Kategorier
Vardagstrams

Jag vill inte att mina barn blir några jävla influencers

Såg att influencers diskuteras just nu. Influencer alltså. Ni vet ju att jag ogillar konceptet. Namnet säger ju allt man behöver veta egentligen. Iallafall för att förstå min aversion. Tror det var Cissi Wallin som ifrågasatte vad de ska influera
till. Jag har ju också skrivit om det tidigare. 
När man snackar om influencers så menar man ju oftast de som influerar konsumtion. Inte bara såklart men framförallt. Det är ju det de får betalt för. Sälja en livsstil tillsammans med ett eller flera företag som betalar för att man gör det trovärdigt.
Och jo visst alla konsumerar ju och tips från nån man har förtroende för är ju gött. Speciellt när denne säger att den aldrig skulle sälja nåt den ej tror på. Jag tror dem. Iallafall vissa. Men ändå. Hur fan vet man vad som är de och vad somr företaget.
Och nån tjänar stora pengar på att jag influeras att tro at jag behöver x y och z för att bli lycklig. Många  säljer ju egna vitaminer och annat humbug också.
Äh skitsamma, debatten är egentligen uttjatad och svartvit.
Men tycker en sak: hur kommer det sig att vi fortfarande har så svårt att ifrågasätta feminister som använder sina plattformar att sälja detsamma? Livsstil alltså. Och andra grejer. Som hudvård. Produkter. Sammarbeten. Eller va fan, konst och podcasts
för den delen. Kom och köp! Inga företag som agerar mellanhand men nån (jag) som tjänar pengar på er. 
Såg för övrigt att underbara Clara skrev om influensers. ”Till influencers försvar”.
Om kvinnor som blivit en faktor att räkna med. Och att de har kompetens som inte ska underskattas. (Håller helt med om detta och pratade med Oskar om det hämromdagen, om den talang många av dem har. Sociala medier expertis, känsla för foto och komposition
osv) 
Jag tycker Clara har ett uppfriskande perspektiv. Jag hatar också när kvinnor nedvärderas. Det är ju bara kvinnliga influensers som pekas ut dessutom. (Ej konstigt då kvinnor dominerar den marknaden vilket enligt Clara är positivt och en
maktposition att räkna med. Vet ej om jag håller med eller inte.) 
Clara skriver väldigt bra iallafall. Man blir glad och hoppfull och mindre sur och fördomsfull av hennes inlägg. Hon har många poänger. 
(null)
Men jag blir ärligt orolig när det talas om influencerskolor. Jo jag blir det. Om unga kvinnor och tonåringar som drömmer om att bli influencer…. nej bloggare. Om min dotter kom hem och sa att hon ville bli bloggare och valt en utbildning eller
hoppat av skolan för det så skulle jag känna mig så brutalt misslyckad som morsa. Bara det faktum att jag själv är nån slags influencerprofil och att mina barn växer upp med det och kanske tar efter gör mig alldeles kall. Ser ju första generationen
bloggungar växa upp och jag är ärligt talat inte imponerad alls. Snarare orolig. Hur mår de?  Vad kommer de åstadkomma? Tänk om N startar nån jävla plattform där hon ska visa upp sina senaste inköp? Hur motverkar jag detta haveri? 
Nån frågade om jag inte tänker på att mina barn är läskunniga nu. Jo. Men de har inte sociala medier. De har klasskompisar som har instagram och snapchat och kompisar som kollar på Jocke och Jonna jag bara känner att jag måste vara gammal men there
is no way in hell att mina barn får göra nåt av detta. (Ingången till helvetet enligt mig) De har inte ens en egen mobil. Kommer behålla det så. (De verkar nyfikna men inte överdrivet intresserade heller) 
(null)     

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Jag vill inte att mina barn blir några jävla influencers”

Jag kan ingenting om detta. Är det så mycket bättre att sälja dataspel? Är det bra värderingar i spelen på din mans jobb? Sälja smink och dyra krämer på NK? Plastikkirurg på Akademikliniken? Vad får man sälja och vilka jobb är lämpliga? Hur tänker du?

Jag tror inte alla som går sådana gymnasium kommer jobba med det sen. För många kommer det vara en väg att gå gymnasiet för att sedan gå vidare till högre studier. Att göra något man tycker är kul på gymnasiet behöver inte betyda att man jobbar med det sen 🙂 och sen ska man inte glömma att nästan alla företag marknadsför sig på sociala medier! Att kunna sociala medier och få genomslag där kan vara en viktig kunskap även om du är tex civil ingenjör

När mina barn var små var det mycket om att motverka negativa influenser i skolan. Jag hade tur att det var på den tiden då det här med kläder, mode och konsumtion inte låg höst upp på intresse listan, utan mer lek och bus. Nu är det en hel värld att fajtas med när det gäller att försöka motverka negativa influenser. En hel värld som spänner över hela Europa och bortom med politiska beslut om "free trade" och helt andra förhållanden än för 20, 30 år sen. Jag tycker Svenskar i mångt och mycket uppfattas som dumma konsumenter av andra länders beslutsfattare och karriär människor och är väldigt naiva och lättlurade. Det är helt andra förutsättningar och läge att uppfostra barn nu är för 20, 30 år sen.
https://www.framtid.se/yrke/influencer
https://sv.wikipedia.org/wiki/Influens
https://www.arbetaren.se/2013/10/04/kampen-om-kallak/

Fast jag har faktiskt svårt att tro att den här typen av inlägg skulle förändra nånting till det bättre. Att spika fast att "jävla influencers" är självgoda och ytliga och köpta riskerar ju snarare att skrämma bort bra folk som behövs. Jag tänker att digitala influencers kan vara precis som allt annat, bra eller dåligt, utifrån vad man gör det till. Du är ju t ex i allra högsta grad en influencer, har verkligen influerat mig till en massa bra saker. Och många andra med dig. Sen finns det ju problematiska influencers också- många. Men varför denna ambition att hävda att det är de problematiska som ÄR influencers? Kan vi inte istället peppa alla som har bra och uppbyggande grejer att säga att ta plats i sociala medier? Sen är det ju så att om man ska skriva, filma, fota, redigera osv i den omfattning som krävs kommer man att behöva få en inkomst från det. Säljande och konsumtion ÄR ett stort problem, men det gäller inte bara influencers, utan oss alla som lever i ett kapitalistiskt system oavsett om vi vill eller inte. Om jag inte kan sälja bilder och texter på internet kommer jag att behöva sälja nåt annat. Kläder på HM, dataspel, min kunskap
eller min sångröst. Det är inget speciellt med influencers egentligen, bara att det är ett nytt fenomen och att de får en väldig räckvidd. Men de kommer att finnas kvar, så vi behöver hjälpas åt att göra det till något bra!

Man undrar ju vart vi är på väg i det här landet medan så många är upptagna med konsumtion. Jag tycker influencers, konsumtion, Internet, sociala medier i mångt och mycket är redskap för att hålla folk borta och distraherade från opinionsbildning och frågor som rör vår och våra barns både nutida och framtida förutsättningar och utveckling.
http://www.nyhetsdatabasen.se/artikel/4408081/william–5–har-nekats-hjalp-i-fyra-aar–bisarrt.htm
http://www.nyhetsdatabasen.se/artikel/4434187/barn-som-fick-vegankost-omhandertogs-av-socialen.htm
https://www.motivation.se/innehall/overlista-distraktionerna/

Tack för ditt inlägg! Du har nu inspirerat mig till att fortsätta säga nej till mitt äldsta barns tjat om egen mobil och allt som kommer med det. Känns nästan som att de enda som inte ger sina skolbarn egen minidator idag (mobil) är de som faktiskt inte har råd.

Maria Engelbrektsson – Bra skrivet, tänkt! Man får nog acceptera att man är en konsument själv och räknar de där de sista dagarna innan pengarna kommer. Att hjälpas åt att göra det till något bra är ju jättebra speciellt när det kommer till barnens influenser. Jag skulle bli nog så tokig om mitt tonårsbarn hoppade av sin utbildning för att "bli bloggare"..

Men det här att ungdomar skulle gå "influencerprogrammet" eller vad det kan tänkas hets istället för "en riktig utbildning" stämmer ju inte. För det första skulle det ju vara en utbildning på riktigt och för det andra finns det ju andra vägar att gå efter gymnasiet om man behöver tänka om. Hur många som går innebandy- schack- eller armbrytargymnasiet kan leva på det sen? Sen behöver man ju inte profilera sig som person för att jobba som influencer. Nån kanske skriver om cykling och tjänar pengar på att sälja reklam till utrustning hen gillar. Varför är det sämre än att starta en cykelbutik?

Är inne lite på samma spår som Maria Engelbrektsson. Influencers är del av samma kassa system som vi andra, om de inte säljer innehåll på nätet kommer det att vara något annat. Tror vi behöver hjälpas åt att granska deras verksamhet och ifrågasätta det vi tycker är fel men att bara såga dem rakt av kommer nog inte att hjälpa.

Jag blir faktiskt överraskad över att så många tycker att det är helt rimligt att vi (och våra barn) ska mötas av influencers överallt. Först måste en ju skilja på dem som faktiskt tjänar pengar på att blogga och instagramma och dem som gör det oavsett inkomster. Sociala medier är ju inte problemet i sig utan just det att många anser sig ha rätt att skriva, fotografera och vad det nu mer är som innefattas och att det då per se ska ses som ett jobb som någon ska betala. För betalas ska det ju och även om influencers själva anser att det är annonsörerna som gör det så är det faktiskt i sista änden läsaren som betalar genom att utsättas för reklam. Läsaren blir varan som influencern säljer till annonsören och ändå anser till exempel Clara att läsaren är inbjuden på kafferep och faktiskt inte kan kräva något. Det här är ingen ny diskussion utan är precis samma som i många år förts kring stora internetaktörer som Google och Facebook vars enda möjlighet att tjäna pengar på sina gratisanvändare är att sälja deras uppgifter. Jag tycker det är fett problematiskt att överallt mötas av säljpropaganda och menar inte att det går att jämföra med många andra jobb som fyller verkliga behov. Eftersom det tydligen inte alltid är uppenbart vilka verkliga behov som avses så menar jag exempelvis samhällsbärande tjänster som sjukvård, rättsväsende, undervisning etc.
Jag tycker det är obehagligt hur indoktrinerade vi är av kapitalismen som gör att vi inte kan föreställa oss en värld där inte allt kan köpas och säljas. Bara för att en tjänar pengar på det är det inte ett jobb! Visst är det härligt och mysigt med influencers som inspirerar men inte till vilket pris som helst. Särskilt inte med tanke på vilka konsekvenser det får för klimat, jämlikhet och självuppfattning bland de som läser.

Tusen tack för att du tar upp detta ämne. Jag är snart 20 år och känner mig matad av reklam och sponsringar från influensers och det är väldigt jobbig att aldrig duga och att man hela tiden ska vara ett jäkla projekt för att få snyggare rumpa, vitare tänder, större läppar osv osv. Kan man inte uppmana till skapande, utbildning, resa och uppleva och vara med sina medmänniskor eller bara vara för den delen. Bland annat hade jag Isabella Löwengrip som förebild som precis som jag hade problem med acne, och att hon även åt den där bullen utan att känna skam men nu har hon sorgligt nog blivit en produkt, ett varumärke där det enda som har betydelse är pengar och status. Jag känner mig "sviken" när man uppmuntrar till feminism och att vara sig själv men samtidigt i nästa inlägg lägga ut massor med saker som man "måste" använda för att vara lyckad och vacker. Jag vet inte vad jag vill komma med detta men jag kände att jag måste skriva av mig. Jag känner mig mänsklig när jag ser dig och får nya insikter och tankar när jag läser din blogg och det vill jag tacka dig för 🙂

Själv skulle jag bli extremt besviken och ledsen om min dotter blev hemmafru som skaffade barn efter barn och levde på sin man. Hur skulle det blir bättre att jag säger det eller skammar om det skulle ske? Man får väl peppa för annat istället för att hacka på sånt man själv inte förstår?

Jag vet inte om jag tycker att man ska ifrågasätta influencers som gör marknadsföring även om de är feminister, om det inte är typ bantningspiller de säljer liksom. Vi måste ju försörja oss. Få leva lika väl som jurister, läkare, varför inte. Vi som människor måste ju alla mer eller mindre sälja våra själar, vi gör det ju konstant – jobbar för människor vi inte vill jobba för, etc etc. Jag säger inte att det här är utopin, men det är världen vi lever i. Ingen är fredad, varför skulle influencers vara? Jag ser det tvärtom som positivt att de gör reklam för något och sedan kan ägna tiden till att skapa innehåll jag uppenbarligen tycker om. Jag önskar självklart att de inte behövde det men de måste ju verka i samhället som alla andra. Om det är något som ska ändras på är det väl mer kunskap om källkritik och ett större fokus på att marknadsföringsinlägg ska vara mer tydliga markerade som just det.

Maja – Förstår vad du menar och det förekommer så mycket på nätet. En del har andra avsikter än att göra så kallad karriär, det gäller att sovra i mycket här ute. Tycker man som publik person ska vara lite mer ärlig med vad man vill presentera och uppnå med det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *