Kategorier
Vardagstrams

Om man är tjock och inte bantar så äter man dåligt

Detta att så många granskar tjockas matvanor med en annan (mer dömande) blick än de till exempel förhåller sig till smalas kost gör mig fullkomligt matt. Det är ju egentligen ett ganska sjukligt beteende, inte bara obehagligt, utan sjukt. Det bottnar ju främst i en ganska usel människosyn men också i hat mot tjocka.
 
Denna kombination skapar otroligt starka känslor av ilska och provokation och den som drabbas blir nästintill manisk att bevisa för alla hen kan att den tjocka i sammanhanget får skylla sig själv. Just det där sistnämnda: Skylla sig själv. Skylla sig själv för att hen får sämre lön och sämre sjukvård. Skylla sig själv för att hen får hat och kommentarer. 
 
Och allt ska granskas, maten hen äter, eventuellt godis eller bullar hen äter och hur ofta, gärna med spekulationer om att hen egentligen vräker i sig mängder av detta när ingen ser. En kul grej, och jag tror flera av er har samma erfarenhet, är att jag har flera smala bekanta som äter skit. Helfabrikat. Strips varje dag. Lever på mackor typ. Äter chips till lunch flera gånger i veckan. Men ingen bryr sig. Ingen granskar deras kost. 
 
Men när jag äter, vanlig bra näringsrik mat med mycket grönsaker och långsamma kolhydratskällor, så ska allt från portionerna mätas till detaljerna granskas. ”MMmmmmmm tog hon inte lite väl mycket gräddsås nu va va va?” (Ja det finns gott om människor som fortfarande tror att grädde och fett är farligt trots att denna forskning motbevisats) ”Kött är inte nyttigt!!!!!” (kött är inte onyttigt era dumma jävlar).
 
Grejen är att om man är tjock och INTE bantar dvs äter små fettfria barnportioner, då äter man dåligt. För att i vårt ätstörda samhälle så tror man att nyttig mat är mat som ger en låg vikt. Vad maten innehåller är mindre viktigt.
 
(null)

 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Om man är tjock och inte bantar så äter man dåligt”

Rött kött ökar risken för bla koloncancer. Det är vetenskapligt belagt. Nu skiter jag överlag i kostråd. Är veg sedan 25 år pga synd om djuren men för övrigt bryr jag mig inte…trots sjuksköterska. Men. Rätt ska vara rätt och det där med rött kött är vetenskapligt bevisat.

nej det är det inte alls. Det finns en KORRELATION mellan rött kött och cancer. Men korrelation (samband) är inte samma sak som kausaliltet (orsak). Förmodad orsak är en kombination, de som äter rött kött äter också i regel oftare chark, de röker oftare och dricker sprit i större utsträckning än de som inte äter rött kött. Det är alltså processerat (chark alltså) som är problemet samt övrig livsstil. DET är vetenskapligt bevisat.

Äter man mer än vad man gör av med = ökad vikt.
Äter man mindre än vad man gör av med = minskad vikt.
Vad man gör av med/förbränner styrs av aktivitet och gener.
Det är inte svårare än så och det går inte att förneka.

Är du sjuksköterska eller är du professor i onkologi? Eller är du både ock? Nej jag är ju inte utbildad, men hänger med i den vetenskapliga debatten kring kost pga stort intresse och allt jag läser om detta säger motsatsen till det du påstår. Människans kropp är ju byggd för att äta kött, inga andra djur får ju cancer av sin kost liksom. Tittar man t.ex på vissa folkslag som inuiter som inte hade cancer innan vi kom dit med vår livsstil så talar ju det också mkt för att det är en sanning med modifikation.

Feta kvinnor som inte skäms över sin "ohälsa" och är starka och aktiva utmanar mäns världsbild på alla fronter. Skulle inte vilja se Calle S ta en fysisk fight med dig… Eller stackars Calle isf. Liksom vem bryr sig men jo män bryr sig. De gör det. Är jättestort i deras huvuden. Hittills inte haft någon man som inte har brytt sig.

Ja det finns t o m smala, som äter en massa skitmat och får beundran av omgivningen för att de kan se ut som de gör, trots kostvanorna. Det om något är hyckleri. Jag har t ex en smal (och vältränad) chef som enligt egen utsago ofta skippar lunchen, men lever på CocaCola istället. Jobbade också flera år med en kvinna som tryckte fikabröd som ingen annan varje dag, men var trådsmal och i övrigt snygg enligt normen OCH fick en massa "wow" p g a det. Jag själv som inte alls är svag för sötsaker avstår som oftast från det när det bjuds på jobbet e t c (gillar inte ens frukt), har då t o m hört en f.d. arbetskompis viska bakom min rygg, till en annan person, att "hon trycker säkert i sig när ingen ser". Så ja det här gör ont.

LD Ja, förbränning är svårt att mäta, fysisk aktivitet ökar förbränningen, men vi har alla genetiken. Skulle jag äta som några av mina vänner så skulle jag väga kanske 10-15 kg mer.

Och om man ändrar sin kosthållning så tar folk för givet att man bantar. Fick konstaterat glutenintolerans för ett tag sen och slutade äta bröd, kakor och liknande. Glutenfria bröd och kakor är äckliga och utbudet är dåligt. Givetvis fick jag frågor om bantning. Får förklara för folk VARJE GÅNG jag tackar nej till kakor, tårtor och mat att det är för att jag är glutenintolerant och INTE FÖR ATT JAG FUCKING BANTAR!

AMEN! 🙌
När det kommer till mat och kost är du min förebild (gällande feminism också iofs men nu handlar det ju om mat och kropp). Du har sagt och skrivit så mycket klokt angående det.
Och alla dessa kompisar och bekanta en haft/har som varit/är smala och verkligen har en dålig kost… och ingen säger något, för de är ju smala. Men om jag, som överviktig, tar två bullar då jävlar! Då tar man inte hänsyn till resten av min kost utan ser bara min mage och det faktum att jag tog två bullar, och drar då felaktigt slutsatsen att hela min kost måste bestå av snabba kolhydrater och massa socker och annat onyttigt.
Bär med mig av det du sagt angående detta, som när i Penntricket när du sade något om att bara för att en äter en bulle så tror folk att alla avokodosar en åt och sjögräset en snortade flyger ut genom öronen 😂 Eller för den delen när du sagt att du inte har någon skyldighet till andra att banta. Eller bara det att oavsett hur en ser ut och väger så förtjänar alla att mötas med vanlig medmänsklig respekt. Så många bra saker du sagt! Tänker bära med mig det resten av livet ❤
(PS det du sade om att CS ser ut som en påkörd padda var klockrent och fick mig att skratta sönder 🤣)

Förbränningen minskar med åldern. Fortsätter man att äta som man alltid gjort kommer man oftast att gå upp i vikt. Vill man hålla vikten så måste man gradvis dra ner på intaget efter 40 eller börja röra sig mer.

Har hela mitt liv varit smal, men ofta inte levt särskilt hälsosamt. Konsumerar mycket alkohol, röker varje helg, käkar snabba kolhydrater, ingen träning och mycket socker. Visst blir jag medveten om att det inte är optimalt, men kan på riktigt inte komma på EN enda gång nån annan påpekat detta för mig. Tvärtom! Äldre släktingar blir till och med imponerade. De skrattar och säger "nejdå du kan unna dig en till bulle" och "du behöver inte träna, du som väger så lite". Eller så blir de avundsjuka – "tänk om man vore som dig och inte behövde tänka på vad man äter". Och visst är det problematiskt och fel i sig, men aldrig, ALDRIG har jag fått stå för det jag stoppar i mig och de dumma hälsoval jag gör. Så jäkla talande för hur ogrundad vår syn på hälsa är.

Har hela mitt liv varit smal, men ofta inte levt särskilt hälsosamt. Konsumerar mycket alkohol, röker varje helg, käkar snabba kolhydrater, ingen träning och mycket socker. Visst blir jag medveten om att det inte är optimalt, men kan på riktigt inte komma på EN enda gång nån annan påpekat detta för mig. Tvärtom! Äldre släktingar blir till och med imponerade. De skrattar och säger "nejdå du kan unna dig en till bulle" och "du behöver inte träna, du som väger så lite". Eller så blir de avundsjuka – "tänk om man vore som dig och inte behövde tänka på vad man äter". Och visst är det problematiskt och fel i sig, men aldrig, ALDRIG har jag fått stå för det jag stoppar i mig och de dumma hälsoval jag gör. Så jäkla talande för hur ogrundad vår syn på hälsa är.

Förlåt för OT men jag kom att tänka på det när du skrev hoss bloggbevakning att du inte vill uttala dig om körkort. Tänkte fråga hur det går, och samtidigt tacka för modet att själv våga! Körkort är utan tvekan det svåraste jag gjort, och fy vad jag grät när jag kuggade och under flera lektioner. Men nu har jag det sedan en tid tillbaka och det känns så bra. Jag hoppas att du får känna detsamma någon dag, om du inte redan har det. Tack, för du fick mig att tro att jag kunde!

Ja orsaken är oklar i vad som i köttet som orsakar cancer men inte i att kött orsakar det. De studier som har gjorts som finns med på livsmedelsverkets hemsida så har dom tagit hänsyn till andra faktorer så som rökning, övervikt och alkohol. Rött kött kan orsaka cancer..

Jag tänker alltid på detta, när jag handlar eller äter i offentliga miljöer. Att fan vad skönt att jag från samhällets sida ses som "snygg och smal". För jag är väl medveten att det är ett privilegium. Jag behöver inte skämmas om jag handlar godis eller chips på Ica varannan dag eller när jag för 3:e gången samma vecka handlar en bakelse på lokala bageriet. Det känns faktiskt som jag går runt med en täckmantel och jag är totalt fri att köpa all möjlig skitmat, utan att få några dömande blickar. Det är så jäkla skönt. Men samtidigt hemsk att andra ska behöva skämmas bara för att man köper en påse gifflar liksom…

Och på lite samma ämne: alla kvinnor som undviker socker med motiveringen att det är ”ett gift” – men vad barnen äter är inte så noga..! Jag ser detta bland influencers hela tiden, mamma äter grönkål och barnen risifrutti typ. Säg som det är istället; du är rädd för att bli tjock.

Hej hej! JAG BEHÖVER RÅD. Min rara brorsdotter på 13 år har börjat pilla med maten. För två år sedan var det nyårslöfte "inget godis på hela året". Hon höll det. För ett år sedan var nyårslöftet: "inga drycker med kolsyra". Hon höll det. Nu har hon börjat med att inte äta rött kött. Det känns inte bra och jag är orolig. Min bror är tyvärr en idiot. Han pratar fritt om bantning. Om att inte äta "skit". Han har sagt till mig under familjemiddagar att jag behöver gå ner i vikt. Oavsett om det varit en kvart efter en förlossning eller när barnen varit större. Alltid samma skit. Jag säger så klart ifrån. Jag tror tyvärr att min brorsdotter döljer ett annat beteende genom att säga att hon inte vill äta rött kött. Hur ska jag prata med en tonåring för att eventuellt få fram att det ligger annat bakom? Min bror är skild och vi har ingen relation med mamman. Jag vet från tiden innan skilsmässan att hon är en kvinna som bantar och pratar illa om sig själv. Mina tre barn är i förskoleåldern och jag har inte hunnit fundera så mycket på tonåraproblem än… Men du är snart där med tonårsbarn. Hur skulle du göra om N börjar pilla i maten, och du misstänker att det har med grupptryck/påverkan utifrån att göra? Jag minns ju själv hur det var i skolan och alla tjejer pillade i maten…Jag själv åt alltid allt med god aptit. Dessutom tillhör vi en annan kultur där det inte är okej att bara tacka nej till mat överhuvudtaget. Man är tacksam och äter det som finns. Min mamma blev minst sagt arg när hon fick höra detta "nonsens" igår.

Jag har dock läst det motsatta, människans kropp är INTE byggd för att äta kött. (Jag äter kött så är inte här med pekpinnar alls) Och på ett sätt känns det logiskt. Vi har inte den typen av huggtänder som alla köttätande djur har. Katter, vargar, tigrar, lejon. Alla har tänder byggda för att slita sönder kött. Vi människor blir också sjuka om vi äter vissa typer av kött rått, medan köttätande djur ska äta rått kött. Cancer är jag övertygad är kopplad till mat. Viss mat ger inflammation i kroppens celler (ex mjölkprodukter, men vissa människor är kanske känsliga för det och andra inte) och socker göder cancerceller. Men ja… Allt är ju farligt om man ska tänka så.

Vi är allätare (omnivorer) och har tänder anpassat till detta. Kan ej jämföras med rovdjur (carnovorer) som katter och tigrar. De har tänder som är anpassade för det.
Generellt blir inte människan sjuk av rått kött (innan vi började tillaga kött åt vi det rått) utan det är oftast en effekt av vår djurhållning. Rått kött från friska djur är inte farligt.

Kanske jävligt ot men kan du lägga upp ditt recept på selleri och svampsoppan här i kommentaren? Det lät så gott när du pratade om det i liven och har googlat i oändlighet men hittat inget som låter så gott.

Kan meddela att växtätande djur tex älg och kor kan bli väldigt feta. Har styckat en och en annan med ett ansenligt lager fett och jag kan nästan lova till 100 % att det föreligger inga kanelbullar bakom det späcklagret.
En liten anekdot hade en kollega en gång som ville gå ner i vikt. Så hon tänkte att äta vegetariskt måste vara bra. Sagt och gjort tror det pågick ett år. Kan meddela att hon inte var nöjd.
LD det kommer fram en röd varningstriangel i webbraden. Som säger att anslutningen till de här webbplatsen inte är säker.

Hanna:
Känner igen det där. Folk kallade mig "modellsmal" när jag var ung och det var ingen som påpekade nånting om mitt levene förutom en beundran och en avundsjuka över att jag kunde stoppa i mig allt det där utan att gå upp i vikt. Jag åt snabbmat 3-4 gånger i veckan, choklad och cola varje dag, rökte, drack alkohol ofta, tränade inte, var fysiskt svag osv. Inte ett ljud från folks fördömmande käftar.
Sen gick jag upp i vikt pga antidepressiva mediciner och rökstopp.
Numera väger jag 35 kg mer än vad jag gjorde för 20 år sen. Som jag skrev tidigare så har jag blivit glutenintolerant och äter inte bröd, kakor eller tårtor. Jag är ganska paranoid med gluten så jag vågar knappt äta choklad eftersom det står att det kan innehålla spår av vete. Jag har slutat röka sedan 10 år, tränar 6 dagar i veckan (styrkelyft), är fysiskt starkare än de flesta män, håller stenkoll på vad jag stoppar i mig när det kommer till proteiner, kalorier och liknande. Alla kalorier jag stoppar i mig ska vara högkvalitativa eftersom det förbättrar min prestation. Nötter, tonfisk, kyckling osv. Ändå är jag "ohälsosam" bara för att jag är tjock.
M:
Vitamin B12 är en av de viktigaste vitaminerna vi har. Man blir riktigt sjuk om man har brist på B12.
Animaliska produkter är vår enda naturliga källa till denna vitamin. Det är därför som veganer rekommenderas att ta B12 i spruta var tredje månad. Så ja, vi är byggda för att äta kött. Dock är det väldigt många som äter betydligt mer kött än vad som är nödvändigt.
Sen har människan haft kraftigare käkar och tänder en gång i tiden. Dessa tillbakabildades när vi upptäckte elden och började laga vår mat (det tog några tusen år). Våra käkar är alltså anpassade för att äta tillagat kött. Rovdjurs käkar är anpassade för att äta rått kött. Och djur får också cancer.

Lotta Lundgren kom med en väldigt intressant analys i historieätarna om denna mathets idag. Nutida människor som inte längre behöver oroa sig över svält lägger en massa andra orosmoment i maten vi äter, fin kontra ful mat. Mat har idag blivit nånting farligt. Jag märker det väldigt ofta eftersom jag jobbar inom restaurangbranchen, hur folk ser på mat.

@M:
Att socker göder cancerceller och därför skulle vara farligt stämmer inte. Socker = glukos, vilket alla kroppens celler behöver för att kunna utvinna energi och gå in i celldelning. Detta inkluderar såklart cancerceller, men det innebär inte att socker är farligt.

Marilinn:
Det ligger nog någonting i det. Detta krånglandet med maten och kroppen är dessutom inte något internationellt utan något som är typiskt för västvärlden. Det förekommer inte i de fattigare delarna av asien eller afrika. I stora delar av afrika ses smalhet som något dåligt eftersom det signalerar sjukdom och HIV. Mina kvinnliga bekanta från Filippinerna hade ingen aning om vad en kalori var för nåt eller att socker var "farligt" innan de flyttade hit och då är de ändå utbildade sjuksköterskor. I det stora hela är det en minoritet av jordens befolkning som håller på med mat- och kroppskrångel.
Inuiterna har dessutom knappt sett en grönsak eller frukt i hela sitt liv eftersom det inte går att odla nånting där de bor.

Älskar att titta på Sw3dens videos om hur veganism förstör PSYKET och kroppen, bara att kolla på youtube, så har han sammanställt några finfina compilations över hur veganer blir efter några år. (Kort sammanfattat: undernärda).
VI BEHÖVER ÄTA KÖTT. Inte i excess och överflöd naturligtvis, men vi BEHÖVER det för att fungera normalt.
Bifogar en länk här till tuben men LD får ta bort den delen om hon ej vill ha länkar i sitt kommentarsflöde:
https://m.youtube.com/watch?v=EFF30jfTubU

Det som fascinerar mig mest med Kalle igår är att han i ena stunden skammar dig och ditt föräldraskap och era "dåliga matvanor" . Och i nästa stund lägger upp story om hur hans barn får gå och köpa sig varsin tårtbotten samt sprutgrädde, vanlig grädde, nutella, pyntgele, chokladpudding osv osv. Och drar en som vanligt lång vals om dålig barndom som ska kompenseras upp med att då får barnen göra tårtor en söndag utan anledning. Jag bryr mig inte om hur fölk överlag äter. Men så mycket limpmackor och O’boy som förekommer i storys där är fan skrattretande med tanke på synen han har på tjocka. Det är så jävla lätt att vara dum i huvudet när man är smal.
Mina barn vet inte ens vad nutella och O’boy är. Just saying. /tjockmorsan

Den jättehemska sanningssägande köttätaren
Bullshit.
Som om att om man käkar kött så är alla ens problem lösta? Det viktiga är att få i sig näringsämnen och senast jag kollade var kött inte ett näringsämne. Men du kanske har någon jättesann studie på detta?
För övrigt så äter jag glatt b12-tillskott. De flesta köttätare jag känner äter också det. Vad är skillnaden? Jag äter syntetiskt b12 som använder en minimal del av jordens resurser. Inbitna köttätare måste slösa på vatten och mat för att DE MÅSTE JU HA SITT B12 VIA DJUR FÖR DET ÄR SÅ NATURLIGT!!!
Visste du förresten att den absolut största delen av b12-tillskott går till djur så att människor som äter djur ska få b12 via djuren. Ironin klingar bitterljuvt!

Haha alltså skulle ha skrivit *TRIGGERVARNING*. Risk för anekdotisk bevisföring; har ännu ej stött på en vegan som inte lidit av psykisk ohälsa.
Kanske för att deras hjärnor är så undernärda, kanske för att det går åt jättemycket energi åt att predika för världen hur alla ska göra för att vi ska kunna rädda jordklotet.
Yes, jag raljerar och provocerar naturligtvis med flit. Chilla och ta en tugga av din miljövänliga avocado

Den jättehemska sanningssägande köttätaren
De flesta köttätare jag känner äter massvis med avokado men inte jag. LD älskar avokado vilket hon skrivit flera gånger. Har du någonsin hoppat på henne för det? Vad fick du det ifrån?

Detta var första och sista gången jag med flit trollade och provocerade. Styrker min tes om att veganer är känsliga blommor eller enhörningar som inte tål någonting, som tagit på sig att frälsa världen från överkonsumtion och miljöförstörelse (don’t get me wrong, det är bra att bry sig, men ni är inga frälsare)
Vad LD gör och inte gör skiter jag helt i, jag varken dyrkar eller hatar kvinnan (jag känner ju inte ens henne!). Ibland håller jag med det hon skriver, ibland inte. Jag läser gärna olika källor, vinklar och sidor, så gärna aftonbladet eller samnytt, dn eller metro. Politiskt neutral, tycker därför det är bra att läsa "högerpopulistiskt" och "vänstervridet" (har någon tips på något som är varken eller så varsågod).
Tyvärr blir nätspråket något som är antingen svart eller vitt, men glöm för guds skull inte bort att i förhand be om ursäkt för att bu och bä och alla andra ska disclaimas blablablabla.
Så här kan det se ut:
"Kvinnor behöver få lika lön för samma arbete som män"
-så du menar att transpersoner inte finns?
"Nej, det menar jag inte, jag menar naturligtvis att ALLA människor ska ha samma lön för lika arbete"
-så du menar att män inom vården inte gör samma jobb?
"…."
Alltså varför ska det läsas så mycket BLAJ mellan raderna som inte finns där? Så jävla mycket dynga och felletande. Vi söker sätt att förstöra samtal männiksor emellan istället för att lyssna på varandra och diskutera sansat (allt som oftast slutar det med "tyst din idiot" eller "källa på det?") (Och nu måste jag såklart skriva att källhänvisning är bra grejor innan någon får för sig att så inte skulle vara fallet)
Med tanke på hur skolan ser ut i dag och hur läsförståelsen är, är det inte konstigt att folk är dumma i huvudet (!) På riktigt. Snabbt och lättuggat ska det vara, gärna förvridet och förljuget också så att det passar med ens egna förljugna världsbild.
//En som åt det blå pillret för länge sedan// (obs ingen frälsare här heller, sanningen får man gott ta och leta upp själv)

Den jättehemska sanningssägande köttätaren.
Jag har varit vegan i fyra år, lakto-ovo-veg ett år innan det. Är enligt BMI överviktig (men fuck that shit, BMI suger), tränar 5-6 gånger i veckan och är starkare än de flesta köttätare jag känner. Har inte ner psykiska problem nu än som köttätare, snarare mindre (min ätstörning är i princip borta till exempel). Jag är antagligen så långt från undernärd det går att komma.

Den jättehemska sanningssägande köttätaren
Men oj, du trollde och provocerade – fick en reaktion (som var totalt utan personliga påhopp) – och nu har du fått din tes styrkt att vi veganer inte tål någonting?
Låt mig förklara något för dig. Det är inte kul att vara annorlunda från normen. Feminist, vegan.. (finns ju massor av andra saker som gör att man avviker). När man inte är som andra, när man vågar vara annorlunda för att man tycker att miljö, kvinnor, djur osv är viktigt så får man ta en massa skit. Så är det bara. Skulle en kvinna inte klara av att en man "med flit trollade och provocerade" så skulle hon givetvis blivit förlöjligad. Så du är inte unik kära du, du är bara en av många som försöker förminska mig varje dag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *