Kategorier
Vardagstrams

Nämen grattis på kvinnodagen då!

Den internationella kvinnodagen kommer och går varteviga år, men visste jag inte bättre så skulle jag tro att tiden stod stilla. I alla fall när det kommer till kvinnors rättigheter.
 
Bara senaste året har jag kunnat läsa om män som har mördat fruar och andra kvinnor, män som har begått övergrepp på underåriga flickor på badhus, män som har tuttat eld på förbipasserande kvinnor, män som har gruppvåldtagit flera kvinnor, män som…
ja har gjort det män har gjort mot kvinnor i tusentals år och fortsätter att göra dag ut och dag in trots att vi utlovas både krafttag och jämställdhet av politikerna.
 
Ny grej för i år är att frikända våldtäktsmän börjat anmäla sina offer för förtal. Nu är det inte bara fritt fram att våldta, man får också betalt för det! En snubbe som precis fått ett stort skadestånd kunde glatt meddela att han bokat en resa till Miami
med pengarna. Kul för honom! Vilken vinst va? För oss kvinnor har världen blivit mycket mycket mindre dock. Vem kommer våga anmäla om man riskerar att åtalas för förtal? Hur kan vårt rättsystem se ut så här? 
  
Och som vi svenskar koketterar med hur jämställda vi är. Det är fan pinsamt. 
 
 
(null)

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Nämen grattis på kvinnodagen då!”

Ja grattis då..Vad hände kan man ju undra. Rättssystemet och otryggheten är katastrofal. Läser också nyheter och tidningar och blir helt uppgiven av alla sjuka brott. Tiden står inte bara still den verkar gå riktigt bakåt när det kommer till kvinnors rätt till trygghet och rättsväsende. Tycker det inte räcker med att skylla på invandring av folk som kommer från länder som är kvar på 1200 talet. Hur blev det där med integration egentligen..där hör väl kvinnosyn och våra seder och bruk till tycker man. Förövrigt sitter de ju inte i våra rättssystem precis, som jagar Assange världen runt för ett påstått tafsande, medan Svenska kvinnor som blir utsatta för grupp våldtäkt "inte skriker tillräckligt högt." Sjukt är det! Så tänker jag på yngre generationer och de kommande när barn växer upp och undrar hur det ska bli. Hur mycket influenser kommer det utomlands ifrån när det gäller kvinnors rättigheter också nu med Europa och globalisering kan man undra. Det är som sagt ett mycket större och vidare område än när mina barn växte upp.
https://www.youtube.com/watch?v=hl4NlA97GeQ
http://www.minnenasjournal.nu/kvinnokamp-under-150-ar/
http://offensiv.socialisterna.org/sv/1141/analys/11329/

Usch det här gör mig sååå upprörd. Det räcker fan inte med en nyckelknippa. Blir man överfallen kommer de från ingenstans och man faller till marken utan att hinna reagera. Nu har jag haft turen och försynen kanske att inte råka ut för ett överfall, men kan mycket väl tänka mig att det går så fort så man inte hinner med snabba reaktioner. Det skulle vara om man får in nycklarna i revbenen och en riktig knäing, spark mellan benen och ett slag på strupen kanske, så åker man dit för dråpförsök istället. Men det måste sitta ordentligt annars ligger man ännu mer risigt till. Det är ju galna sjuka människor som begår såna här brott. Nä..inte gå ensam, undvika att vara ute 4,5 tiden på natten, en självförsvarskurs, kampsport, pepparspray, knogjärn, en handgranat..kanske en k-pist också kan vara bra med tanke på vårt icke fungerande rättssystem.

Fan, du har så rätt. Snackade med en kollega som ojade sig över den radikala feminismen och världen hennes son kommer att växa upp i. Hon har även en dotter men henne nämnde hon inte. På internationella kvinnodagen är ändå män viktigast 🙁

För att förfalla till en klyscha: Jag tror att alla vi som nu "envisas" med att påtala orättvisorna, och att reagera mot dem, sår frön.
Resultatet kommer att märkas mer sen. Förhoppningsvis hinner vi få ut nåt av det också.

Jag tycker att du låter lite väl negativ nu.
Jämställdhetsarbetet kanske inte alltid går så snabbt men det går ändå framåt.
Mycket jämställdhetsarbete pågår på många arbetsplatser och vi arbetar aktivt mot trakasserier vare sig de är sexuella eller av annan art.
I skola och förskola pågår ett aktivt värdegrundsarbete som ingår i deras uppdrag.
Värdegrunden omfattar:
– människolivets okränkbarhet
– individens frihet och integritet
– alla människors lika värde
– jämställdhet mellan könen
– solidaritet mellan människor
Mer finns att läsa på
https://www.skolverket.se/skolutveckling/vardegrund
Om vi alla strävar mot samma mål så kommer vi framåt.
Det handlar som jag ser det inte bara om kvinnors rättigheter utan om alla människors rättigheter.
Aftonbladet har skrivit lite om bakgrunden till internationella kvinnodagen om någon är intresserad
https://www.aftonbladet.se/nyheter/godanyheter/a/yvVAna/internationella-kvinnodagen–darfor-uppmarksammar-vi-8-mars

Skulle spontant säga att det vore toppen om det kunde swishas en direktörslön till Cissi för vad hon får utstå för att ha gjort den insats hon gjort. För samhället. Eller om hon hackar lite konton själv eller nåt :). Att det på riktigt från åklagarhåll ses som att det finns ett "samhällsintresse" i att driva ett åtal om grovt förtal. Och det gör det ju, enligt juridiken.
Bara det att det aldrig hade blivit så om det inte hade funnits en man med en position som nu "svärtats ned" med i mixen. Årets deppigaste nyhet alla kategorier. Är alltså inte Virtanen själv som driver detta utan Åklagarmyndigheten å alla skattebetalares vägnar. Dessvärre :/. "Viktigt att staten tar det på allvar, visar att domstolarna inte flyttat ut till kommentarsfält på Internet". Det är logiken. Finner inte ord. Alla vet att Metoo inte hade fått samma genomslag utan konkreta utpekanden… Verkar inte heller finnas så mycket som skrämmer den här typen av man med kompisar så vad är alternativet? Givet att en anmälan blir "ord står mot ord". Grovt förtal. Ett skämt är vad det är.

Om Cissi blir fälld för grovt förtal ger jag på riktigt upp. Då visas rättssystemet att det inte bara är snudd på lönlöst att anmäla en våldtäkt och försöka skipa rättvisa – du kan bli bestraffad för det också.
Är snart färdigutbildad jurist och detta gör mig gråtfärdig. Jag vet att detta är väldigt komplext men ändå.

Jag har precis lyssnat på penntricket avsnitt 28. Angående det med att stress är en risk för hjärt och kärlsjukdomar. Forskning har visat att utsättas eller bevittna våld i nära relation ökar risken för hjärt och kärlsjukdomar men även cancer eftersom det är extremt stressfyllt. Så det är ju intressant att leka med tanken att det är farligare att vara kvinna i en heterorelation än att vara tjock. (Var på en föreläsning om våld i nära relation då föreläsaren berättade om detta och hänvisade till forskning i USA som heter ACE. Vill tillägga att ju fler traumatiska upplevelser ju större risk.)

Till L: Håller helt med om att det är jäkligt tråkigt med Cissi. Men jag vill, som jurist, verkligen uppmana (med all vänlighet) att inte uttala sig om att rättsystemet är ett skämt om man inte är insatt i juridik. Förtal är förtal och tar ingen hänsyn till diverse händelser i sin paragraf, utan är neutral. Det hade likaså blivit samma sak om en man "svärtats ned", vilket jag vet eftersom jag varit delaktig i sådana processer. Även varit delaktig i att se till att flera män förlorar vårdnaden om sina barn, blir dömda för misshandel/våldtäkt (trots att det framstår i media som att de alltid går fria). Så är inte fallet. Menar verkligen väl och vill att folk ska ha förtroende för vårt rättssystem. Som delaktig i det har jag det, likt majoriteten av oss som jobbar i det. Faktumet att något står "ord mot ord" har att göra med bevisvärdering, vilket är något som genomsyrar alla delar i olika brott/tvister i dagens juridik.
Jag tycker givetvis att det finns saker med juridiken som kan förbättras, exempelvis strängare straff vid våldtäkter, misshandel och dylika brott. Men det är viktigt att förstå sig på hur juridiken fungerar, innan man uttalar sig om den, för den är komplicerat men makes sense när man satt sig i den (på riktigt). Om någon läser det här, uppmanar jag er också innan ni uttalar er om domar, att faktiskt läsa domen. Media vrider och vänder i princip alltid på allt som sker. Det går att begära ut alla domar som inte omfattas av sekretess via rätt domstol, det är bara att maila och fråga 🙂

Till ovanstående: det är ett dubbelt feltänk.
-Medborgarna finns inte till för juridiken utan juridiken finns till för medborgarna – främst de svaga tex de som drabbas av sexuellt våld. Om din "juridik" inte kan skydda de svagaste – varför ska den då finnas? De starka klarar ju sig ändå.
-All text är skriven av människor. Gäller också juridiken ( som oftast är skriven av män/från ett manligt perspektiv). Den ska också TOLKAS och BEDÖMAS av människor – idag sker det utifrån ett manligt synsätt. Varför vägrar tex domare och andra jurister att ta till sig forskning om just sexualbrott? ( Det gick ju bra att plocka in forskning då det gällde att bortförklara mäns våldtäkter med att de sov).
Rättsväsendets oförmåga och ovilja att garantera kvinnor säkerhet är en utav de allra viktigaste frågorna och borde vara en valfråga.

Till – Håller med om att media vänder och vrider men tycker inte ditt argument om ett rättvist rätts system håller i mångt och mycket. Det har vi alldeles för många exempel på. Du kanske ska vara neutral i ditt yrkesutövande men tror inte alls du är neutral när det gäller ditt yrke som sådant.

Tycker ni inte att det låter lite som en konspirationsteori det här inlägget. Det är så överdrivet. Så för att man läser att män mördar och våldtar varje dag på nyheterna så betyder det att rättsystemet inte fungerar och kvinnor har mindre rättigheter än män? Så tills mord och våltäkt slutar ske helt o hållet så är kvinnor förtryckta? Vad sku måsta vara sant för att ni sku kunna konstatera att kvinnor inte är förtryckta eller har mindre rättigheter?

Vill ni ta bort rätten att anmäla förtal eller vad ??
Förstår inte vad i rättssystemet som ni tycker är problemet?
Straffsatsers längd absolut, det kan man diskutera men själva rättssystemet? Förklara gärna

Malin: vad är din egen take på att kvinnor mördas och våldtas? Vad beror det på? Tips: om du vill att vi andra ska tro på att du läst genusvetenskap svara inte: "pga ett fåtal sjuka individer"

Till Kim: Om du är intresserad av att veta mer om grunden till varför vårt rättssystem är uppbyggt som det är, tankar om vad det ska "åstadkomma", huruvida moral ska kopplas in i rätten eller om det ska vara fristående, så rekommenderar jag att du läser rättsfilosofi/allmän rättslära och djupdyker in i det. Det finns nämligen ingen poäng att uttala sig om fakta, om man inte själv kan faktan. Det enda det resulterar i en spridning av rädsla till följd av okunskap.
Det är VIKTIGT att ha tilltro till vårt rättssystem. Om man vill ändra hur det ser ut, så är man välkommen att ta del av den världen som praktiker. Då åstadkommer man troligtvis mer än att uttala sig i kommentarer på Internet. Jag kämpar dagligen för kvinnors rättigheter av den anledningen att jag vill åstadkomma en förändring, exempelvis kring strafflängder. Domstolens aversion mot faktakunskaper om exempelvis "frozen fright" är ingenting man kan hänvisa till som bevis för att det präglas av ett manligt synsätt. 1) jag har varit delaktig i mål där det lagts fram och godtagits 2) begär ut 100 domar och sätt dig in i hur tanken bakom exempelvis sexualbrottsavgöranden är.
Rätten har INGEN oförmåga eller OVILJA att garantera kvinnors säkerhet. Det är otroligt läskigt när folk uttalar sig på det sättet, för du har 100 % fel. Det finns ingen oförmåga eller ovilja. Det kan föreligga brist på kunskap i somliga fall, precis som det gör i alla andra tusentals delarna av alla rättsområden som finns.

Till dig som anser att vår rättssäkerhet är tillfredsställande,
Vad beror det då på att statistiken över övergrepp på kvinnor, anmälningar, domstolsbehandlingar, fällande domar ser ut som den gör. Det måste väl ändå anses vara ett problem?

Lisa:
Därför att vi har en princip som heter hellre fria än fälla.
Dvs att vid otillräckliga bevis så friar man den anklagade.
Det gör att vi inte behöver riskera att bli skickade i fängelse utan att det finns tillräckliga bevis.
Vid sexualbrott står oftast ord mot ord.

Funderat vidare på t-shirtar och din konst. Jag tänker att det kanske blir dyrt om du vill hålla en bra kvalitet på själva trycket av dina motiv och att det är därför det drar iväg kostnadsmässigt. Men kan du inte tänka dig att trycka upp enkla t-shirts med motiv på dig när du äter typ gifflar med texten "sponsor" eller något annat skojigt provokativt (kanske bara text)? Du kan ju ha en säljdrive där man kan få köpa en sådan t-shirt mot en swishad summa. Då är det ju inte så noga med kvalitén utan det är budskapet till omvärlden som är primärt (samt att du får betalt för ditt feministiska jobb såklart).
Äsch, ska ej tråka ut dig med detta men jag tycker det är en kul idé och hoppas du hittar en lösning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *