Kategorier
Vardagstrams

Vi har ett politiskt ansvar, ta det på allvar!

Så var det feministisk marknad i helgen. Det var kul! Det är alltid kul, jag gillar det mer än jag trodde, inte bara för att man säljer lite utan för att man får träffa massa feminister och kvinnor. För att ni kommer och berättar hur mycket jag har betytt för er feministiska födelse och utveckling. Det
är så jävla häftigt. Ja det är lite genant och ja jag har svårt för det sociala men ändå så häftigt. 
 
Gjorde en snabb omröstning på instagram för nån vecka sen där jag ställde frågan om jag varit avgörande för just följarnas feministiska födelse och över 7000 svarade medan den låg uppe. Alltså svarade ja. Hur många som svarade nej var inte relevant för
även om det är resten av mänskligheten som säger nej (för så är det väl) så var det sjutusen personer som jag fört in på rätt väg. Sjutusen människor som jag gjort skillnad för. Och jag gissar ändå att siffran är mycket högre med tanke på att det
var en omröstning i stories på instagram under 24 timmar. 
 
Och sen tänker jag på alla de där sjutusen personerna och vilka de har i sitt liv, vänner, familj, barn, föräldrar, kolleger… alla de som man snackar med. Och hur många feminister de i sin tur skapat eller möjliggjort. Så häftigt. Så när jag känner
att vem fan är jag och vad gör det för skillnad så tänker jag på det. Prata med folk om politik, så pratar de med folk. Och det gäller ju er också. Om man bara kan förändra EN människa så gör man skillnad.
 
Och nu i valtider, i helgen så går ni och röstar (!!!), så är detta extra viktigt. Akut till och med. Prata med alla ni känner. Speciellt om ni har sverigedemokrater i er närhet. Slå hål på argumenten. Fråga vad som är viktigt för dm och förklara på vilket
sätt SD inte är rätt parti då (för det är de inte). 
 
Och ni som vacklar och är osäkra och känner att fan alla partier är samma skit och jag är inte ense med nån helt. Lyssna: 
 
1. GLÖM DETTA med att vara ense med alla. Det kommer aldrig ske. Aldrig. Du väljer ett parti som har samma värdegrund och vision för framtiden som du har. Även om ni inte håller med varandra i frågan om föräldraförsäkningen. 
 
2. Nej alla partier är inte samma skit. En del för en högerpolitik som gagnar de som har. Och en del för en vänsterpolitik som vill att alla ska ha det drägligt, till och med om man är sjuk, lat, dum, inte vill jobba. Och så har vi ett parti som vill
oss illa. Som hatar Sverige och vill efterapa typ Ungern. Ni vet. 
 
3. Rösta inte egoistiskt. Rösta för alla de som saknar dina privilegier. Du kommer klara dig. Det finns andra som inte gör det. 
 
4. Om dina viktigaste valfrågor typ är ”stoppa böneutrop” eller ”billigare fastighetsskatt” så kan du dra åt helvete för hallå SNACKA om privilegier om det största problemet man har är att nån stor och ropar på arabiska nån kvart om dagen i ett område
du förmodligen ändå inte bor i. Fan kamma dig! 
 
Jag kommer rösta på Vänsterpartiet. Ifall nån inte redan fattat det. 
 
Puss på er!
 
Och glöm inte att en blank röst ÄR en röst för SD. Ta ansvar. 

(null)

(null)

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Vi har ett politiskt ansvar, ta det på allvar!”

Jag röstade Socialdemokraterna i år 😊
Min sambo gjorde också de.
Förra gången röstade vi S, V, MP och F! (3 var alltså men en olika)
Men min sambo röstade M gången innan då han inte var ihop med mig, bläää! Han röstade på dom för att några i hans närhet snackade om att dom var bäst, han har sagt att han ångrar att han inte läste på innan, då hade han aldrig röstat så..
Gillar dock Vänsters politik också men det blev S i år.

Du och uni (socialpsykologi och religionsvetenskap) är och förblir mina två stora aha-ögonblick. Det är några år sedan jag blev av med mina skygglappar för ögonen nu, men jag vet fortfarande vad det berodde på och du spelar en stor roll i det. Jag vet att mitt tjat i sin tur har haft en stor inverkan på min syster och mamma.
Jag är miljöpartist i mångt och mycket men vill så gärna ha ett rosa parti i riksdagen så jag röstade på F! i förra valet och detta. Tror inte att de kommer in, men jag ger inte upp. Mp, V och F! är ”mina” partier och det visar sig även i alla valkompasser jag gjort. Hjärtat är rött och sitter till vänster.

Jag har inte följt valdebatter alls den här gången. Kanske därför jag tycker Sveriges politik är lite lamt. Det är som ett gungfly över hela Sverige nu känns det som. Det att "alla partier är samma skit" känns det faktiskt lite som. Vi är för lama vad gäller utrikespolitik. Det är så mycket som händer i världen som påverkar vårt land och jag tycker man borde vara lite mer på och krävande utrikes. Mot Ungern t.e.x och överhuvudtaget. Det är som en agenda som följs globalt och den är inte männsko värdig.
Jag tänker i alla fall rösta bort en militarisering med NATO och de som gör massor med pengar på vapenindustrin och brott mot mänskligheten. När vi inte har en vård som fungerar och folk, gamla, unga och och ofödda f*n dör pga av det. Men det verkar svårt faktiskt. det är som en agenda som följs rakt igenom och vi är alldeles för lama att stå upp mot dessa krafter. Här härjar både NATO och Brittiska bolag som vill skövla hela landet efter våra mineraler. Som med den kriminaliteten som kommer med Schengen..blåsta rent av.
Tror faktiskt många röstar efter plånboken. Livsvillkoren för barnfamiljer och många är så. Ja förutom dessa som profiterar på allt elände. Usch nä det är deprimerande, men så viktigt att rösta ändå.

Jag är en av alla de som svarade ja, du har verkligen öppnat mina ögon, för det är jag evigt tacksam. Jag röstar sannolikt också vänsterpartiet, rakt igenom i alla tre val.
Apropå att påverka, har du läst detta?!
https://www.dn.se/nyheter/politik/sa-tog-hogerpopulistiska-sidor-over-valrorelsen-pa-facebook-med-hjalp-av-sd/
"Graferna har tagits fram genom att spåra de konton som följer de stora antirasistiska och feministiska sidorna ”Lady Dahmer” och ”Inte rasist, men” å ena sidan och ”Politiskt inkorrekt” och ”Politikfakta” å den andra – för att se vilka andra sidor kontona är följare av. Baserat på den datan har flera hundra sidor tagits fram."
Vill bara säga att du är helt jäkla amazing och en sån inspiration!

Jag har röstat på både MP och V i tidigare val, och jag velar fortfarande mellan dessa. Oavsett MP eller V så är jag för vänsterpolitik (trots att jag har lite svårt för sossarna).
Jag har en anhörig som öppet berättar om hur hon kommer att rösta på SD, säger Åkesson har rätt i det och det. Jag vet att man ska ta diskussionen men jag orkar inte… Jag säger inte att jag håller med men jag säger heller inget alls. Däremot vet hon att jag är vänster och säger att det beror på min världsbild som ung… Givetvis bullshit då båda hennes syskon också röstar på vänstern.

Hur vet du att alla som läser här är privilegierade och ”kommer klara sig”? Vi har inte alla en snubbe som är mångmiljonär vet du.
Har svårt att ta din politik på allvar i och med att ni mångmiljonärer. Det i kombo med att du förfasade dig över eventuella utländska och/eller fattiga grannar i framtiden gör att det blir än svårare.

Ni har pengarna i ett aktiebolag och kan ta ut utdelningar som skattas med högst 20% jämfört med 50% för vanliga arbetande. Ni kommer inte behöva betala de skattehöjningar som V och S planerar.
Smoothiesocialister skulle man kunna kalla er.

Vanliga arbetare betalar inte 50% skatt. Det gör däremot min man på övre delen av sin lön. Det är alltså bara höginkomsttagare som betalar 50% och då enbart på viss del av lönen. Sluta far med osanning nu.

Gränsen för 50% skatt går vid 37 000 kr i månaden en lön som både barnmorskor och sjuksköterskor kan komma upp i om de jobbar natt eller helger. Om man är delägare i ett aktiebolag som din man är kan välja hur mycket man tar ut som lön och hur mycket man tar ut som utdelning. Utdelningen beskattas bara med 20 %. Det är lägre skatt än ett restaurangbiträde betalar.

Den ”vanliga” skatten för löntagare är 32% dvs betydligt högre än skatten på aktieutdelningar. Vilken mix av utdelningar och lön som ni tar ut har jag såklart ingen aning om. Det väljer ni själva.

Nej det väljer vi inte alls. Det finns inga aktieutdelningar. Oskar är anställd på Avalanche och hans egna företag är inte aktivt. Du vet, alla som har råd kan skaffa AB. Det betyder ingenting.
Men för att tydliggöra: menar du att Vänsterpartiet för en politik som gagnar rika?

Nej. Det menar jag inte. Men personer som äger bolag kan komma undan Vänsterpartiets skattehöjningar på löneinkomster och istället – lagligt – ta ut pengar med mycket låg skatt. Ni har ett val. Vi som bara är anställda har inget sådant val.
Nog om det. Vi tycker olika. Jag vill ändå tacka dig för att du svarade på mitt inlägg.

Nu såg jag hela ditt svar. Om din man inte är delägare i bolaget han jobbar på blir saken naturligtvis annorlunda. Då hade jag fel och ber om ursäkt. Tack ändå för den lilla debatt såhär fem dagar före valet!

Det är allt annat kapital som kan betala ut lön till individerna som inte beskattas tillräckligt globalt. Vi kommer nog komma dit att det är möjligt med ett globalt skattesystem men det är inte individbeskattning som är den stora knäckfrågan. Är sorgligt att vi är kvar och tjafsar på den nivån när det enda fokuset borde vara att få till en progressiv, global beskattning. Om man kunde beskatta världens rikaste ett par procent till så skulle det räcka för alla. Fördelningen av rikedom är helt skev, har pågått sen 70-talet. Medelklassen har inte blivit rikare i proportion till de allra rikaste och det är ett stort problem. Ojämlikhetens konsekvenser är en global fråga just nu.
Kan någon begåvad förklara vad det är för fel på champagnesocialism, eller ”smoothiesocialism”? Ser inga män som beskylls för att vara det. Alltså på ett feminisitiskt forum beskylls författaren själv för att vara radical chic. Av andra kvinnor.

Jag vet inte riktigt vad champangesocialist är men det brukar kastas på feminister som vill ha välfärd och trygghet men ändå är för en högerpolitik. Samt feminister som förespråkar socialism men ändå lever lyxliv på andras bekostnad. Dvs nån som vill ha socialism fast bara lite och samtidigt liberala lösningar.
Jag är för övrigt 100% för en vänsterpolitik, min privata ekonomi har inget med saken att göra, jag lever inte lyxigt och har inga dyra vanor annat än lite för mycket avokado varje månad. Men visst, blir man automatiskt en champagne- eller smoothiesocialist för att man har gott ställt, ja då är jag väl det.

"Smoothiesocialister"…*S*…SalongsFNLare hette det förr. Som Liberalerna som vill ha "NATO och ökat försvar på Gotland" och samtidigt värna om vården, assistansersättning o.sv. Det med att lägga en jäkla massa pengar på NATO och vapenindustrin bekostas faktiskt av skattebetalare och det kommer bli väldigt dyrt med NATO.
Precis som "Ekologisk hållbarhet"..det vore ju ide att säga nej till NATO och kärnvapen då till att börja med! Och vi ska ta hand om de som flyr från krig och elände och folk ifrån länder där de ger blanka f*n i social trygghet, medan folk faktiskt dör i massor i det här landet "i brist på vård" som börjar likna ännu ett folkmord och både gamla och unga far illa..
Nä.. det här går inte ihop. It´s something wrong with this picture!

@LD
Men alltså vad man röstar på är ju väldigt komplext och följer ingen direkt logik. Absolut att högern för en rik politik och Vänsterpartiet det motsatta, men vad man röstar på är ju 100% en identitetsfråga, och liksom frikopplat från materiella omständigheter ändå. Finns många som röstar höger för att de drömmer om ett bättre liv (och ibland kan de uppnå det, ibland inte, men sånt är mycket tur, flyt, slump, timing). Det klassiska inom media är ju att rösta rött, det har väl att göra med att journalistik rent identitetsmässigt är mer till vänster än till höger. Uppgiften är att granska makten liksom. SD har många manliga väljare och Vänstern många kvinnliga.
Tycker termen verkar likna "lyxfru", vad är det ens? Upplägget för många av de där är att de har rätt till väldigt lite eller ingenting (knappast hälften) och de byts ut rätt friskt. Kanske ser glammigt ut och visst, en hel del fördelar i form av livsstil. Är väldigt lätt att hitta en ersättare dock. Hört en retoriker använda det och tycker det reproducerar synen på kvinnan som en container, typ. Ju högre upp i maktpyramiden man kommer desto mer patriarkalt blir det och alla som uttrycker annat än tacksamhet mot männen och systemet blir liksom "champagnesocialister", "smoothiesocialister", "lyxfruar" osv. Är någon sorts Mr Grey-Stockholmssyndrom.
Lyxliv på någon annans bekostnad? Simon Sköld är cool som har en äldre kvinna medan tjejer som gör samma är "lyxfruar". De har 150% ansvar för allt annat än just inflödet av pengar och det är inte alltid kul. Det hårda jobbet är ju det som pågår hemma, inte på kontoret. Och vad är "lyxigt"? De flesta på Lidingö lever inte som Isabella Löwengrip direkt. Och resten som gör det bloggar definitivt inte om det, är ett unikt fenomen på det sättet. Skulle säga att de allra flesta bränner lönen på huslånet, bilen, avokado, occasional Thailand och jobbar iaf 60-timmarsveckor inom något kvalificerat (lång utbildning, studielån osv) för att få det att gå runt.
Det är inte en "prioriterad fråga" liksom, de flesta verkar inte förstå att upplägget för att männen ens ska kunna jobba så här mycket är ju att någon annan sköter resten. Även om man KAN outsourca allt så väljer ju väldigt få det i praktiken i och med att man har dåligt samvete över att det jobbas så pass mycket inom familjen. Det gör man ju för att skapa möjligheter för sina barn också, är inte så svart/vitt som att man väljer "självförverkligande över barnen". Alla kämpar väl för en bättre tillvaro utifrån sina förutsättningar. Så länge vi har upplägget med kärnfamiljen så kommer det här att bestå i någon mening.
White tears men varför är du en smoothiesocialist och Simon kan "komma undan" med att vara cool? :/

Hej, jag kommer också att rösta på Vänsterpartiet och jag har väldigt höga förväntningar på att det kommer att gå bra för dem. Kanske för höga.. Förresten fina foton på dig, men blev lite fundersam på den översta. Är det en snubbe som delvis skymtas i din armhåla? 🙂

L
En helt seriös fråga från mig som inte är särskilt vänster men gillar att utmanas… varför är det egentligen ett stort problem att medelklassen inte blivit rikare i proportion till de allra rikaste?
Min förståelse av rådande system är att.. ja, det är fett skevt, men även om de allra rikaste blivit ännu rikare, så har inte de fattiga blivit fattigare. Tvärtom har världsfattigdomen halverats tack vare fria marknader på typ 10-12 år (rasande fort!). Det hade inte kunnat ske om världens länder gått över till ren socialism (exemplen är otaliga, Venezuela det mest moderna exemplet).
Den svenska medelvägen gillar jag dock, vi lyckades ju att förena fri marknad med mycket omfördelning.

Ta ansvar. Tänk efter / 09/04/2018
Tänkvärt! :https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1140963?programid=793
”En tickande bomb. Om rädslans roll i politiken.
44 min- sön 02 sep kl 17:00
Vi befinner oss i en ”rädslokultur”, säger förståsigpåarna. Stämmer det, och vad är i så fall utmärkande för en sådan? Lars Fr H Svendsen och Lasse Dencik tänker högt”
Här har både höger och vänster – hetsare en del att fundera över. Vad får vi för samhälle med mer hat hets och att det är motståndarens fel? I stället för att slappna av tänka efter reflektera. Framföra argument sakligt och moget. Lyssna.
Något den här bloggen också borde ta sig en funderare på. Bidrar den till något gott med sitt hat och hets och höga tonläge? Eller skapar den mer rädsla osäkerhet och polarisering. Feminismen har eg samma mekanismer som rasismen. Bara fienden som är olika.

Jd skrev: "varför är det egentligen ett stort problem att medelklassen inte blivit rikare i proportion till de allra rikaste?"
Det är också en fråga jag ställer mig emellanåt. Är Jante så stark att vi, fast vi får det bättre, har det riktigt bra till och med, i den svenska medelklassen, att vi inte kan unna andra att få det ännu bättre? Jag tycker inte det är ett problem att någon som redan är rik, blir ännu rikare i snabbare takt än jag ökar mitt kapital.
Problemet, som jag ser det, är inte att de allra rikaste snabbare får mer än medelklassen,
PROBLEMET ÄR att de allra fattigaste får det sämre och blir fler. Visst siffrorna de senaste åren påverkas antagligen en del av det stora antalet migranter som kom 2015, varav många tillhör de fattigaste i Sverige och många ännu inte kommit in och bidrar positivt till välfärdssystemet. Förhoppningsvis kommer det med tid att ändras och vi får en positivt effekt av befolkningsökningen så vi kan skippa de hårdare regler som de stora partierna nu vill permanenta och gå tillbaka till att vara ett inkluderande land som hjälper de människor som behöver det som mest.
Jag har inget emot skillnader. Jag tycker inte att rättvisa kan definieras genom att alla skall ha lika mycket.
MEN jag är för medmänsklighet. De som har råd får gärna, i högre utsträckning än de gör nu, hjälpa till att lyfta människor ur fattigdom. Skillnaden mellan medelklass och de rikaste ökar … skit samma, vi har det bra i medelklassen …. de fattigaste svälter, och/eller äter dåligt för att de tvingas välja mellan att köpa mjölk eller en lördagsgodis till barnen (det är ingen överdrift, jag känner människor som tvingas göra de valen, människor för vilka det alltid har ett pris, som ingen borde behöva betala, att unna sig eller sina barn något).
Tyvärr så verkar inte mänskligheten fungera så att alla som borde inse att de har mer än de någonsin kan nyttja eller ha glädje av bidrar till att göra det bättre för de som har det sämst, utan istället samlar på hög. En omfördelningspolitik är därför nödvändig för att alla skall få det drägligt, eller förhoppningsvis till och med bra. Men att det skulle vara ett problem att de rikaste blir rikare snabbare än medelklassen förstår jag inte. Som sagts är problemet att de fattigaste blir fattigare och fler.

De fattigaste blir inte fler och ännu fattigare. Vad är det för dumheter? Proletariatet är dagens välmående medelklass som aldrig kommer resa sig och göra revolution. Marx hade fel och liberalismen har vunnit. Det är verkligheten.

Rika människor förbrukar mer av jordens resurser än fattiga gör. Om alla skulle förbruka lika mycket som en genomsnittlig svensk skulle det krävas 4 jordklot för att det skulle gå ihop.
Det fattigaste behöver få det bättre och då måste resurserna tas någonstans ifrån.

@JD
Det stora problemet är fortfarande ojämlikheten, att det som skapas kollektivt av alla (jo, alla, arbetare, medelklassen, statens infrastruktur) inte kommer tillbaka till statskassorna på det sätt det borde. Överskotten ackumuleras hos ett fåtal individer som tillsammans äger hälften av jordens tillgångar (allt sånt som vi inte kan vara utan för att leva våra dagliga liv). Historiskt så vet man att det skapar konflikt. Alla moderna västländer har en massa utmaningar att möta och skulle behöva medel för att kunna göra det. Migrationen, klimatfrågor, listan kan göras lång. Handlar INTE för mig om att folk ska ”skärpa sig” eller att vi inte ska ha in vissa i landet överhuvudtaget.
Jag vet inte, är inte något som går att lösa av en enskild regering men det behöver inte späs på ytterligare, därför röstade jag på Vänsterpartiet. Klyftorna är enorma, högerpartierna flirtar med de intressen som skapar dem och mycket välfärd har reats ut. Högern som är så bra på ekonomi har sålt ut saker på ett helt bisarrt sätt. Hade varit bra att ha kvar. Rent ekonomiskt.
”Staten” som tanke är inte så dum, ändå den som sitter kvar med Svarte Petter när intressena har plockat vad de var intresserade av som kunde gå med vinst. Är inget man kan beskylla ett vinstdrivande företag för heller, handlar om att inte erbjuda möjligheten från början.
Är ofta ute i Tensta/Rinkeby för att låna böcker (de har de bästa bibliotekarierna nämligen). Ser absolut inte konceptet ”Möjligheter, Skyldigheter, Rättigheter”, ”Nu tar vi tag i Sverige” hända i verkligheten. Är inte min upplevelse alls. Lägg till SD på det. Tycker det insinueras att vissa ska skärpa sig, gällande saker de inte rår för.
Läste Zadie Smiths ”Feel Free” (kvinnligt geni), är en antologi på olika teman med vad som hänt/händer hos individer med den här utvecklingen. ”What kind of happy person needs to be seen ordering a £5000 cocktail?”. Det finns då en marknad för det här i London, medan vi fortfarande diskuterar OM vi har råd att erbjuda alla inom EU en dräglig tillvaro.
Av all utveckling som har skett med automatisering och digitalisering så har värdet av den hamnat hos ett ”gäng” som lever det livet. Är helt oacceptabelt och kommer såklart leda till någon typ av katastrof för att saker ska bli rättvisa igen. Påminner om Marie Antoinettes ”let them eat cake”.
Har röstat höger när jag var yngre men man kan som bekant ändra åsikt, gör inte fysiskt ont.

Jag missade röstningen! För min del har din influens lett till att jag blev extremt ifrågasättande av min 10+ åriga relation och till slut faktiskt lämnade den. Ja det var mitt beslut att lämna och egen fri vilja osv men om jag skulle tvingas ge 3 stora anledningar att jag tog steget vore du 1. Jag är nu ensamstående mamma och MYCKET fattigare men kvävs inte dagligen av att vara någons mamma och projektledare. Så jag tror du har en enorm politisk och social påverkan och jag är helt övertygad att du (tsm med Cissi Wallin m fl) kommer skrivas in i historien.

L
Tack för svar 🙂
Tänker att det trots allt är tur att folk röstar olika och att vårt demokratiska samhälle går åt lite olika ideologiska riktningar, det balanserar upp. Socialism när den renodlas är inte vacker (inte ens fastän "tanken är god") när de rikas pengar tvångsomhändertagits klart. Nationalism vill jag inte ens börja skriva om när den går för långt! Som liberal ideologiskt fattar jag att det också skulle bli ett alldeles för kallt och utsatt samhälle om man drog den till sin spets, även fast frihet för mig är det enskilt viktigaste.
Tycker nog vi skapat rätt bra samhällen i Skandinavien, men både frihet och sociala reformer. Jag betalar gärna den högsta skatten i världen om jag kan lita på att statens kärnverksamheter och vård, skola och omsorg prioriteras. För att det ska hålla krävs att en viss mängd av befolkningen arbetar och betalar skatt, så det är väl där man ska lägga fokuset antar jag.

@ Jd
Detsamma!! ABSOLUT. Finns också begrepp inom ekonomisk forskning som benar ut att just den tilliten måste finnas hos gemene skattebetalare. Att man betalar in till statskassan och sen får ut exakt samma barnbidrag, har samma taxa för sjukvård – är rätt unikt och det finns en tanke med det. I de flesta system varierar det och många länder inom EU har fortf text sambeskattning för familjer.
Samhället är ändå orättvist fast ”allt är utjämnat”. Även om skola och sjukvård är gratis så får de redan privilegierade ut bättre skola och bättre vård. Det fortsätter liksom vara orättvist ändå. Jag har hittills inte träffat någon som aktivt inte vill göra det bästa av sina liv. Även om JAG kanske tittar på någons situation och tycker att hen bara kunde ”ta sig i kragen”, ”göra högskoleprovet” osv osv så är det ju genom mina förutsättningar. Sen är segregation obviously ett jätteproblem, försvårar social rörlighet rent generellt. Om något så är den låga sociala rörligheten ett kvitto på att de här mönstrena är otroligt starka, även om vi jämnat ut mycket så är det ju så att alla former av kapital går i arv. Hemmets läroplan trumfar skolans alla dagar i veckan.
Okej, barn till medel- och överklass kan skämta om fattigdom på CSN, klara studier och extrajobb och ta sig fram för att man vet hur man gör och har stöd hemifrån. För en annan är det här monumentala steg att komma över även om man på pappret har samma möjligheter. Att inse sina privilegier är en seg och stundtals deppig process. Mycket peppigare att tänka att man lyckas med det man lyckas med för att man är bra snarare än att du har tur…
Om något så kan alla döma mindre, du vet liksom ingenting om vad en annan person går igenom eller deras bakgrund oavsett hur glammigt deras liv verkar eller vad de ser ut att ha för möjligheter att göra annorlunda än det de redan gör.
Vi är rätt snabba på att dra fördomsfulla slutsatser om varandra, ofta hjälpta av typ Google/Facebook för att liksom klura ut vem man pratar med. När man väl lärt känna en person så har man ju typ inga fördomar kvar, men liksom
vi/dom tjänar ingen på oavsett vilka grupper man ställer mot varandra.
Som du säger, oavsett om det är socialism eller fascism som ballar ur och blir diktaturer så är det inget vi vill ha. Oppositionen behövs… Demokratin är rätt hotad just nu, vi minns dåligt. Alla som läser här inne är ju privilegierade i en eller annan mening och kan göra skillnad.

Håller med om i stort sett allt. Tyvärr tror jag att många som röstar SD är utom räckhåll i diskussioner. Min förhoppning är istället att särskilt nå de som inte tänker rösta eller tänker rösta blankt (vilket jag uppfattar som att inte rösta alls). Soffliggarna kan förändra valresultatet! Sist röstade ca 86 procent, tänk om alla soffliggare röstade rött-grönt-rosa!

Jag gillar Sjöstedt och tycker han är helt fantastisk. Och vänstern behövs då deras värderingar är de vi aldrig får glömma. Men vänster partiet skulle aldrig kunde leda landet, på samma sätt som SD aldrig skulle kunna göra det. Våld och extremisme kommer ju mest från högerkanten, men också från vänstern. Problemet uppstår när man inte får tycka olika och klandras för sina val och här är den extreme högern och vänstern faktisk lika illa. Ibland får jag känslan här att man inte kan vara feminist och liberal på samma gång, men det är kanske jag eller? Vill förtydliga att jag aldrig i mitt liv skulle rösta på SD. Men jag tycker t.ex. att ALLA religiösa friskolor borde läggas ner. Och nej, böneutrop är ingen viktig fråga, men i min optik borde det faktisk inte tillåtas. Religion trycker ner folk, begränsar dem – speciellt kvinnor – och i ett sekulärt land, borde man inte ta hänsyn till det (ge mig gärna exempel på ett välfungerande religiöst land?) Jag anser mig vara ateist och feminist.
Sedan vill jag att du funderar på detta, min sambo frågade nyfiket varför kvinnor är så kassa på att stå upp för varandra. Jag svarade att det hade med patriarkat att göra, vi tävlar mer än män på många sätt, pratar skit om varandra för att vi inte vågar stå upp mot män, som ju egentligen de som är problemet. Men när ska vi göra upp med det? Det kommer så dumma kommentarer här på din mans inkomst, som är så crazy jag häppnas. Samtidigt väntar jag på en shitstorm varje gång jag kommentera här…

Vänsterns våld är ju generellt självförsvar. Våldsvänstern exempelvis utgör ju inget hot mot dig eller mig eller normala människor. Deras våld riktas mot öppna nazister. Det är inte ens jämförbart på minsta nivå med det våld som högerextremisterna står för. Det är ju ganska stor skillnad.

Jag tycker det är skitläskigt att SD verkar bli så stora. Mardrömsscenariot är att SD får 25% eller mer och M blir så maktkåta att man bildar regering med dem….. Men ibland tänker jag att det bästa kanske vore att de fick lov att sitta i regering och vara den som ska ha ansvaret. Det är ju så himla lätt att stå i opposition och bara peka på allt som är fel. Partier som sitter i regering och tvingas vara den som gör något och inte bara säger nej åt allt tappar oftast i popularitet (som MP t ex).

Har jag ett ansvar?! Det är väl ändå politikerna som har ansvar att presentera en politik det går att rösta på? S,V och MP är skattehöjarpartier som saknar politik för långvarig tillväxt. Med dem blir det ekonomisk katastrof senast nästa lågkonjunktur om några år. Historien förskräcker och dom ljuger och hycklar och skyller alltid allt på alliansen. Ansvarstagande 0. Liberalerna kan tänka sig släppa fram S till regeringsmakten. Helt otänkbart för mig. KD saknar feministisk analys i sin politik. Inget för mig. C och M har inte fattat demokrati när dom styvnackat hävdar att alliansen är ett regeringsalternativ utan samtal med SD. Inte trovärdigt. Och SD går inte rösta på pga deras migrations/integrationspolitik. Och Fi..nä orkar inte. Varför finns inget alliansparti som säger sig vara beredd att prata med alla oppisitionspartier inklusive SD för att få igenom sin alliansregerings politik i riksdagen? Det är för jävla fegt och svagt. Därför ligger ansvaret inte hos mig utan hos våra politiker om jag i detta väl röstar blankt. Förhoppningsvis blir också blankröstarpartiet största parti i detta val. Skulle skrämma skiten ur hela det veliga ryggradslösa politiska etablissemanget i det här samhället.

Jag vet inte om jag håller med om att S, och MP gynnar dem som har det sämre i samhället. Hur kommer det sig att dem har skärt ned LSS bidraget? Många funktionshindrade som behöver hjälp får inte den, det tycker jag är omänskligt och fel. Sjuka och funktionshindrade är dem människor som verkligen behöver hjälp!
Tycker inte heller att man ska glömma viktiga saker som t.ex. liberalerna åstadkommit, allmän rösträtt och kvinnors rösträtt. Tycker även att man ska se vad partier/ideologier faktiskt har åstadkommit och inte bara vad dem säger.
Sen tror jag att det bästa är en balans mellan liberalism och socialism! Inget är svart eller vitt.
Dock är det inte så enkelt som att bara höja skatterna för att få en bättre välfärd. Kom nyss en undersökning där fallet faktiskt var tvärtom. Låga skatter för exempelvis företag främjar deras verksamhet, vilket gör att dem kan anställa fler, sätta mer människor i arbete, vilket leder till att fler människor får det bättre!

Jag tycker det otroligt att folk röstar på kommunister!! Helt otroligt!! Jag vet att svensk skola inte undervisar särskilt mycket om den ideologin – men där kan vi verkligen snacka brott mot mänskligheten – 10ggr fler dödade än vad nazisterna klarade av. Googla kulturrevolutionen (mindre än 50 år sen den var en verklighet) eller Gulag. Ni borde skämmas!

Ansvaret ligger i att informera sig om de olika politiska alternativen. Inte att rösta på något av dem. Är allt skit kan man rösta blankt. Det betyder att man informerat sig och kommit fram till att allt är skit.

L
Tänker att skiljelinjen för mig går vid äganderätten. Du skrev att "…det som skapas kollektivt av alla (jo, alla, arbetare, medelklassen, statens infrastruktur) inte kommer tillbaka till statskassorna på det sätt det borde."
Borde och borde. Ibland, eller snarare ofta, skapas ju saker av enskilda. Hela företag, som gått från att någon satsat sina pengar på en affärsidé och satsat sina resurser på den i hopp om vinst, som sedan skapar tillväxt. Tillväxten kommer "alla" till del (jobb, skatt till systemet osv). Massa bra biprodukter. Men det hade existerat utan den enskilde.
Nu är ju det en förenklad bild av hur det kan se ut, men för mig är det inte med självklarhet att statskassorna har rätt till pengar som tillhör någon, men jag tycker det är fullt rimligt att det allmänna får konfiskera en viss mängd. Om inte annat för att den enskilde förmodligen aldrig varit i stånd att skapa tillväxt om den inte också gått i skola, tagits hand om av ett system, eller haft andra enskilda till hjälp för att producera kapitalet.
Men det blir onekligen en tvist om äganderätten till pengar, vem som har mest rätt till dem.

Privilegierad? Och det ska komma från dig? Var glad för att skattehöjarkommunisterna V inte kommer få egen majoritet och knappast nåt att säga till om i nästa regering för då skulle din mans lön snart omfördelas till bättre behövande.

Många skriver om tillväxt. Det fungerar inte med oändlig tillväxt. Till slut kommer vi till en punkt då vi tagit slut på jordens resurser.
Vi behöver ett nytt ekonomiskt system som inte bygger på ständigt ökande konsumtion och produktion.

Tvärtom LD. Det är inte jag som vill höja marginalskatten till groteska nivåer. Jag röstar på att din man ska fortsatt få behålla merparten av sin lön. Vilket gör dig privilegierad. På nåt annat sätt är du det inte.

Elysia. Visst kan tillväxten öka närmast oändligt. Jorden tillförs resurser hela tiden vilka de flesta vi ännu inte klarar av att utnyttja. Ett exempel är solenergi vars strålning till ungefär 90% går förlorad för mänsklig användning. Ny teknik som bättre kan utnyttja detta enorma resursslöseri är också tillväxt. Energi finns bundet i all materia har Einstein lärt oss. Ny teknik som kan frigöra denna energi på ett kontrollerat sätt är också exempel på enorm tillväxt utan att tära på jordens resurser. Utveckling och föräädling av extra energirika rissorter är ett tredje ecempel. Så tillväxt handlar således inte enbart av förbrukning av tillgängliga resurser. Tillväxt är också att bättre tillvarata de resurser som redan finns men ännu inte börjat utnyttjas till fullo.

Lars Ohly bekänner sig till kommunismen, han vill bla avskaffa allt privat ägande (intervju för bara några veckor sedan) och Vs ungdomsförbund står bakom att våld kan behöva användas i "kampen". Så jo, även om de tagit bort namnet kommunism så är det deras ideologi.
Menar du då på allvar att nazism inte är detsamma som historiens nazistiska diktatur?
Extrem vänstern och extrem högern är precis lika illa och precis lika diktatoriska och blodiga. Läs på lite mer tycker jag.

Den ena bygger på att alla människor är exakt lika – våld tas till för att utrota de som inte är "lika".
Den andra bygger på att människor är olika – våld tas till för att utrota de som är olika.
Om jag blir dödad för att jag inte är lik de som bestämmer, eller för att jag är olik, det om något är väl same-same, eller?
Både extrem högern och extrem vänstern är totalitära och intoleranta regimer som slutar med många döda.

Håller med Sara lite här faktiskt. Om vi ska tänka historiskt. Både Bolshevikerna-komunismen och Nazisterna i Tyskland var supportade både ekonomiskt och militärt av Rothschild, Brittiskt och USA´s militärindustri under andra världskriget. Båda "sidor" var supportade. Som i alla krig är det den militära industrin som tjänar på krig, även idag.

Sjukskriven, feminist och röstar borgerligt. Moderaterna. V politik låter bra. Men i deras värld verkar pengar växa på träd. Pengar till välfärden kommer från folk som arbetar. Svartjobben, skatteflykt ökar med V politik. Vad vänstern gjort med LSS och sjukskrivna under denna period är vidrigt. 3 ggr fler utförsäkrade efter 180 dagars regeln som vänstern behöll. Och nej jag vill inte ha mer fastighetsskatt. Det har jag som sjukskriven inte råd med.

@JD
Jo, men mycket av det här är väldigt teoretiskt/ideologiskt. Inget parti får igenom all sin politik, är inte en oro. Finns praktiska aspekter som är mer här och nu.
När man tittar på vad Vänstern driver för faktiska frågor (gratis läsglasögon till barn i den mest basic modellen som marknaden erbjuder) så verkar det rimligt. Det här är inte en fråga som kommer från alliansen för det representerar inte deras väljare. Om ens egen idé är att man köper glasögonen (förmodligen i en dyrare modell för att man vill göra det till en kul grej för barnet att hen själv får välja) så har man ju inte koll. Finns ett stort antal barn som inte kommer ha glasögon fast de behöver för att deras föräldrar är upptagna med att överleva, utan att för den sakens skull vara dåliga människor. Gör glasögonen gratis bara. Att det inte redan är det? Hur sjukt?
Kapital är komplext, handlar om allt annat än pengar som sitter på ett bankkonto. Sitter de på bankkontot så växer de ju inte.
Om alla stimulanspaket för att rädda finansmarknaderna istället lagts på underklassen och infrastruktur så hade vi varit ”better off” allihopa, företagare inkluderat. SD hade förmodligen inte kommit till makten. Hade funnits en annan stabilitet. Har skrivits väldigt mycket om det här både i svensk och internationell press men den sanningen är jobbig för alla att ta till sig. Enklast att skylla på fattiga och invandrare (Moderaterna och SD). Jo, jag tycker att Moderaterna har en retorik som beskyller vissa grupper. Och att det speglas i deras nuvarande politik. Jag har varit Moderat tidigare.
Nu? Vi väntar på nästa lågkonjunktur, majoriteten av stimulanspaketen finns förmodligen off shore, de som har det sämst kan se fram emot att få det ännu sämre. Och sen undrar man varför SD är framgångsrikt. Det enda Jimmie gör i debatter är att ifrågasätta auktoritet, helt ärligt så har hans väljargrupp helt rätt i stora delar av kritiken. Är i exakt såna här miljöer extremism frodas, i mänsklig misär som kanaliseras i politik. Är väldigt svårt att övertyga SD:s väljare till något annat. De jag har pratat med har varit som att allt hänger på deras röst på SD. De känner sig screwed over och har rätt till den känslan. Alla som är tillräckligt etablerade på annat sätt slipper ju det, och då är det enkelt att prata i termer som att ”rösta brunt”. Deras väljare är framförallt män.

Det är sjukt när en ser på P3-nyheter på Instagram och flera folk kommenterar och blir arga för att ”de inte är neutrala” utan kallar AFS främlingsfientliga.. Och ”vadå kollade deras hemsida och det står att de vill utvisa kriminella, är det främlingsfientligt?”. Man storknar! Och det är inga troll utan mestadels ungdomar.

Du gör en grej av böneutrop! Det blir liksom tarvligt och satans djävla von oben vit sekulär-priv på den. Men framförallt helt djävla historielöst (ber om ursäkt för svordomar, men detta blir som ett rött skynke) I gamla dar så stod vänstern enad mot allt hokus-pokus, religion. V och sossarna har en lång historia ihop att kritisera kyrkans roll i förtrycket av kvinnor (särskilt den katolska) och vi hade inte varit var vi är i dag utan religionskritiken. Vi är bäst i världen på jämställdhet (även om vi har en lång väg att vandra än för att vara nöjda). Detta kommer av att vi kastat en stor del av religionens ok. Detta har vänstern kämpat för sedan början. Därav har vi den mest progressiva kyrkan i världen. Dvs Svenska kyrkan. För si så där drygt hundra år sedan var det kyrkan som styrde moralen. Förr behövde vi täcka huvudet för att gå in i kyrkan. Omhuldat av konservativa. Fattar du/ni att alla stora religioner är de största fienderna till kvinnlig frigörelse?! Hyllningar till sk hijabis fyller mig verkligen med tvivel var vänstern är på väg (ja, jag vet om den evighetslånga diskursen om att det alltid blir just diskussion om vem som ska bestämma en kvinnas klädval;aka männen). Men det blir att flytta fokus. Medans hijabis visar ”girlpower” (snacka om internaliserat hat som kvinna”) badar brorsan obehindrat naken förutom badbrallorna. Detta var förr en av vänstern kamp, nu död. Dvs. Religionens uppdelning och förtryck av kvinnor.
Allt i namn av antirasism, då blundar vi att förutsättningarna är sämre (eller helt körda) för invandrarkvinnor. Det snackas hela tiden om den svenska normen men en stor del av de invandrade kvinnor/flickor som lever i SV lever helt utanför den normen. Det är utanförskapets klan- och religionsnorm som behöver brytas. Vi eller jag rättare jag har inte hört om någon muslimsk församling eller moske som går ut med att de stödjer en feministisk kamp eller hbtq-personer. Har du? Ta in detta och tänk då hur man ställer sig till kvinnlig ”frigörelse”. Så, evighetsrant; om du är vänster och stödjer kvinnors frigörelse är inte V ett altenativ. Se bara hur Dinamarca och co behandlade kvinnors nödrop från förorten. Deras utsaga passade inte in i vänsterpartiets analys så de blev i stället smutskastade. Borde räcka väl för att inte rösta på dem. Bönerop som följs av konservativ antifeministisk bön kanske borde vara ett orosmoln för en feminist. Tror att du skulle reagera om pingstkyrkan kunde göra det samma. Vi vet var vi har dem eller hur?

Känns i nuläget som att kvinnors rätt offras för antirasismen av vissa partier. Vilket är så sorgligt. Det måste gå att främja både och.
Jag var tonåring på 70-talet. Då hette det från vänstern "arbetaren först, feminism är ett borgerligt projekt för medelklass- och överklasskvinnor. Stötta era arbetarmän kvinnor, så kommer era rättigheter automatiskt." Det har vi ju sett hur det har gått i länder som f d Sovjet och Kina.
Hade jag personligen levt upp till det synsättet hade jag inte gått ut gymnasiet, inte studerat på universitet. För då hade min uppgift varit att börja jobba direkt och stötta "mina arbetarmän".
Dock, jag är vilsen politiskt idag. Är liberal i grunden (inte nyliberal där de starka får klättra på de svaga), har alltid haft liberala värderingar. Avskyr rasism och nazism och totaläritism helhjärtat och är skitskraj för vilket samhälle vi är på väg in i. SDs framgångar – nu när företrädarna vädrar morgonluft så krackelerar fernissan, även på Åkesson.
Att arbetande människor (arbetare såväl som tjänstemän i lägre grader) skulle få det bättre under ett parti som SD är verkligen inte sannolikt och jag förstår inte hur arbetare kan låta sig luras av ett sådant parti. De som har mycket pengar och styr med den makt det ger har lyckats – istället för att arbetande blir förbannade över klyftor och ständigt försämrade arbetsvillkor riktas ilskan mot invandrarna, allt är deras fel.
Allvarligare men i grunden samma taktik som används när kvinnor fållas in i att ständigt pyssla med sina utseenden istället för att ägna tid och kraft att riva ned orättvisorna mot kvinnor.
Vänstern litar jag inte på – de kallar sig feminister men jag tror inte mer på deras avhändande av kommunism än jag tror på SDs avhändande av nazism/fascism.
Har nästan bestämt mig för var jag ska lägga min röst. Det blir inte V, jag litar inte mer på det partiet än SD som sagt.
Och jo, det är VÅRT ansvar. Det är varje vuxens enskild individ ansvar att följa med i samhället, dra slutsatser och rösta efter sin övertygelse. Det är ju vad demokrati handlar om. Att var och en är med och påverkar, att var och en tar ansvar.

Men om alla tänker att en röst på Fi är en bortkastad röst eftersom man inte tror på att de kan passera 4% så kommer de aldrig göra det. Tänk om alla SD anhängare tänkte så i början, då skulle SD inte finnas. Det tankesättet förgör ett parti som skulle behövas i oppositionen…

Jag var på marknaden! Den var sååå bra!
Men det var så varmt ocv så mycket folk!
Jag fick lite lätt panik (som annars bor ute i skogen med tre kottar som granne) men såg dig ocv ÅÅÅÅ ville överösa dig med kommentarer om hur fantastisk du är, ta selfie och allt men det var sååå mkt folk som sagt så jag vågade inte…fegis…ångrar mig nu.

Hoppas att vi efter valet kommer kunna diskutera religion och då även böneutrop. Så jävla sjukt att religion aldrig får diskuteras, analyseras eller kritiseras utan att folk ska börja skrika, bli kränkta och gasta. Allt annat får ifrågasättas och nedvärderas (t.ex vilket parti man röstar på). Bedrövligt att religion och dess uttryck ökar i Sverige på både kristet och muslimskt håll. Obehagligt och så tråkigt att gå bakåt.

Anonym:
Det är bra med solenergi, men även solenergi har miljöpåverkan. Det behövs olika ämnen för att framställa solcellerna och det blir konkurrens med annan markanvändning. Med exponentiell tillväxt går vi snabbt från att använda 10 % till att 100% inte räcker.
Vet du hur exponentiell tillväxt fungerar?
Vad gäller ny teknik som ska omvandla materia till energi på ett kontrollerat sätt, så har jag några frågor: Vad för materia? Hur skulle den utvinnas? Hur kan man undvika skadliga miljöeffekter i utvinning, användning och avfall? Finns denna teknik eller är det bara en förhoppning. Hur ska det räcka för en oändlig ökning av konsumtion?
Vi har 8 år kvar att sluta släppa ut växthusgaser, för att kunna nå 2-gradersmålet vad gäller den globala uppvärmningen. Sedan har vi problem med minskad biologisk mångfald, miljögifter, övergödning m.m. Människan tar upp mer och mer plats, så att det vilda livet trängd undan. Om vi ska lösa miljöproblemen måste det göras nu. Vi hinner inte vänta på hypotetiska gramtida tekniska lösningar.

Antar att de som klagar på Jante skulle instämma i detta: Varför skulle inte jag få ha det bättre än alla andra, någon rättvisa borde det ändå finnas här i livet. :-p
Det är inget problem att missunna rika människor att mer än andra. Det är ett problem att missunna sjuka, arbetslösa och fattigpensionärer en inkomst man kan leva på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *