Du har lärt mig enormt mycket, sånt som jag i min tur sprider vidare till folk i min omgivning. Är väldigt tacksam för denna blogg. Hade absolut ingen koll på feminism innan jag hittade hit och vet inte om jag hade blivit feminist utan dig. Tack för allt och hoppas att du orkar fortsätta. /tilda

Varför jag vill swisha?
> för att du har reklamfria plattformar – det vill säga att jag får ta del av den, för mig, viktiga informationen (och bara underhållande uppmuntran) jag får där, utan att jag behöver stoppa pengar i storkapitalets fickor.
> för att du inte skriver om och pratar om konsumtion på det sätt som typ ALLA andra gör och återigen, att jag därför slipper köpa massa grejer jag egentligen inte behöver och därmed stoppa pengar i storkapitalets fickor.
> för att jag hellre lägger mina pengar på dig än mycket annat, av många anledningar, bland annat för att jag anser det systerligt och att vi borde omfördela resurserna i den mån vi kan och swish känns jävligt rimligt!
Du behöver INTE rättfärdiga swishandet till dig. Det handlar INTE om att ditt ”arbete” inte är lika ”jobbigt” som ett arbete inom vården. I det här samhället vi lever i finns det ingen ekvivalens mellan det arbete vi gör och vad vi får betalt för det och att du avsäger sig ersättning för att du inte tycker att du förtjänar den, ändrar inte på det faktumet. Däremot borde du fortsätta få ersättning för det du gör för att fler ska förstå att det är just sånt arbete som egentligen borde avlönas och ersättas.
Jag menar till och med att jag tycker att det är något du verkligen BORDE göra, att visa att swishandet är en möjlig väg och ett vettigt alternativ. Men jag förstår att skammen är tung. Jag hoppas i alla fall att du fortsätter orka tills skammen ger sig!

Hade du bara radat upp feministisk analys på analys, utan det där emellan… det mellanmänskliga, intima, dråpliga, vardagliga… då hade man lika gärna kunnat läsa en fackbok. Mixen av inlägg du skriver är vad som gör den här bloggen unik -och så bra!

Jag tycker man kan se det som ett jobb det du gör, du lägger ner tid och energi på att lära ut, hjälpa oss att förstå, analysera, förenklar något som annars är för svårt att ta i. Lärare är ett jobb, jornalism är ett jobb, programledare i radio är ett jobb, politiker är ett jobb. Jag vet inte om det du gör är så långt ifrån det.
Bloggare=kvinnodominerat? Varför ska just kvinnor känna skam och skuld över att ta betalt för sin tid och engagemang?
Om du hade knegat som en annan då? Inte ens chans i röven att du hade orkat lägga ner det här engagemanget och tankeverksamheten på blogg/sociala medier/Podd och att svara på kommentarer och frågor. Jag vet väl själv hur trött i huvudet jag är efter en dag på jobbet+lite adhd på det = ännu tröttare i huvudet efter en dag på jobbet.
Jag stöttar gärna oberoende journalism, eller journalism jag litar på. Det gör jag på flera håll. För att jag kan och för att jag vill. Och för att det är viktigt. Wikipedia "tigger" pengar, "etc"(tidning gratis på nätet), och det får jag ut lika mycket av att läsa som en blogg med ett ämne som intresserar mig.
Jag har följt dig i snart 10 år, du har öppnat ögon och dörrar för mig. Jag vill ge tillbaka och den dagen jag inte vill så slutar jag väl.

Hm känner av en röd tråd av vacklande tro på dig själv genom senaste inlägg. Nu har ju inte jag en aning om vad som pågår i ditt privatliv men helt ärligt. Du blev riktigt hårt ansatt i "feministkrisen" med keyna osv.. brevet som finns också och snacket som fortsätter. Jag tror att det tagit på dig, för mycket. Känns faktiskt riktigt ledsamt. Att dom fick in en törn. Jag hoppas du finner hela din kraft åter snart. Inte för att jag och många andra kommer sluta följa dig annars verkligen inte. Men för att du förtjänar det och inget annat.

Kvinnor dubbelstraffas för precis allting. Tjänar du pengar på det, ja då tjänar du pengar på feminismen och det är kapitalistiskt och dåligt. Tjänar du inte pengar på det, ja då står du inte på dina ben, du lever på din man och staten.
Jag tycker det är ok hur ni än gör. Ärligt talat är det svårt att vara feminist och antikapitalist i ett samhälle som är tvärtemot.
Kram

Jag hade ett flott jobb som projektledare inom IT-branschen och tjänade mycket pengar. Ganska ostimulerande arbetsuppgifter, satt och surfade mycket. Visst är det många inom s k högpresterande yrken som jobbar ihjäl sig. Men ärligt så tror jag också det är många jobb, ffa inom media, som är luftslott.
du bidrar, du gör något av värde, du gör ett jobb. Extremt mycket mer än måååånga andra.

Gillar hur du vänder och vrider på det. För ändå, analysen blir alltför enkelriktad annars. Vad skiljer dig och HM? Just detta inlägget. Just dina tankar och din förmåga att ”objektivt” se dig själv. Just ditt ifrågasättande.
Önskar allt som oftast att det funnit något rätt och fel, så enkelt det varit då. Livskris är svinjobbigt och alldeles underbart – i alla fall i retroperspekriv. Du behövs! Finns så många HM och jag förstår att du och dina kämpar som fan för att skapa balans. Du tar ett ansvar som är väl värt en lön, dessvärre är det ingen som betalar dig.
Men det du gör är viktigt, tro inget annat. Både i privatlivet och i mina högskolestudier använder jag argument ”snodda” från dig (försöker se det som inspiration ist för snodda) – och det berikar! Fan, egentligen skulle jag betalt dig! (Går ju inte med csn)
Aahhhh det är så problematiskt!!! Men jag hejar på dig. Jag tycker du gör en otrolig insats för hela samhället och varje individ – ju svårare det känns desto mer behövs det.
Älskar dina livskriser för de får även mig att växa.

Jag har jobbat på små progressiva tidningar i många år. "Tjänat pengar" på bl a feminismen om man så vill. Och tro mig, hade jag varit intresserad av att tjäna pengar hade jag valt en helt annan väg. Ett vanligt knegaryrke hade i många fall varit bättre ur den synpunkten.
Jag tänker också så här: Varför ska inte feminister få bra och proffsiga mediekanaler, producerade av människor som haft möjlighet att lägga ner tid på dem och fått någon sorts ersättning för den tiden? Varför ska just vi bara få något halvarslat som någon totat ihop i mån av tid efter sin 40 timmars arbetsvecka och innan hen går in i väggen helt?
(Ok, jag vet att det görs många väldigt bra saker på helt ideell basis, men i längden är det inte hållbart att alla ska göra allt ideellt.)

Sorry för OT! Jag älskar er podd, lyssnar på nästan alla avsnitt. Varför inte alla? För att ljudet är för dåligt. Jag sitter i bilen två timmar varje dag och lyssnar mycket på poddar och har inte det här problemet med någon annan favoritpodd. Jag har ingen dyr och tyst bil så jag måste kräma upp volymen och ibland orkar jag inte med ert ljud, du hörs inte och det distar stundvis när Cissi pratar. Om det är så att ni inte vet vad ni ska göra åt det, eller tänker att det blir dyrt – maila gärna mig så ska jag luska med min man ljudteknikern om det inte finns något program som ni bara kan köra den igenom när den är färdigmixad så att frekvenserna komprimeras.
Och innan jag blir påhoppad av dina följare, detta är INTE att negga. Jag vill ju att fler ska lyssna! Och det är lättare att ta betalt om det är lika njutbart för öronen som för hjärnan att lyssna 🙂

Du gör skillnad på ett annat sätt än någon med ett alldagligt arbete och ditt arbete är minst lika viktigt, om inte viktigare. Du tar upp sådant som andra blundar för och inte vågar prata om. Du är så viktig.

Du är FANTASTISK!
Du har befriat mig från så mycket av mitt självhat (allt kommer antagligen aldrig att försvinna, tyvärr). Du ger mig så mycket styrka. Jag har för flera år sedan kritiserat dig och jag känner mig skamsen över det idag, men jag förstår att patriarkatets kvinnohat talade genom mig. Du är så jävla fantastisk och bra och jag vill verkligen krama om dig och säga det till dig så att du VET det, de dagar där det känns tungt när du får utstå massivt hat så ska du veta att du räddar så jävla många människor där ute från att gå under. Du GÖR SÅ mycket för oss. Jag är såå tacksam för dig och det du gör Natashja, du är en gudinna.

Ingen skulle höja på ögonbrynen om du körde crowd funding som alla andra som inte vill använda egna pengar till sina projekt. Swish är tydligen en red flag för vissa. Men ingen skillnad förutom att swish är enklare och att du inte behöver skapa en sida.

Du tjänar inga pengar på feminismen. Feminismen skapar möjligheter och incitament för kvinnor att klara sig själva och bli ekonomiskt oberoende de män de lever med. Och du tillhör inte dem. Du tjänar pengar på trasiga kvinnor och idioter som gillar den skit du skriver.

Till Katarina Ek…(och LD samt Cissi)
Håller inte alls med dig. Jag hör på podden med och det är BRA ljud, jag har en basic högtalare i bilen och vanliga hörlurar, inga problem.
Penntricket är bästa podden 🙂 LD du gör dig otroligt bra i ljudformat, väldigt behaglig röst att lyssna till!

Ja nog tjänar du pengar på feminism. Men samtidigt äe det ju inte rimligt att kräva att folk ska arbeta gratis eller inte kunna tjäna pengar på feministisk konst? Skillnaden mellan det du gör och det exempelvis HM gör är enorm. Ditt syfte är ju att göra folk mer medvetna och kämpa för att krossa patriarkatet, medan HM (och andra kedjor) har som mål att tjäna pengar och passar på att ha feministiska budskap nu när det är inne att vara feminist. Du har ju analys och djup i dina texter, prints och poddar inte bara något tomt "girl power".

Till Anonym
En feminism som exkluderar trasiga kvinnor är ingen bra feminism. Om man verkligen menar allvar med att kvinnor ska klara sig ekonomiskt utan män, måste man kämpa även för att de kvinnor som inte kan lönearbeta ska få hyfsade inkomster.

Nej Elysia. Trasiga kvinnor och män som inte kan försörja sig själva är i ett beroendeförhållande till samhället och det är graden av "trasighet" som avgör hur stort stödet ska vara. Inte kön. Det är således ingen feministisk fråga. Vidare är LD ingen trasig kvinna. Hon kan/har kunnat skaffa sig utbildning och bra betalt lönearbete vilket feminismen möjliggjort och verkat för att hon inte bara ska kunna göra utan också vilja göra. Men det skiter hon i. Och det gör hon rätt i. Är man nöjd så är man. Men feminismen har inte bidragit med nåt för att hon eller andra kvinnor gör detta val. Tvärtom. Och alltså tjänar hon inga pengar på feminism.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *